Nippeleitä

 

On kiva että jossakin on kiinteä linja ja pääsee rauhassa lukemaan Hesaria ja Usaria. Nyt kun olen tikun varassa, ei ole mahdollisuutta lukea kirjastolainoja HELMET tietokannasta eli pk-seudun kirjastojen yhteispalvelusta. Nyt kuitenkin on oma kirjastomme jo siinä vaiheessa, että lukemista riittää.

 

Hannu kysyi, miten pitkä aika täälläpäin on 10 min. No vastaus on tietysti että se vaihtelee ja venyy. Jos kyse on vaikka taxin tulosta, se voi joskus olla 8 min, mutta jos taas joku lupaa tulla vartissa, se voi olla vaikka 4 tuntia.

 

Luxorin seudulla on vielä kovissa voimissa kiertokaupustelu. Vanha tapa jota vieläkin sovelletaan on aasinrattailta tapahtuvaa kaupankäyntiä, usein ruokatarvikkeiden myyntiä. Sen lisäksi myydään huopia, mattoja yms tekstiiliä varsinkin nyt ennen kylmäkautta. Voipi olla että ukot vaihtavat artikkelia keväällä. Se oli kuitenkin pickup lavapaku. Keramiikkakylän auto käy kerran kuussa, sillä saviastiat ovat hauraita ja kierto nopeaa.

 

Parina päivänä, iltaisin on ollut kova kostea tuuli, joka kuitenkin tulee lännestä ja merihän on idässä. Se ennakoi sadetta ja siksi on yöksi kerätty kaikki kastuva kama katon alle meidän atriumista, joka on olohuoneena. Kehitimme illalla uuden keksinnön, jonka komponentit saattavat olla Vaisalassa valmiina, nimittäin sadehälyttimen, joka ilman kosteutta tutkailemalla 30min etukäteen hälyttäisi sateesta.

 

Tämä suomalaisten asukkien verkosto tiedetään jo hyvin, sillä Bahi Internet-vekkuli oli kysynyt Abdylta kuka maksaa Päivin nettiyhteyden kk-maksun. Tämä tietty soitti mulle ja maksaja löytyi. Nyt voin hyvällä omallatunnolla mennä sinne tarvitessa käyttämään linjaa. Azap-heppu jo tekikin Ganossan matkan ja hieroi sovintoa ja hyväksyi sinne menon ja vaikkapa istutusten kastelun, jota aikaisemmin yritti jarrutella. Oliskohan Päde nuhdellut?

 

Kadulla törmäsimme eilen isoon punaniska-jenkkiin, joka oli shortseissaan turisteeraamassa, mutta puhui niin outoa murretta ettei sitä ymmärtänyt. Jotain sentään saimme kommunikoitua ja karju jatkoi matkaansa. Outo ilmestys, sillä yleensä fiksut jenkit osaavat puhua kirjakieltä. Oliskohan tullut valmistautumaan 17.1 juoksuun.

 

Minua pidetään kuin piispaa pappilassa, sillä Hannu on ominut keittiöhommat, myös tiskaamisen ja Eeva on keittänyt aamupuurot. Tulen kaipaamaan sitä, kun hän lähtee 15.1 pois. Huollon taso saattaa laskea tai joudun itse hommiin.

 

Hannu on kissaihminen ja ruokkii punaraitaista kisua, joka on jo pyrkinytkin saamaan ruokaa. Vettä ainakin pidetään tarjolla, mutta arka kisu ei uskalla tulla vielä. On kuulemma viime talvena syönyt atriumissa sekä linnun että rotan, joka hiirijahti onkin sen tehtävä ja tarkoitus.

 

Katolla on kyyhkyskoju, jonne niitä ruokitaan ja niiden vesihuolto turvataan Aishan toimesta. Täkätapaan niitä joskus syödään, kai enemmän juhlaruokana. Yksi puluista on täysvalkea, mutta selässä on ristin muotoinen kuvio. Olen sitä yrittänyt kuvata, huonoin tuloksin. Ristimme sen koptipuluksi. Sama epäonni vaivaa ”varaanivastaava”-Eevaa, joka on jo monta päivää näpsinyt kuvia liskoista, onnistuen saamaan niitä Hannun kameralla jo kymmeniä, mutta ei yhtään julkaisukelpoista. On ne liskot niin hyvin maastoon piiloutuneet, että kuvat ovat enemmänkin piilokuvia.

 

Kahdesta eri matkatoimistosta saatiin eri info ja hinta, kun kyse oli retkestä Assuan-Abu Simbel laivalla. Selvisi, että huonon kysynnän vuoksi vain kerran viikossa laiva lähtee, mutta joko maanantaina tai tiistaina. Toisen hinta oli 110-130$ ja toisen, ennestään tutun Kheopsin 455€. Sen piti sisältää reissu Luxorista asti ja takaisin. Laivaöitä tulisi 7, mutta epäselväksi jäi kauanko aikaa jää pääkohteeseen. Mutta matkallakin on pysähdyksiä ja katsottavaa, sillä Nasserjärven alle hukutettiin iso määrä Nubian muinaismuistoja.

 

Tältä vuodelta reissu jää Eevalta tekemättä, mutta minä saatan harkita, jos löytyisi seuraa. 7 pv ilman juttukaveria laivassa olisi tuskaista. Siinä tarvitaan kirjoja, pelikortteja, nettiaikaa yms. vaikka olisikin retki joka päivälle. Ruoka sisältyy tietysti hintaan, juomat ei. Ilmoittaudu!