luxor 136.2010 tavallinen keskustelu

Alkulämmittely

Juttelu taxikuskin tai muun kauppamiehen kanssa noudattaa samaa kaavaa, jolla nopeilla kysymyksillä pyritään selvittämään turistin status. Se sitten auttaa jatkossa hänen kynimisessään.

Hai, mistä maasta? (Suomi) vastaus "Nokia, Nokia, terve, terve!"

Mun nimi on muhammed, mikä sinun? (sano jokin helppo, vaikka Anna/Peter)

Oletko ensi kertaa täällä? (Tässä kohden kannattaa esittää kokenutta, sano 3-5)

Missä hotellissa asut? (jos on kyytitarjous, kannattaa sanoa, ei siitä vahinkoa ole)

Kun liikut yksin, seuraa tarkistus, oletko yksin? (naisen kannattaa narrata, mies voi sanoa, olen)

Syvähaastattelu

Kellonajasta ja tunnelmasta riippuen alkaa sataa tarjouksia, mennäänkö bazaariin, Soukiin jne. Kun mies kieltäytyy, saattaa saada tarjouksia, kuten mulle on sattunut. Kun myöntää olevansa yksin ja selviää, että on vuokralla, ei hotellissa, voi saada seuraavan sarjan. Joka välissä olen kieltäytynyt.

Kyyti-naisia-viinaa-hasista-marihuanaa-miehiä. Perusoletus yksinäisestä miehestä on homo.

Golfkyyti-pitempi asuminen

Jos tulee golfaamaan, kannattaa heti ekana päivänä neuvotella koko viikon-kahden kyyditys, sillä pakettina sen saa edullisemmin (alle 100LE päivä, ees-taas) ja homma helpottuu muutenkin. Kun saa numeron ja kuskin joka ymmärtää englantia, voi tilailla muihin tarpeisiin kyydin. Silloin kuski ei yritä ylihintaa, varsinkin kun alussa osoittaa, että se kymppi on taksa ja asiakas sen tietää.

Hintataso taksilla

Karnakiin mennessä oikea hinta on 15-20 ISIKsen suunnalta, 10-12 Emiliolta. Taksihan jää mielellään odottamaan paluuta, jos kohde on semmoinen mistä tullaan määräajassa pois.

Sama koskee pitkäaikaisempaa oleskelua, kämpässä tai hotellissa. Pari taksia/vossikkaa kun ottaa palvelurenkaaseensa, sopii hintatason, saa aina riittävän nopeasti kyydin järkihintaan, jota ei tarvitse etukäteen sopia. Älä koskaan usko sanontaan, "hinta ei ole ongelma". Jos sitä ei vastapuoli selvästi rahana sano, siitä tulee silloin ongelma. Kääntäen- voi aina etukäteen tarjota sen kympin, sillä saa kyydin kun ei muuhun suostu.

Jos tarvitsee autokyydin länsirannalle, eikä ota opaspakettia, voisi olla helpompaa ottaa itärannalta vakiokuski, sillä meno sillan kautta maksaa sen 50 ja loppuhinta ajan mukaan. Sillan kautta kulkien näkee samalla hiukan maaseutua, jos se ei muuten kuulu retkiin. Jos alkaa tinkiä vastarannalla, saa tehdä hommia sen edestä, mutta voihan se olla kivaakin. Jos menee isommalla porukalla, kannattaa ottaa tilataksi, hinnoissa ei ole eroa.

Vossikka on Luxorin itärannan erikoisuus, niitä on vain muutama länsirannalla. Muualla Egyptissä vain kuriositeettina ja vain joissakin erikoiskohteissa. Siksi vossikka ainakin kerran kuuluu Luxorissa asiaan. Ota se ensimmäinen joka tarjoaa vitosella ajelun ja varaa tasaraha. Jos kiireetön hevoskyyti maittaa, ota käyntikortti ja soita sama, pääset vähemmällä tinkimisellä. Mutta sovi silti hinta etukäteen, jos et ole vielä ruskea auringosta.

Fillari

Vuokrat ovat kovat, kypäriä ei juuri ole tarjolla. Hyvät pyörät ja länsimainen palvelu on hollantilaismiehen vuokraamossa, ISIKsen ohi Sheratonin suuntaan, vastapäätä ravintolaa, jonka nimessä on 7, muistaakseni "seven heaven" tms. 20 tunti, 30 pari, 50 päivä, oli hinnasto Jolie Villessä ja samalla tasolla lienee muuallakin, ainakin Ritzin vieressä.

Jos tulet pidemmälle jaksolle ja haluat jakaa fillarin kanssani, ota yhteys, ostan naistenpyörän ja jätän tänne paikkaan josta sen saat hakea. Sovitaan s-postitse, nippe@iki.fi. Pitkäaikaisturistit uskaltavat käyttää pyörää ja minäkin uskaltaudun ensi kerralla. Se ei ole niin vaarallista kuin aluksi pelkää.