Syyrian neuvottelut, harrastajan silmin

 

Olen toki ihan dilitantti ja seuraan asioita Al Jazeeran kautta ja huonolla kielitaidolla. Mutta näistä ei kai juurikaan kerrota meikämediassa. Kirjaan hajatietoja välittäjän ja neuvottelijoiden lehdistötilaisuuksista.

 

YK:n ja Arabiliiton yhteinen välittäjä Lakhtar Brahimi pitää joka päivä avoimen tiedotustilaisuuden lehdistölle ja vastaa kysymyksiin. Todellinen veteraanidiplomaatti puhuu arabian lisäksi sujuvaa englantia ja ranskaa ja on lisäksi huumorintajuinen ukko, kokenut neuvottelija.

 

31.1 hän myönsi että juurikaan mitään varsinaista edistystä ei ole saatu aikaan. Delegaatiot ovat sentään edistyneet sen verran että nyt riidellään istuen samassa huoneessa, kun aluksi välimiehen piti sukkuloida kahden tilan välillä. ”Tämä oli vaatimaton alku, mutta alku kuitenkin” sanoi Brahimi.

 

Nyt neuvotteluryhmät ovat palanneet Syyriaan ja Turkkiin, kertomaan mitä on puhuttu ja saamaan lisäohjeita. Palaavat sitten kai parin viikon päästä jatkamaan kinaamista. Tilanne vain pahenee koko ajan tappotanterilla. Vain se on saatu aikaan, että norskit ovat laivanneet yhden lastin kaasuaseita tuhottavaksi jossakin. Kun kukaan ei halua ottaa niitä maahansa on kehitelty jokin tapa tuhota ne merellä. Ei toki upottaa, vaan neutraloida jotenkin joka lienee aika hankala puuha.

 

Neuvotteluiden peruskuvio on aika outo. USA tukee opposition puolta ja Venäjä ja Iran Assadin hallitusta. Todellista rauhaa ei voida saada jos Irania ei oteta pöytiin. Sillä on niin vahva asema kaiken taustalla. Onhan Iran suuri öljyvalta, iso kansakunta ja suuri talous Syyrian rajan takana. Siksi tätä rauhaa joudutaan hieromaan kauan ja sen saavuttaminen on todella vaikeaa. Hallitus painottaa, että oppositio ei edusta suurta osaa syyrialaisista, vaan on vain pikkuryhmä. ”Vain Syyrian kansa valitsee johdon!”sanoi Syyrian ulkoministeri.

 

Vaikeutta lisää, että sotatoimissa on vahvasti mukana Al Qaida, jota kukaan ei halua neuvottelupöytään. Mutta silti se sählää kaikessa mukana, rahoittaa omien taisteluporukoidensa, jihadistien aseita ja toimintaa ja on suuri uhka Syyrian tasapainolle ja lopuksi rauhalle. Assad on tässä tilanteessa kuitenkin saanut siltä apua, ja kuvio on aika käsittämätön sotku jossa kaikki tappelijat tunnustavat samaa uskontoa, mutta sen eri haaroja. Kumma uskonto?!

 

Opposition ryhmän vetäjä Safi piti myös pressitilaisuuden, mutta valikoi kysyjiksi vain tukijoitaan (?), jotka kysyivät arabiaksi. Hänen mukaansa pitää tavoitella väliaikaista hallintoa, sitten kun Assad on poissa. Hän on menossa Moskovaan neuvottelemaan Lavyrovin kanssa, jota pidetään hyvänä merkkinä. Safi hyväksyi vain yhden kysymyksen per puhuja. Tietysti hallitusta kannattavat mediat halusivat ääneen ja tilaisuus oli aikamoinen väittely.

 

Ihmisoikeusjärjestöt julkaisivat ilmakuvia, joissa näkyy hallituksen pommitusten jäljet, jotka osoittavat raakaa asuinalueiden tuhoamista, vailla mitään sotilaallisia tavoitteita. Yksi vaikeus näissä neuvotteluissa on, että kukaan ei kattavasti edusta oppositiota ja esim tulitaukoa ei siksi voida saada aikaan. Kukaan ei voi taata Al Qaidaa ja muita terroristeja. YK:n apusaattuetta ei ole voitu lähettää keskellä taisteluita, vaan lääke- ja ruoka-apu odottaa tilanteen rauhoittumista. Mikä siis ei ole näköpiirissä näillä näkymin.