Lastuja 1

Eilen kadulla 4 eri ihmistä muisti pärstäni ja toivotti ”wellcome back”. Toinen päivä kävelyä kujilla. On näillä hyvä muisti myös naamoista, vaikka sanotaan että kaikki arabit ovat saman näköisiä ja toisinpäin. Ritzin tarjoilija muisti heti ja alkoi kysellä asunko taaskin Feirusissa ja tuleeko vaimokin. Antoi vakioalennuksen joita lupaavat suomalaisille 5% mutta nyt erikseen jätti alv:n huomioimatta. Hän kysyi asyitä miksi suomalaisia on niin vähän täällä. Ritzin kalaruukku on ollut hyvä, mutta nyt se tuntui lihalta. Näytin tarjoilijalle ja hän kiven kovaan väitti että on seabassia. Kerroin AlmaTourin nurinmenosta joka hämmästytti häntä. Juttuhan on aika tuore asia. Kovasti tervetuloa vielä!

Kävi kimppuihin lankkaripoika ja suostuin kun hän selitti ettei ole yhtään bisnestä, isä ja äiti köyhiä/työttömiä jne. vaikka oli jalassani vain sandaalit. Ensin sanoin maksavani 5 puntaa, mutta sitten kävi sääliksi ja annoinkin 15. Istuin poliisin päivystyskopissa ja pyysin anteeksi häiriötä, sillä hän istui tuolilla vieressä ja motkotti pojalle. Poika esitteli itsensä, ensin tietysti kysyttyään mun nimeni, Muhamediksi ja kun nauroin että kaikki ovat Muhamedeja, hän korjasi ja sanoi että olen Walid.

Toiset taximiehet tietävät nyt mun kontrahdista eivätkä enää ole kimpussa, toteavat vain ääneen mr Chips, kun kävelen ohi ja ovat varmasti kateellisia sille joka onnistui poimimaan ainoan ”vapaan turistin”.

Kauppamies, 5 myymälän ryppään, eräänlaisen rihkamagallerian sisäänheittäjä halusi taas tarjota teetä, mutta lykkäsin sitä tuonnemmaksi. Hän supatti luottamuksella hyvää bisnestä. Hän asuu West Bankilla (joka kai antaa täällä kuvan siitä että on haudanryöstäjien sukua) ja kutsui sinne käymään. Mutta se varsinainen huijaus, moninkertainen vielä, olisi se että ostaisin itse tai välittäisin keräilijälle aidon esineen tuhansien vuosien takaa. Sehän on rikos ja kaikki sen tietävät. Mutta hän selitti sanoin joita en kaikkia ymmärtänyt, kikan millä pieniä tavaroita voidaan helposti salakuljettaa, koska tulli ei voi saada kiinni. Homma tehdään niin, että aito esine valetaan jonkin humpuukiesineen sisään. Näitä kopioita, jotka tehdään jonkinlaisesta kipsistä, saa vapaasti viedä. Kotona sitten ostaja rikkoo valoksen ja taikoo aidon rikollisen antiikkiesineen esiin. Sanoin heti ettei kiinnosta. Sillä tullin lisäksi tietysti myös ostajaa huijataan. Selvä juttu sillä hän ei voi sen aitoutta mistään tarkistaa, sillä asiantuntijat todennäköisesti käryttäisivät vilunkikeräilijän.

Kotikadulla ajeli ihan laiton kakara moottoripyörää ja tietysti vielä roimaa ylinopeutta. Oliskohan ollut 12v.

Kämpän lähellä on farmasia siinä Medinan kulmalla ja oli kiinni tänään sunnuntaina, joka kertoo siitä että omistaja on kopti. Meidän talon muslimiapteekkari, jota sanon tohtoriksi, koska hän on sitä, pitää kiinni perjantaisin ja auki sunnuntaisin. Farmasian yläpuolella on hauska kyltti, jossa jonkun alan specialisti tohtori on nimeltään M.A. Makki.

Salakuljettaja” kertoi että perjantaisin on kovaa kuhinaan Cairossa ja Alex:ssa, mielenosoituksia vaalien vuoksi. Alexissa olikin perjantaina, tiesi Veli, mutta en sattunut näkemään, koska se on aina tietyn moskeijan aukiolla.

Täällä on keksitty uusi lelu. Pysäköity moottoripyörä saattaa yhtäkkiä ulvahtaa inhottavasti, eräs jopa vilkutti sinisiä valoja. Sitten pyörä vaikenee, ilman että kuskia olisi lähellä. Olisikohan jokin kikka varkaiden varalle? Autot tekevät samaa ilman valokikkaa. Ensin luulin herkäksi varashälyttimeksi, mutta vonkuu ilman että kärryä mikään asia tärisyttää.

Alexandriassa oli hotellin lähellä suljettuna toimisto LIBYAN ARAB AIRLINES.

ALEX:ssa näin vammaisten ja terveidenkin apuvälineliikkeen, joka möi pyörätuoleja, leikkausvälineitä, tukisiteitä, angoralämmittimiä, sidontatarpeita, laastareita yms. Katselin toisaalta vanhempaa ukkoa joka istui itse tehdyllä lavalla jossa on pyörät alla ja raahautui eteenpäin käyttäen käsissään jonkinlaista puista anturapalikkaa jolla antoi vauhtia kadusta.

Kirjaston lähellä aitaan oli liimattu juliste ”free Alaa Abdel Fattah” blogger and writer eli vaadittiin vapaaksi sotilashallinnon pidättämää tunnettua arvostelijaansa.

AGORA dvd kannattaa vuokrata. Kertoo vanhan tositarinan Hypatia-nimisestä fiksusta ja kauniista naisesta joka kritisoi joskus 400 luvulla papiston opetuksia. Kaunis ja älykäs 30v. nainen on aina uskonnolle ja papeille vaaraksi ja sellainen pitää tuhota.

Alexandriassa näin maan alle johtavat portaat, jotka oli tukittu roskilla. Veli kertoi että se oli suuaukko metrolle, jonka Britit rakensivat 1900-luvun alussa, mutta joka sitten kävi ahtaaksi kauheasti paisuneelle asukasmäärälle, oli liian lyhytkin ja siksi hylättiin. Varmaan syynä oli myös tekniikka joka vanheni huollon puutteessa. Alex:n väkimäärä moninkertaistui -60 ja -70 luvuilla. Brittien lähtiessä asukkaita oli alle miljoona, nyt 6 milj. Syntyvyys oli ihan posketonta tuolloin ja sitä jopa yllytettiin, sillä on vanha perinne että väkirikas maa on vahva. Mutta nyt kun väki sikiää toista miljoonaa vuodessa, siitä on tullut taakka. Perhettä halutaan ja arvostetaan, mutta eilen viimeksi valitti 35v. poikamies, että elämä on kurjaa kun ei tienaa tarpeeksi että pääsisi naimisiin. Naimisiin pääsy tarvitaan sananmukaisesti naimiseen, sillä irtosuhteita ei sallita. Olen katsonut että nuorilla jotka kulkevat kadulla käsikädessä on aina kihlat esillä. Mahtaa olla kovaa siinä tilanteessa vaan pidellä kädestä, mutta kyllä nuoret paikkoja löytää kun oikein pakottaa kupeissa. Ehkäisykin on nyt mahdollista jos on vähänkin rahaa, mutta häät ovat kovin kalliit ja siis miehen pitää ne maksaa. Työttömällä tai kuten tällä valittaneella, jolla on huonot tulot ei ole mahdollisuuksia mennä vihille.

Huomaan joskus toistavani asioita, kun ne on pikku lapuilla ja sitten pompahtaa ajatuksiin jonkin toisen jutun ohessa, toistan itseäni. Sori.

Ma 21.11 kävelin taas parturiin, jo kolmatta päivää ja se perhanan velipoika ei ollutkaan siellä vaikka oli sovittu. Soitin heti Malakille ja nyt sovitti illasta 6-7 välille. Vaihdan parturi jos nyt ei pelaa.

Kulmassa oleva koptiapteekki pitää kaupan halpoja lukulaseja, ihan samoja kuin meillä kotona. Sikarikoteloon pakatut pienet puolilasit maksavat 15LE ja isommat 25. Yritän löytää paikan joka pesisi ison huovan, jotta voisin käyttää sitä ilman lakanaa, se kun ei pysy millään asennossaan. Hein kertoi että Ramadan-kaveri pesee ja huoltaa vaatteita. Mulla on kännyssä nimi Ramadan mutta en muista ken hän on. Tarkisteaan asiaa lähipäivinä. Tapasin Mahrusin, joka oli viime kaudella hevosmies ja nyt taxikuskina. Hän on se kaveri jota suomalaiset sanovat Paavoksi. Poika ( yli 30, mutta kun itse on 71 se sallitaan. Poika sana on lyhyt ja kätevä, siksi sitä viljelen) puhuu jonkin verran suomea ja on ihan ok heppu. Tyytyi tietoon että mulla on jo vakikuski. Lupasi kuitenkin tarkkailla mahdollisia golfareita ja otti mun numeroni jotta voi jakaa sitä edelleen.

Olen kai turhan hellämielinen tähän karskiin maahan, sillä annoin pari kolikkoa kerjäävälle huntunaiselle. Samoin ostin oikeastaan säälistä uuden lierihatun hukatun tilalle golfkentälle.

Vuoden käyttämättömänä olleet kuulakynät eivät useinkaan toimi. En ole niitä vasiten kerännyt, niitä vaan kummasti kertyy. Juuri ennen matkaa tosin olen joitakin tarkoituksella kaapannut jostakin. Nyt on harmittavan moni sökönä eikä kelpaa jaettavaksi pikkulahjaksi.

Hurjalta näyttää kun pieniä 5-6v. koululaisia kuljetetaan kotiin pikkubussilla, jossa ope jakaa lapset kotioville. Hurjaa on se että bussin liukuovi on koko ajan auki ja pikku tytöt istuvat siinä ovipenkillä reppu selässä.

Kuppilassa katselin kun huntutyttö söi. Kätevästi hän nosti hiukan huntua ja tunki ruokaa sen alla, ettei siinä naama yhtään paljastunut. On se aika huvittavan näköistä.

Menin valtionkauppaan Medinalla ja heti sisääntulossa huomasin että Mubarakin kuvat oli poissa, tietenkin ovat. Mutta siinä pomon seinällä on jo vuosia ollut kaunis, tosi hyvin kudottu ohut matto, jossa entinen diktaattori näyttää nuorelta. Kyselin sitä ja se oli ylähyllyllä rullana. Pojat otti käärön alas ja levitti Muban pölyävänä pölyiselle lattialle. Rupesin hieromaan kauppaa ja tarjosin 500 matosta, jolloin pomo huitaisi että älä hulluttele, ainakin 10 000LE se maksaa. Kuva on luokkaa 130x 160cm eli aika iso. Eihän sitä seinälle voisi laittaa, mutta kävisi hyvin sohvapöydän alle. Huono puoli asiassa olisi sitten ettei kuvaa hyvin näkisi. On se niin taidokkaasti tehty että pitäisi olla esillä, mutta missä. Haluaako joku ostaa, voin yrittää tinkiä hinnasta? Jonkin prätkäkerhon tai kuntosalin seinälle, ehkä? Irma voisi kysyä josko keilahalli ostaisi, olisi hyvä vitsi siellä.