Paavin kanssa samoilla linjoilla

 

Paavi Franciscus on puhunut medialle ja ennustellut kovia. Hän sanoo, että kolmas maailmansota on menossa ja siitä olen kokenut samoja pelkoja. Kun katselee sotia ja kriisejä pallomme eri osissa, voi vain pyöritellä päätään ja ihmetellä. Pekka Haavisto totesi telkassa, että sodan säännöt on heitetty roskikseen. Niin ainakin ISIS ja Putin ovat tehneet ja sotalordit Afrikassa, jossa vallitsee täysi anarkia monessa maassa.

 

Paavi ehdottaa Irakin rauhoittamista sotilaallisella voimalla YK:n lipun alla ja se alkaa kohta ollakin viimeinen keino, sillä nämä kurjat fanaatikot pitää poistaa elävien kirjoista, muutoin ei rauhaa saada Lähi-itään. Vaikka isis-kiihkoilijat saataisiin nujerrettua, jää jäljelle vielä ”ikuinen” kiista, Palestiina. Siitä taas Desmont Tutu kehotti israelilaisia heräämään ja näkemään väärä ajattelutapansa. Jenkkilän Kerry on tehnyt töitä sillä suunnalla hiki päässä jo kohta vuoden saadakseen aikaan pysyvän rauhan, mutta ei saa Israelin Netanjahua puhutuksi sopimukseen.

 

Ylen sivuilta nappasin pätkän haastattelua:

valtiovallan teräväsanainen arvostelija Artemi Troitski tarjoaa neljä skenaariota siitä, mitkä ovat Putinin mahdollisuudet ratkaista Ukrainan sota. Ensimmäinen ja kaikkein huonoin vaihtoehto on, että puhkeaa kolmas maailmansota.

Muutama kuukausi sitten tällaisen vaihtoehdon esittäjä olisi leimattu hulluksi. Kolmannen maailmansodan syttymisen vaara on pieni, mutta se on kuitenkin olemassa.

Putin on todella yllättänyt länsimaat useaan kertaan ja uskon, että hän taas Saulillekin puhui potaskaa rauhantahdostaan ja siitä miten Venäjä tukee aloitteita rauhanomaiselle ratkaisulle. Mutta jäljelle jää aina silti Krim, jonka Hrustsov lahjoitti ja nyt Putin otti pois. Molemmat tempaukset olivat laittomia. Kansainvälisten lakien ja sopimusten perusteella niemi ja sen edustan öljy kuuluu nyt Ukrainalle, mutta niistä papereista Vladimir viisveisaa. Jos Putin ei peräydy, joka näyttää todennäköiseltä nyt, on muu maailma neuvoton. Jos Paavi olisi johdonmukainen, hän kehottaisi samaan operaatioon Ukrainassa. Mutta siihen ei YK pysty, koska Putinilla on aina veto-oikeus turvaneuvoston päätöksiin. Irakiin ehkä voisi saada valtakirjan, sillä niin paljon muu maailma kammoksuu Isiksen raakoja tekoja ja fanaattisuutta.

Jos sota Lähi-idässä paisuu, niin kuin näyttäisi, voi se räjäyttää myös Egyptin tuleen. Libanon on jo taas kaaoksessa ja kaikki muut maat ympärillä sisäisesti hälytystilassa. Iran ja Turkki ovat jo saaneet alueelleen soluttautuneita Isis-tappajia ja se luo pelkoa ja poliittista sekavuutta. Ainoastaan Jordaniasta ei ole uutisia kuultu ja se sentään on kaiken hulinan ääressä ja saanut niskoilleen suuren pakolaisvyöryn Irakista.

 

Jos sellainen suursota syttyy, on Israel suuressa vaarassa ja se voi hädissään käyttää ydinasetta. Se taas laukaisisi ketjureaktion, josta muu maailma ei voisi olla sivussa. Tällöin kolmas maailmanpalo olisi valmis. Tätä estämään on synnytetty EU ja Nato, mutta kaikki kaameus heijastuisi ilman muuta myös Eurooppaan. Jos ei muuta niin öljy loppuisi.

 

Putin on katkonut kaiken normaalin kanssakäymisen länteen ja ainakin kauppasuhteet ovat kutistuneet kovasti. Kiina on kai vielä puheväleissä Kremliin, mutta muutoin on Venäjän ulkosuhteissa jääkausi menossa. Maailman tilanne ehkä todella lähentää kahden idän jätin suhteita, jotka ovat olleet aika vaisulla tasolla pitkään. Kiina on viisaasti pysytellyt hiukan sivussa Lähi-idän kriiseistä ja suuntaa ison osan aktiivisuudestaan Afrikkaan ja myös Väli-Amerikkaan.

 

Sinne se aloittaa rakentamaan uutta, Panaman kanssa kilpailevaa kanavaa ja saanee sen jollakin sopimuksella kokonaan määräysvaltaansa vuosikymmeniksi. Näillä kahdella tempulla on Kiina saamassa kovan otteen pallomme kaupankäynnistä. Lisättynä Koillisväylän kautta kulkevalla liikenteellä, on Kiina ottamassa kaupankäynnin haltuunsa ja lisäksi pyrkii hallitsemaan maapallon raaka-ainevaroja kahmimalla kaivoksia ja viljelysmaata Afrikasta. Maametalleissa Kiinalla on jo monopoli, jolla se pystyy kyykyttämään maailman elektroniikan valmistuttajia.

 

Voikin olla niin, että Kiina on nykytilanteessa ainoa suuri ja tasapainottava tekijä, sillä Jenkit ovat monilla liittoumilla ja sopimuksilla sidottu läsnäoloon kriisialueilla. USA on sitoutunut aika moneen maahan Lähi-idässä ja siellä tasapainoilu on todella hankalaa. Oiva esimerkki sotkusta oli, kun se on neuvotellut yhteistyöstä Iranin kanssa, jonka kanssa on ollut jatkuvaa nokkapokkaa ja saartoja jo vuosikymmenet. Isis sai aikaan tämän muutoksen, mitähän muuta mullistavaa vielä nähdäänkään. 

Kuten jäljestä huomaa, on Vupdatus jätetty aika heitteille. Täytynee tosissaan paneutua uusiin kuvioihin.