Savitalon ensivaikutelmat

Tänä aamuna se vihdoin koitti, hetki kun näimme melkein valmiina savitiilitalon, jossa tulemme asumaan. Kerron heti alkuun, jos sattuu olemaan uusi lukija, että Annukka ja minä olemme kämppiksiä, ihan säästösyistä. Kimpassa meillä oli varaa tähän talohankkeeseen. Talon vuokraamme Muhammed Alin suvulta, jonka veljekset ovat olleet jo useamman vuoden ajan apuna ja monessa mukana.

Taloa ei olisi syntynyt ellemme olisi kyenneet maksamaan tulevan kauden vuokraa etukäteen keväällä. Summa ei ollut suuri meille, yhteensä 12000LE eli 6x1000LE per nenä. Se vastaa kotimaassa noin parin kk yksiön vuokraa. Maksoin Luxorissa eli East Bankilla 1500 LE/kk ja A enemmän. Tosin kämpät olivat suuremmat, mutta mitä iloa oli toisesta tyhjästä makkarista? Molemmilla kävi toki kavereita kylässä, mutta täällä WB:llä sen voi hoitaa naapurihotellissa, jossa nyt itsekin asumme aluksi. Tämä NEW MEMNON HOTEL on jenkkiläisen tutkimusfirman kylkeen kesän aikana nopeasti rakennettu ihan uusi pikkupaikka. Kun sen tienvieren eka talon on jenkit rahoittaneet ja suunnittelija on ilmiselvästi sama, on arvattavissa että maan myyjä tai joku muu on osannut tehdä tiliä. Saanut ehkä hotellin pikkurahalla pystyyn. On hulppeat maisemat katolta. Vasemmalla häämöttää Medinet Habun temppeli ja vuorille katsoessa etualalla jököttävät kolossit muutaman sadan metrin päässä. Niiden takana on vanha Qurna jota tarinat sanovat haudanryöstäjien kyläksi ja sen takana piilossa on taas haudanrakentajien kylä. Meille M. Alin pojat olivat tinkineet hinnaksi 150LE/vrk, joka on tähän tasoon verraten edullinen. Toivon mukaan ei ole tarvis asua tässä kovin pitkään!

Tavoite on että muutamme sinne savitaloon heti kun kalustus on saatu riittäväksi. Nyt siellä on vain pelkät seinät ja talotekniikka. Puuttuu siis kaikki kalusteet ja keittiön varustus. Joudumme hankkimaan jääkaapin ja hellan, ehkä muutaman tuulettimen, joitakin valaisimia, keittiövälineitä, pesuvateja jne. Toin mukana LIDListä ostetut pari LED-valoa, joilla turvasin sen että saadaan valoa paikkoihin joissa täkäläiset eivät sitä tarvitsisi. Toinen on yövalo liiketunnistimella ja 3 pientä paristolediä vaikka keittiöön kokkausvaloksi.

Jännittyneinä heti aamusta siis M.Alin talolle kyselemään avainta ja nuorin pojista lähti mukaan availemaan ja näyttämään paikkoja. Runsaasti kuvia, kunnes minulta hyytyi pokkarin akku, mutta A:n järkkäri toimii. Talo on siis siivousta ja pieniä viimeistelyjä vaille valmis. Piha tietenkin on ihan raakamaana ja vaatii puuhastelua. Siihen voidaan istutella mitä vaan ja onneksi n. 200m päässä on puutarhaputiikki. Samaten siinä lähellä on huonekaluja palmunlehvistä rakentava paja. Ei tarvita pitkiä kuljetuksia, osa menee varmaan kottikärryllä tms.

Kerron erikseen lähemmin talon tiloista ja tekniikasta, toivottavasti kuvien kera. Sitä kun en ole aikaisemmin kokeillut kuin kerran.

Talon ulkopinta on kevyesti rapattu vaalealla okralla. Ikkunat on kaarevat ja niihin on hankittu vanhat luukut ja uudet metalliristikot, jotka kuuluvat asiaan aina täällä. Ulko-ovi on vanha parisellainen, jonka haluaisin jättää silleen. Haussunhauska juttu oli mun makkarin ovi, jonka aukko ja karmit on rajusti vinossa. Mutta vesselit ovat vääntäneet myös oven salmiakiksi vinoon. Täytyy ihan ottaa ristimitta ovesta, on se niin hassu. Talon pihalle on auton leveä korkea portti ja aita ympärillä. Aidan sisälle juuri sopivasti osui melko vanha palmu, jota joku typerys on polttanut silmänkoekeudelta noin metrin matkalta. Onko ollut jollakin joskus vilu? Toivottavasti palmu kestää vandalismin. Sen siimekseen olisi sitten paikka pikku altaalle, jonka hankinta oli liian aikaista ja meni siksi pieleen, kun siitä olisi mennyt ylipainomaksu. Se taas oli enemmän kuin koko jutun hinta. Se siis jäi Suomeen ja seuraava mahdollisuus on ostaa Kairosta, kun sinne kai kumminkin tulee asiaa. Tai kai sen tännekin saa tilaamalla jostakin.

Kummallekin asukkaalle järjestyy kivat ololokerot pihalle ja ulos on fiksusti asennettu pistorasiat, jotta läppärille saa virtaa. Mietin juuri että ehkä jätän sen tänne, jossa aion näitä kirjoitella 7kk vuodesta. Jospa ensi keväänä tablettikoneiden hinnat olisi pudonneet järkitasolle. En tosin ole saanut tuntumaa siihen, onko sillä ollenkaan kiva kirjoittaa, epäilen suuresti. Kai siihen saa irtonäppärin.

Äsken juuri puhuin Abdin kanssa, joka otti vastuun rakennushankkeesta. Hän kun on arkeologi joka täällä usein tarkoittaa rakentamalla entistämistä tai ainakin edellyttää rakentamisen tekniikan osaamista. Hän neuvotteli sujuvasti kanssani seinien paksuuksista, tiilien mitoista yms josta muut veljet eivät juuri mitään ymmärtäneet. Hän myös ymmärsi piirroksen sujuvasti, mittakaavat ja rakenteet. Nehän ovat kansainvälistä kuvakieltä jota arkeologin tulee ymmärtää melkein kuin arkkitehdin. Palaveeraamme illalla jatkotoimista ja lisäjutuista, pihasta jne. Arvioin itse, että työtä on muutamaksi viikoksi ja viimeistelyt olisi valmiina lokakuun aikana eli 3 viikkoa. On kiinnostava kuulla hänen arvionsa. Nopeampaa tahtia on jo moni uhonnut, saas kattoo ny!