Egymatkailijan profiileja

 

Meitä on moneen junaan. Yhteisenä kiinnostuksena lienee ainakin aluksi, historia ja ikivanhat perinteet, toissijaisena tulee sitten aurinko, lämpö ja elämän leppoisuus. Halvat hinnat ovat yksi syy tänne hakeutumiseen, varsinkin kun elämään ja hintoihin tutustuu. Tietysti myös se, että ”kaikki” puhuvat tai haluavat ymmärtää englantia. Myös matkustamisen helppous, lyhyet lennot, sama aikavyöhyke jne helpottaa.

 

Mutta siis nämä persoonallisuudet? Tunnistan ainakin levottomat tyypit, osa ilmiselviä ADHD-tapauksia, osa piileviä. Sitten on meitä kirjoittamista intohimoisesti harrastavia, joku on väsännyt omakustaiteitakin. Lintuja ja muuta luontoa voi harrastaa, joku valokuvaa paljon, joku yrittelee elvyttää vanhaa kuvantekemisen taitoaan. Harrastaa voi monenmoista.

 

Kolmas ryhmä on nämä elämänmuutosta hakevat naiset, joille tässä maassa on tarjona seksiä, epävirallisia avioliittoja ja vakavia, virallisia avioliittoja, jotka hoidetaan ihan todella ja lähetystön avulla. Mutta niitä on aika vähän.

 

Me Hannun kanssa olemme ehkä erikoisryhmä, sillä olemme maksaneet asumissamme taloissa kaikenlaisia pikku remontteja, joilla asumisen tasoa on voitu kohentaa ja joihin ei omistajalla nykyoloissa, turismin lamassa, ole mahdollisuuksia. Mutta me olemmekin hassuja. Ja harrastamme vähillä eläkkeillämme tällaista täsmä-kehitysapua.

 

Ihan oma ryhmänsä on sitten seksiä hakevat miehet. Mutta tavanomaista naisteniskemistähän ei täällä arabimaissa voi harrastaa. Sitävastoin homoseksiä on tarjolla joka käänteessä, vaikka se on kaikkien normien, ja lakien, mutta ei tapojen vastaista. Silti yksinäistä miestä täällä pidetään automaattisesti homona ja tarjouksia satelee. Tällainen vanha impotenttikin oletetaan potentiaaliksi.

 

Nyt kun täällä on pyörinyt jo usean talvikauden, on selvää että porukat hakeutuvat kernaasti länsirannalle. Elämä on jotenkin runsaampaa, aidompaa ja ehkä helpompaa täällä WB:llä. ”Vain homot asuvat Luxorin puolella”. Minulla kesti kolme kautta ymmärtää näitä asioita.

Länsirannan heikkous on että täällä ei ole pankkiautomaattia eikä viinakauppaa.

 

Toisaalta se on sitten hyvä syy käydä kerran viikossa itärannalla, ottaa bisse ja annos kalaa puutarharavintolassa, jonka ainoa kiusa ovat katit. Ja sinne tunkeva naapuriravintolan omistaja, joka on varsinainen basaarikauppiaan protyyppi, aina tyrkyttämässä jotakin. Olettaa ilmeisesti, että oma valuutta punta laskee vielä lisää, sillä haluaa vaihtaa nyt ulkomaan valuuttaa vaikka hiukan itselleen huonompaan kurssiin.

 

Kaikkiaan täällä voi nyt elää noin 300€/kk, juomiset ja röökit päälle. Kimpassa asuen pääsee toki edullisemmalla. Mutta se kämppis pitää valita huolella, mieluummin tuntea hyvin ennestään. Avioerothan tulevat tunnetusti sen jälkeen kun on oltu ulkomailla lomalla! Jos tulee talvikaudeksi, siedettävän lämmön kausi on noin lokakuusta huhtikuulle, ja voi lennot poislaskien pärjätä 7x 300 = 2100 eupalla talven. Pieniä esimerkkejä hinnoista: 1,5L vettä 3-4LE, 250g fetajuusto 4LE, 5 vaatetta pesulassa 10LE, reittibussi/lautta 1LE, 3 hiivaleipää 4LE, teelasi ja falefel-leipätasku kahvilassa 5LE, kuukauden ateriat-1x/pv maksoi 500LE vuokraemännältä.

 

Eri juttu on sitten, jos haluaa tehdä pieniä retkiä ympäristöön, saa niihin kulumaan reissua kohti 100-300€ ja sitähän matkailu on, että katselee myös ympäristöä. Odottelen sitä, että ensi talvena olisi pienellä porukalla mahdollisuus käydä esim Assuanissa, Denderassa ja Abydoksessa.

 

Mutta ei tämä pelkästään nuukailevalle sovi.

Sillä edellytys on auttava englannintaito, seikkailunhalu, joustavuus ja siviilirohkeus. Asumisen taso on meidän halpaa kesämökkiluokkaa, ilman ulkohuussia. Siivousintoilijat älköön vaivautuko. Ystäviä saa helposti, b.e. juttukavereitakin. Ja nyt on sitten tarjolla välillä suomenkielistäkin seuraa, neuvoja ja lukemista. Ota rohkeasti yhteyttä. nippe@iki.fi