netin merkitys, 8.2.2011

Hallitus ymmärsi heti alussa, että SOME eli Google, FB ja Twitter ja tietysti textarit olivat merkittävä tekijä protestiliikkeessä. Mutta se ymmärrys tuli liian myöhään auttaakseen kansaa ja aikaansaadakseen muutoksia. Epätoivoisena yrityksenä hillitä kansan raivoa hallitus sulki netin yli 4 vuorokaudeksi. Siitä laskettiin olleen myös talouselämälle suurta taloudellista haittaa. Ainakin kehittyneempi vientiteollisuus häiriintyi ja pankit toimivat vajaasti. Jonkin aikaa rahaa sai seinästä, mutta sitten sekin loppui.

Hallituksen epätoivon ilmentymä oli, että siviilipoliisi pidätti 28.1. kadulta Googlen maajohtajan Waed Ghonim´in 12 päiväksi. Hän pääsi eilen vapaaksi ja nousi heti sankariksi, vaikka itse sanoikin, "älkää kohdistako kameroitanne minuun, todelliset sankarit ovat nuoret kaduilla". Jännittävä ilmiö oli, että taatusti hyvää englantia puhuva kaveri puhui arabiaa TV:ssä. Ilmeisen harkitusti! Hän varmaan tiesi jo, että kansan epäilys ja viha on viime päivinä kohdistunut myös mediaan ja tv-porukkaan, jota nimitetään vakoojiksi ja Israelin kätyreiksi!?

Tämä on aika kummallinen ilmiö ja osoitus hallituksen propagandan voimasta, huhujen voimasta, jotka menevät läpi tässä sadunkertojien maassa. Tosiasiassa julkisuus, tv:n läsnäolo mielenosoituksen keskellä ja reaaliaikainen kuva tapahtumista on ollut tärkeä osa kumousta. Ei toivoakaan sen pysymisestä voimissaan tähän asti ilman kansainvälistä julkisuutta. Silti nämä ymmärtämättömät ovat kodistaneet osan raivoaan heitä auttavaan väkeen.

Tämä kumous on nyt todistanut somen merkityksen, joka tosin alkoi jo Tunisiasta ja Wikileaksilla oli taustalla myös suuri merkitys. Tunisiassa ne paljastivat lopullisesti kansalle johdon korruption, josta mm jenkkidiplomaatit kertoivat kotiin raporteissaan. Koko Wikileaks perustuu netin kautta hankittuun ja vuodettuun tietoon. Tieto puolestaan on paljastanut jenkkien kaksinaamaisuuden öljymaiden politiikassaan ja sen ristiriitaisuuden.  Siksi sen perustajaa Julian Assangea vainotaan, vihataan ja pelätään.