Mursin uhkapeli

Kun Mursi erotti ja komensi eläkkeelle asmeijan juntan SCAFin vahvat kenut, hän otti jonkinlaisen riskin. Valtansa menettäneet kenraalit ovat kuitenkin kovan luokan osaajia ja vanhoja kähmyjä, jotka osaavat kaikki likaiset temput. Äijät ovat oppinsa imeneet Muban kaudella ja kaverina. Mutta Mursikaan ei ole yksin eikä ihan kokematon. Kyllä taustaporukoissa on kovasti pähkäilty tietä eteenpäin ja mahdollisuuksia laillisin keinoin vähentää näiden sotarosvojen mahtia.

Toisaalta tapahtuma oli hyvin mietitty kun pahin roisto Tantawi nimettiin "presidentin neuvonantajaksi" joten hänet sidottin silti koneistoon. Ehkä Mursin porukka näin pystyy hiukan tarkkailemaan mitä kenu touhuaa. Ainakin häntä voitaisiin nopeammin syyttää valtiorikoksista jos hän tuossa hommassa olleessaan kehittelee jotakin Mursia vastaan.

Eräs amerikkalaisproffa kirjoitti että nyt tapahtui ”siviilivallankaappaus” vastakohtana sotilaskaappaus. Kun maassa ei ole uuden tilanteen mukaista perustuslakia, ei toimivaa parlamenttia on lailliselle menolle vähän tukea yhteiskunnassa. Ainoa tuki on saatavissa kansalta ja sitä Mursi nyt hakee. Muutoin hänestä tulisi samanlainen kuin edeltäjänsä, jonka kansa kampesi vallasta. Vain kansan hyväksynnällä ja sen kanssa ja tuella uutta järjestystä luoden voi Egypti valtiona päästä eteenpäin. Vaikeaa se kaikki on silti, sillä talous on pahasti kuralla ja näkymät surkeita. Jos Mursi ja kumppanit saavat aikaan edes sen, että kenraalien itselleen kahmimat tulolähteet alkavat maksaa veroja ja niiden tulot otetaan valtion kassaan, saadaan niistä miljardeista jonkinlainen pieni starttiraha jolla voidaan alkaa ratkoa jättimäisiä ongelmia.

Mursi ja taustaporukkansa muslimiveljeskunta ei kuitenkaan voi peruslähtökohtiensa vuoksi koskaan saada maasta modernia teollisuusvaltiota. Kun puolet maan resursseista eli naiset pidetään sivussa yhteiskunnasta, on teho huono ja muutosta tarvitaan siihen. Rajat auki myös siihen, että nuoriso pääsee opiskelemaan ulkomaille, jolloin on toivoa siitä että he myös palaavat takaisin valtiota kehittämään. Uskonnollinen fundamentalismi ei tue näitä näkymiä. Mursi itse on opiskellut jenkeissä ja tehnyt siellä tohtorin väitöksenkin joten malli on olemassa. Jos vaan uskallus riittää ja uskonto pidetään taka-alalla. Uskallusta on ukko nyt näyttänyt, toivotaan parasta.