Kuntaliitto otti terveesti kantaa siihen, että nykyinen laki ei salli kansanäänestyksiä vaalien yhteydessä. Sehän on ihan typerä malli. Nimenomaan kunnallinen kansanäänestys saisi porukat liikkeelle vaalipäivänä ja ottamaan samalla kantaa sitten vaikka meppeihin tai pressaan.

 

Kyllä pahasti näyttää siltä että tämä hallitus ei saa aikaan kunnon soteuudistusta. Aikaa on tuhrattu siihen, että asiaa lähdettiin purkamaan väärästä päästä. Olisi ehdottomasti pitänyt ensin katsella tämä sote kokonaisuutena, ratkoa kuinka isoja yksiköitä vaaditaan järkevään, toimivaan malliin.

 

Hommaan olisi voinut ottaa oppia naapurimaista ja muualta. Yleisesti kai jo on hyväksytty ajatus, että rahoitus pitää hoitaa yhteisesti, yhdestä pussista. Tähänastinen mallihan on johtanut siihen, että toimijat yrittävät sysiä hoitoja muiden piikkiin, kun halutaan pitää omat rahat itsellä.

 

Vasta kun peruskonsepti olisi ollut hallussa, olisi voitu käynnistää kuntajakojen selvittely ja niiden karttojen piirtely. Sanoin tämän julkisesti jo yli vuosi sitten Lutarin tilaisuudessa Käpykylässä Vihdin kirkolla.

 

Nyt pelkään pahoin että jopa hallitus voisi kaatua, kun asia ei etene. Periaatteessa Kepun malli on oikeilla jäljillä ja siihen samaan ajatteluun ovat päätyneet monet muutkin. Sairaanhoitopiirien lakkauttaminen oli virhe, sillä toimivia rakenteita ei pidä purkaa. Niiden varaan olisi voitu rakentaa uudet sote-alueet eli erikoissairaanhoito.

 

Jos isoille kaupunkiseuduille rakennettaisiin vahva Metropolihallinto, joka hanskaisi maankäytön suunnittelun, liikenteen ja ”korkeamman” eli toisen asteen koulut, niin kunnat voisivat olla itsenäsiä, kunhan niiden koko olisi vähintään se 20 000 asukkia. Näin Vihtikin voisi olla itsenäinen. Eipä silti, minä en sille itsenäisyydelle näe juuri arvoa, jos hommat muutoin pelittäisivät.

 

Pikku kunnissa kun on ollut heikkoa tuon kaavoituksen ja yleensä kuntasuunnittelun suurien linjojen kanssa. Ei ole ollut pätevää virkakuntaa ja luottamusporukka vetää aina kotiinpäin kun maankäytöstä on kyse. Tunnetusti kun suuret maanomistajat voivat ohjailla kunnan asioita jos poliittinen asetelma sallii. Ja kepukunnissa se käy helposti.

 

Jos nyt sitten tämä kuntauudistus jää mahoksi ja seuraavissa vaaleissa pomppaa valtaan Soinin porukka, kaikki uudistukset jämähtää kyllä takuuvarmasti. Ei ole osaamista, eikä näkemystä sillä porukalla. Kaikkea vastustamalla ei saada uudistuksia aikaan.

 

Radiossa haastateltiin toimittajaa, joka johtaa näitä hitaita, pitkiä uutisia tuottavaa putiikkia. He olivat penkoneet Himasen tekemisiä, osaamista ja taustoja. Oli tullut esiin että hänellä ei ole yhtään vertaisarvioitua julkaisua. Tällaista heppua sitten valtio käytti kalliilla pohjustamaan omaa tulevaisuusohjelmaansa. En toki ole lukenut kuin sen väliraportin, enkä sitä halua tuomita. Ehkä Himasen kirja on ihan hyväkin, mutta sen tilaaminen oli törkeä menettelyltään.

 

Julkaistu tutkimus kansan mielipiteistä ja luottamuksesta puolueisiin oli karua luettavaa. Jyrki-boy sai 55% epäluottamuksen. Tuli vihreillekin lunta tupaan, jotakin 33% oli epäileviä. Eipä hyvin ole pullat uunissa muillakaan hallituspuolueilla ja näyttää siltä että kansa on entistä nopeammin viemässä tuen puolueilta.

 

Kun kansa ei pitkäkestoisesti seuraa asioita, vaan poimii hajatietoa iltapäivälehdistä, on politiikan tekeminen entistä vaikeampaa. Kohta ollaan USAn ja Venäjän tasolla politiikan teossa. Valtaan nousee mainonnalla (eli rahalla) ja bluffilla kaikenlaista sakkia, eikä todella valtion asioita osata ja haluta hoitaa valtiomiesten tapaan vaan hetken tuulien mukaan. Siksi Obamallakin on nyt vaikea tilanne, kun sikäläinen ”Tieto” tyri uudistuksen ohjelmiston kanssa.