Syyria

Libya on tarjonnut paikkaa Syyrian kapinallisille perustaa lähetystö. Parhaillaan on menossa kansainvälinen ”Syyrian ystävien kokous” Tunisiassa.  ++)  Syyrian ulkoministeri sanoo, että porukka on paremminkin "USAn ystävät" kuin Syyrian. 
YK nimesi erityislähettilääkseen vanhan kunnon Kofi A:n. Ei siis olutta vaan vanhan kehäketun, joka oli pääsihteerinä niin tehokas ja omapäinen, ettei saanut lisävuosia vaan tilalle valittiin kuuliaisempi Ban.  + Kofi A edustaa myös Arabiliigaa. ++)  Hänen entinen assistenttinsa, varapääjohtaja kehui Kofia ja totesi että tallaiset neuvottelut pitääkin olla yksissä käsissä, muutoin on vaarana että tulee ristivetoa ja erilaisia tulkintoja.

Syyria on iso malka monessa silmässä. Saudien valtuutetut lähtivät ystävien kerhosta verhot paukkuen, sillä he vaativat järeämpiä toimia mihin suurvallat ovat valmiita. Se voisi olla kapinallisten aseistaminen. Saudeilla on vain hinku saada tappaminen loppumaan, kun omat pohjatkin tutisevat. Qatarin pomomies, onkohan kuningas, ehdotti voimankäyttöä YK:n tunnuksin. Tunisian pressa ehdotti immuniteettia eli koskemattomuutta pääroisto Assadille. Ei taida kaikille kelvata sekään.  USA sanoo että painostusta, kuten matkustuskieltoja ja öljyn viennin rajoittamista vaan on kiristettävä. Luulen että venä- ja kiinalaiset eivät olleet mukana, he kun ovat vielä kovempia ystäviä kuin tämä keskustelukerho.

Kapinallisetkin ovat erimielisiä. Toiset haluavat aseita ja voimaa käyttöönsä, toiset edustavat rauhanomaisempaa näkemystä.
Venäjä sanoo varoituksen, että älkää te muut tunnustako virallisesti kapinallisia. Jos heille annetaan tunnustus kuten tehtiin Libyassa, se vaikeuttaisi näiden kovien ystävien asemaa. Venäjä vastustaa vieraiden valtojen, myös arabimaiden toimenpiteitä.

Umpisolmu on paha. Jotkut haluavat ratkaista asian kuten Alex Suuri aikanaan solmun ratkoi, miekalla vaan. Siitä vaan syntyisi niin iso kahina, että sitä ei kukaan halua. Iran heitti juuri ulos YK:n atomitarkastajat eikä näyttänyt mitä laboratorioissa on kasassa. Veikkaan että on jo sievä pikku pommi siellä. Yksi riittää, kun sillä voi kiristää Israelia. Se kun on niin ahdas maapläntti, että yhdellä likaisella pommilla sen saa elinkelvottomaksi pitkäksi aikaa.

Parhaillaan on menossa pressitilaisuus, jossa puhetta johtaa Tunisian ulkoministeri. Nämä juuri vallankumouksen kokeneet maat ovat tietysti kapinallisten tukena henkisesti. Muu tuki onkin paljon vaikeampaa. Kapinalliset vaativat jo nyt totuuskomiteaa kunhan valta vaihtuu. Sitä varmaan tarvitaan. Tukijat vaativat kapinallisia yhdistämään voimansa ja hakemaan yksimielisyyttä. Siten olisi helpompaa ulkopuolisille ottaa kantaa ja auttaa jotenkin. Jos kapinaporukat ovat eri mieltä, ei sellaisia voi järeämmin auttaa. Demokratiaa moni toivoo ja odottaa, mutta on siinä opettelua näissä jo kumouksen tehneissäkin maissa. ++)  Kapinan ääniorvena on toiminut "Syyrian National Council" eli kansallinen neuvosto, jonka edustajat antavat lausuntoja tv-kanavilla.

Ainoa lopputulos oli ymmärtääkseni se, että kokous vaatii Syyrian hallintoa sallimaan kaikkien aputoimenpiteiden hoitamisen, siis Red Cross ja kumppanit pitää päästää maahan. Mitään vastausta Assadilta ei ole olemassa, tuleekohan edes? Kapinallisten pettymys on suuri
+  USA on luvannut 10 M$ hätäapuun. Ja Hillary lupailee lisätoimia, mitähän ne olisi?