ajatusvirtaa - jos virtaa!

Kyllä maailma näyttää kovin erilaiselta kun sitä katselee BBC:n tai AlJazeeran lasin läpi. Missähän on vika, kun suomalaisille syötetään tärkeänä tietoa kolarista hikiällä, kun todella isoja asioita tapahtuu maailmalla. Miljoonien ihmisten elämään vaikuttavia, valtavia muutoksia ei voi havaita katsomalla STT:n uutisia, MTV3 tai lukemalla Hesaria. Tietenkään jokin tulva tai maanvyöry jossakin kehitysmaassa ei voi eikä tarvitse samaa huomiota kuin hesan liikennekaaos jonain liukkaana aamuna. Mutta silti nyt taas tuntuu, että suomalaisten huomio kiinnittyy hyvin pieniin asioihin todella suurten kustannuksella.

Kaikki on tietysti kiinni tiedon välittäjistä, kanavien valinnoista. Mutta nyt jo nuoret ovat vapautumasta tästä median suodatuksesta, kun netti tarjoaa vapaasti tietoa koko pallolta. Me fossiilit emme ole sitä vielä omaksuneet. Tietysti kielitaito ja sen puute on ensimmäinen este, teknisten vempainten osaamisen puute toinen. Pieksämäen mummoa ei yhtään kiinnostakaan öljyn hinnan tuleva kehitys kun jossakin päin maailmaa tapellaan. Hän havahtuu asiaan vasta kun pojanpoika valittaa bensan kalleutta tai oma sähkölasku nousee.

Eilinen ilta oli taas mahtava osoitus kansannousun voimasta, mutta sekin välittyy vain median kautta. On ollut huvittavaa katsella aina välillä hallituksen kanavaa, joka "ei tiedä" mitään levottomuuksista Cairossa, vaan näyttää paikallista "kotikatua" tai vanhoja leffoja. Päätoimittajilla on suuri valta (miettikää vastuutanne, Vesa ja Mari!). Toki paikallislehden lukijan kannalta kolari Siippoossa on tärkeämpi kuin vallankumous Tunisiassa. Siippoon kautta kun ajelee usein mutta Tunisiassa tulee harvemmin käytyä.