Savimatkan luonnos 

Savirakentaminen lienee kehittynyt alunperin Egyptissä, sillä Niilin muta on suoraan oikeassa suhteessa hiekkaa ja savea. Siihen on löytynyt omasta takaa karjanlantaa tuomaan sitkeyttä. Aurinko on aina ollut tarpeeksi kuivattamaan savitiilet nopeasti. Kun tätä osaamista on vuosituhansia kehitetty, ei ole ihme, että jossakin Jemenissä on sikäläinen ”Manhattan”, tiheä tiivis kaupunki ollut pystyssä yli tuhat vuotta. Korkeat 4-5 kerroksiset savitalot ovat kestäneet asumista vuosisatoja hyvin ja paikka on edelleen asuttu. http://www.greenprophet.com/2011/12/yemen-clay-towers/

Tätä perinnettä lähti kehittämään kuuluisaksi tullut ja palkittu egyptiläinen arkkitehti Hassan Fathy http://en.wikipedia.org/wiki/Hassan_Fathy Hänen varhainen suurtyönsä, pikkukylän siirtoon tähdännyt suurkortteli Luxorin länsirannalle, New Qurna, on nyt uhanalainen. Teknisesti alue on säilynyt kohtalaisesti, mutta sitä uhkaa pohjaveden nousu. (Jonka perussyy lienee Niilin patoaminen) Alue on Unescon suojelukohde, sisältäen kulttuurikeskuksen, moskeijan, basaarikujan ja asuintaloja, joihin useimpiin pääsee tutustumaan oppaan kanssa.

Matkan keskipiste on LUXOR ja sen west bank, jossa sijaitsevat merkittävät muinaismuistot ja näiden kivisten temppeleiden lisäksi paljon savesta rakennettua. Savilattiat, useat savitalot, leivinuunit, savitalokortteli, savinen kauppa, jossa tarjolla tyrkyttämättä hienoja käsintehtyjä matkamuistoja lasista, keramiikasta, nahasta, kankaista. Kiintein edullisin hinnoin kuten myös paikallinen reilun kaupan myymälä. Niissä voi käydä vaikka ei tykkäisi tinkiä hinnoista, jota basaarissa joutuu tekemään.

Pääsemme seuraamaan savitalon korjausta ja keskustelemaan paikallisen ”rakennusmestarin” kanssa. Näemme savitiilestä tehtyjä holvi- ja kupolikattoja ja saamme opastusta vastaavien rakenteiden tekemiseen.

Alueella voi liikkua oppaan kanssa tai omin nokkinensa kävellen tai fillarilla. Englannilla pärjää kaikissa kohteissa, mutta asiantuntevaa egyptologia voidaan käyttää oppaana. Tarjolla on Tutankhamonin haudan löytäjän Carterin talo, haudanrakentajien kylä, mahdollisuus tutustua kaivauksiin arkeologin opastuksella, lukuisat temppelirauniot, kuningatarten laakso ja kuninkaiden hautalaakso, koptiluostari, naisfaarao Hapsetshutin muistotemppeli ja em. New Qurna.

Majoitus voisi olla savihotellissa tai arkisemmassa edullisessa hotellissa, molemmat kävelymatkan päässä Medinet Habun temppelistä.

Lisämaksusta laivaretki aamuvarhain jokilaivalla Denderan temppeliin, paluu bussilla. Matkaan sisältyy muutama HF-savikohde Qinassa. Hinta noin 70-80€. Mahdollisuus ilmapallolentoon west bankilta, noin 75€. Tai purjeveneellä auringonlasku Niilillä, pikkurahalla.

Matkan paikallisista järjestelyistä, opastuksesta ja kuljetuksista vastaa kokenut kaarti, veljeksistä yksi on matkanjohtaja, toinen egyptologi ja kolmas arkeologi. Isä on työnjohtajana kaivauksilla Memnonin kolossien äärellä. Matka on räätälöitävissä heidän kanssaan. Mm olisi mahdollista järjestää lisäviikko (minimi 4 h) ja sillä 2 pv retki Assuanin patokaupunkiin, jossa on hienoa nähtävää, loistava museo, valoshow temppelissä illalla jne.

Järjestän matkan omakustannushintaan, mutta olen mukana kertomassa mitä tiedän ja oppaana kaupungilla päivällä ja illalla. Arviohinta, jos 12-18 ilmoittautuu on 800€ + lennot. Omatoimisesti porukan pitää päästä Hurghadan kentälle, josta bussi tuo Luxoriin ja sama toisinpäin. Usein on tarjolla edullisia lentopaketteja netissä (Air Finland jne) luokkaa 270-400€ 2-3 kk ennen reissua varattuna. Reittilento Luxoriinkaan ei maksa maltaita ajoissa varattuna. Matka voidaan järjestää helmi-maaliskuussa, jolloin ilmat suosivat.

Kiinnostuksesta voit kertoa nippe@iki.fi ja saat lisätietoa.