Hollanti on fiksu

huorat, hassis ja hengenlähdön avustus on siellä osa arkea ja elämää.

Sain kimmokkeen tähän postaukseen siitä, että vihreiden puoluekokous hyväksyi myönteisen kannan eutanasiaan. Omalta kohdaltani olen jo kauan ollut sen kannalla. Asiasta puhuimme edesmenneen UMA Aaltosen kanssa. Hän sairasti hitaasti rappeuttavaa sairautta, (MS-tautu voi jäykistää ihmisen lihastoiminnot) johon hän ei kuitenkaan sitten ehtinyt menehtyä, vaan kuoli hiukan yllättäen vielä hyväkuntoisena. Hän oli itseään ajatellen pohtinut eutanasiaa syvällisesti ja oli sen kiihkeä kannattaja. Onhan se tosi väärin, että meillä pohjoismaissa ja muualla parantumattomasti sairas joutuu kärsimään, vaikka itse haluaisi pois tuskistaan. Asiasta on kovaakin polemiikkia mm Englannissa, jossa hiljattain eräs kansalainen jouti lähtemään Sveitsiin lopullista ratkaisua etsimään. Muutamassa maassa on sallittua auttaa kuolemaa toivovaa esimerkiksi hankkimalla kuolettavan lääkkeen. Mutta yleensä ehtona on, että sairas itse ottaa lääkkeen. Kova vaatimus sekin, sillä voihan olla että sairaalla ei enää pelaa esimerkiksi kädet. Miten armahdetaan neliraajahalvausta sairastavaa?

Tämä brittitapaus toi esiin toisenkin näkökulman aiheeseen. Se on, että usein kuolettavasti sairas voisi elää vielä muutaman vuoden, ehkä tuskattomia, mutta ei uskalla odottaa. Pelkää sitä tilannetta, ettei itse enää pysty toimimaan, vaan jää vaikkapa vihanneksena muiden autettavaksi ja tuskiinsa kitumaan. Kun on varmuus siitä, että lähdön voi päättää, vaikka ei itse enää pysty ratkaisevaa asiaa tekemään, voi elää kauemmin perheensä parissa, kellä sellainen on.

Toinen kimmoke tuli radiosta, jossa pohdittiin prostituutiota Helsingissä. Ohjelmaan soittivat monet ja usea kannatti Hollannin ja Saksan tapaa, että sexityöt ovat sallittuja ja tytöt maksavat veroja ”palvelutuotannosta”. Moni totesikin että sexityö on osaltaan myös sosiaalista apua monelle puutteessa elävälle. Saksassa homma on aika pitkälle kaupallistettua, sillä siellä on sallittua pitää bordellia, siis organisoitua massaviihdettä. Hollannissa on hiukan eri asenne ja siellä on tiukasti valvottua se, että kukaan ei voi parittaa naisia. Jokainen vuokraa itselleen työtilat punaisten lyhtyjen alueelta ja hoitaa itse oman m”markkinointinsa” joka hoituu poseeraamalla ikkunassa. Itse tavaraa ei ole lupa näyttää, vaan sen raamit. Nämä tiedot olen saanut suomalaisnaiselta, jonka kanssa hänen vastaanotollaan Ollin kanssa vierailimme. Tosin rahattomina ja siis vain juttelemassa. Vaikka välittäjiä ei sallita, sellaiseksi ei kai sitten laskettu hänen miestään, joka välillä taxinsa asiakkaita paikalle rahtasi.

Vanhat suvut, joilla on perittyjä vanhoja taloja kanavien varrella, vuokraavat tytöille huoneita. Siinäkin talossa oli järjestetty hälytysnarulla turvallisuutta vastaanotolle ja isännällä oli kuulemma iso hurtta turvaamassa naisten työrauhaa. Tämä rouva oli tienaamassa talorahoja ja yhdessä vuodessa se sitten onnistuikin.

Hassista sai jo silloin, noin kolmekymmentä vuotta sitten ostaa kaljabaareista, ihan luvallisesti. Tietysti pojat innostuivat testaamaan asiaa. Muilla retkillä Amsterdamissa olen haistanut hassiksen polttoa konserteissa ja ulkoilmatapahtumissa. Mutta mitään rähinöitä tai muuta haittaa en ole nähnyt. Asiaa tuntevat ovat vakuuttaneet, että lievät huumeet, siis nämä hampputuotteet eivät aiheuta niinkään kovaa riippuvuutta kuin viina ja rööki. Viihdekäyttö on vakituista vain siksi, että se on kivaa ja rentouttaa, sanotaan. Tämäkin keskustelu sai uutta sävyä hiljattain, kun Hollannissa kiellettiin aineiden myynti turisteille. Ilmeisesti matkalaiset ovat aiheuttaneet jotakin haittaa ostelleessaan mömmöjä ja niitä kotiinpäin viedessään. Etelä-Amerikan suuret vaikeudet hallita huumereittien porukoita, ovat jatkuva uutisten aihe. Mexicossa on ollut isoja joukkomurhia, kun jengit taistelevat reittien herruudesta. Ja poliisi, armeija ja yhteiskunta on voimaton. Siksi siellä on usealla foorumilla ehdotettu huumeiden laillistamista, jotta ne saataisiin jonkinlaiseen kontrolliin ja sitä kautta vähenisi niistä saatava raha. Ainakin se valtava rahamäärä olisi pois huumemafialta. Laillinen kun ei olisi enää vaarallista ja sitä olisi saatavissa, niin hinnat laskisivat. Narkkarit pääsisivät ehkä hoitoihin helpommin ja mafia vetäisi vesiperän, eli menettäisi erään maailman suurimman tulolähteensä. Mafiathan rikastuvat kaiken laittoman myymisestä, aseista, orjista eli prostituutiosta, pornosta, huumeista.

++ 22.5 lisäys. Juuri luin tuoreesta Suomen Kuvalehdestä Marko Hamilon lyhytjutun "kannabis helpotti kipuja". Tutkijat olivat tehneet kokeen, jossa todettiin että poltettu kannabis vähensi kipuja ja lihasjäykkyyttä MS-tausissa paremmin kuin lumelääke. Vanhastaan on tunnettua kannabiksen käyttö lääkkeenä, mutta nyt sen käyttö on kovin vähäistä, vaikka voisi olla laajempaakin. Hollannissa se on yleistä.
* * * 

Hollantilaiset ovat fiksuna kansana poistaneet juuri näiden asioiden laittomuuden ja saaneet rauhan mafioilta.