Huolestuttavia ilmiöitä maailmalla
Tv uutiset suoltaa jatkuvasti kammottavia juttuja, sääilmiöitä jotka minä tulkitsen osaksi ilmaston muuttumista. YK.n ilmastopaneeli toimii niin, että sen työhön osallistuvat tuhannet tiedemiehet analysoivat ja seuraavat muiden tekemiä tutkimuksia, mittauksia ja laskelmia ja siten varmistuvat että kerättävä data on virheetöntä. Nämä vakavat tiedeporukat eivät voi vetää niin nopeita ja oikoisia päätelmiä, kuin minulle on sallittua maallikkona. Nämähän ovat vain yhden mielipiteitä. Mutta silti yhtä hyviä kuin vaikka Timo Soinin.

+)  Aljaz joutui taas uhriksi siinä "molempia osapuolia kuunnellaan"-reilun pelin uutisoinnissa. Suomessakin toisttu tilanne, että media ottaa juttuunsa yhden niistä eläkkeellä olevista änkyröistä, jotka eivät usko niitä kymmeniä asiantuntijoita, jotka todistavat ilmaston muuttuvan ihmisen toiminnan vuoksi. Maailmalla suhde lienee vielä murskaavampi. Nyt oli aiheesta keskustelu, johon oli sitten saatu tämä jenkkien "virallinen" epäuskoja. Hänen tilanteensa on sikäli paljon vahvempi, että poliittisita syistä republikaani-ehdokkaat ovat ilmastonmuutokselle kriittisiä eivätkä usko faktoja. Tämä siksi että Obama uskoo tieteeseen ja heidän pitääkin olla eri mieltä, faktoista viis. Samat oikeistojäärät pitävät luomiskertomusta totena, tai ainakin sanovat niin. Se aihe kun on punaniskojen keskuudessa tärkeä ja sitä vaaditaan takaisin koulujen opetukseen. Uskovaisoikeisto on aika vahva vaikuttaja jenkeissä ja siksi Obamalla on ollut niin vaikea kausi.
* * * * *

USA:n eteläosia kiusaa joka vuosi tornadot, jotka syntyvät lämpimän meriveden myötä. Veden lämpötila vaikuttaa suoraan asiaan ja puolen asteen nousu tietää heti vaikeuksia säässä. Tiede on ennustanut tästä vuodesta kovin huonoa, tornadoja entistä enemmän. Kuva tuli Alabamasta, jossa myrskyn silmä oli tuhonnut kymmeniä taloja ihan mäskäksi.

++)  7.3 lisäys

Viime vuonna Yhdysvalloissa tapahtui ennätysmäiset 14 luonnonkatastrofia, joissa vakuutuskorvaukset nousivat kussakin yli miljardiin dollariin.

Kansainvälisten jälleenvakuutusyhtiöiden edustajat, sijoittajat ja ympäristöjärjestöjen edustajat ovat huolissaan sääkatastrofien yleistymisestä aiheutuvista yhä kasvavista kustannuksista sekä uhasta ihmisten terveydelle.

- Vakuutusyhtiöiden näkökulmasta sään ääri-ilmiöiden kasvu on selkeästi nähtävissä. Tämä puolestaan johtaa henkilö- ja omaisuusvahinkoihin, Yhdysvaltain jälleenvakuuttajien liiton johtaja Franklin Nutter sanoi.

Vakuutusyhtiöiden mukaan viime vuonna maksettiin ennätysmäiset, lähes 40 miljardin euron korvaukset myrsky- ja tulvatuhoista.

Jälleenvakuuttaja Swiss Re:n mukaan 1980-luvulla vakuutusyhtiöt maksoivat vuosittain keskimäärin alle kolme miljardia euroa sääilmiöihin liittyviä korvauksia. Viime vuosikymmenellä vuosittainen korvaussumma nousi keskimäärin jo yli 15 miljardiin euroon.

- Meillä on kenties parasta tilastotietoa ilmaston lämpenemisen aiheuttamien vahinkojen lisääntymisestä. Niin kauan kun ilmasto lämpenee, tulevat vahingot lisääntymään. Vaadimme poliitikoilta toimia ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi, Swiss Re:n johtaja Mark Way sanoi.

Vakuutusyhtiöiden mukaan he ymmärtävät erittäin hyvin ilmastonmuutoksen vaikutukset, koska heidän toimialaansa on arvioida riskejä. Vakuutusyhtiöt haluavat nyt aktiivisesti auttaa viranomaisia antamalla tietoja omista analyyseistaan.

Vakuutusyhtiöiden mukaan on selvää, että ihmisen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat suurin syy nykyiseen ilmaston lämpenemiseen. Yhtiöt varoittavat, että vahinkojen kustannukset tulevat lopulta aina vakuutuksenottajien ja veronmaksajien maksettavaksi. Lisäksi yhä useampi menettää henkensä tai loukkaantuu.

Kaappasin tämän jutun Helsingin Energian ylläpitämältä sivulta.

https://mail.google.com/mail/?tab=wm#label/Kunta-ilmasto/12bf691906b46b93


* * * * *
Yksi merkki säiden muutoksista oli lumi Israelin alueella, ensi kerran neljään vuoteen. Koko talvi Välimeren alueella on ollut kovin kylmä ja pohjoisrannalla lunta on tullut metrikaupalla. Koko Balkan on ihmeessä = lirissä. Tonava jäässä, ensi kerran 30 vuoteen.

Australiassa on itäreunalla satanut jatkuvasti ja seurauksena jättitulvat.
Säätiedotus varoittaa syklonista Madagaskarin lähellä ja se siirtyy Mosambikin suuntaan.
s
Karmeat savusumulautat ja huono hengitysilma vaivaa jatkuvasti Aasian teollisuusmaita, tiikereitä, mutta pahiten nykyään Kiinaa. Kuvissa smogg oli niin vahvaa, että se hämärsi koko kaupungin. Tässä on syy, eikä seuraus. Tästä ilman saastumisesta johtuu ilmaston yleinen lämpiäminen. Se puolestaan muuttaa olosuhteita. Kuivat alueet saattavat saada kaatosateita, harvoin mutta paljon. Vastaavasti ennen suotuisat viljelysalueet kuivuvat ja viljelys ei onnistu vanhaan tyyliin. Kaivot kuivuvat ja karjaa kuolee, kuten nyt käy mm Keniassa.

Mielenkiintoinen, minulle uusi ratkaisu vesipulaan on ”pyydystää verkolla vettä”kuten asia ilmaistiin jutussa Väli-Amerikan kuivalta seudulta. Menetelmää on jutun mukaan käytetty myös muualla, mainittiin Jemen. Kuva näytti aika harvaa verkkoa, noin 5x10m joka pingotettiin seipäiden varaan pystyyn. Mereltä nouseva sumu pysähtyy verkkoon ja tiivistyy siihen vedeksi, joka valutetaan keräysputkien kautta astiaan. Verkko kerää jopa 200L vettä yön aikana. Saman idean sovellutus on erämaavaelluksella käytetty kikka taittaa hiekkakuoppaan oksia ja kasvin lehviä ja pingottaa niiden ylle telttakangas tms. Haihtuva kasvien kosteus tiivistyy kankaaseen ja janoinen vaeltaja saa kupillisen juodakseen.