kumouksen vaaranpaikka

Kovin onnistui yllättämään Obaman lähettämä viestimies, entinen USAn Egyptin lähettiläs Frank Wisner, jonka tehtäväksi oli annettu vauhdittaa Muban lähtöä, mutta tämä vanha jäärä puhui pehmosia ja sallisi roiston jäädä siivoamaan sotkua. Mielenosoitajien kannalta se tarkoittaisi kaikenlaista raakuutta, kidutusta, vankilaa, katoamisia. Tuntuu ihan järjettömältä tällainen hölmöily maailman johtavalta valtiolta. Samaan aikaan ulkoministeri Clinton sanoo ihan toista Saksassa isojen poikien kokouksessa. Klo 23.20 tuli julki että FW puhui omaan laskuunsa eikä niin kuin pomo käski. Vanha hölmö on Muban vanha kaveri, saanut varmaan hynääkin?

Toinen kummallisuus on, että kukaan ei sulje kaasuputkea, vaan annetaan arvokkaan tavaran palaa taivaalle. Hallitus selvästi haluaa siitä symbolin jollekin, mikä se sitten onkin? Eräs politiikan analysoija arvioi, että terroriteko oli hallituksen tempaus. Voisiko olla jonkinlainen korostus Israelin ja Jordanian suuntaan, että olette meidän varassa, tukekaa Mubaa. Kyllä ne sen muutoinkin tekevät, sillä Muban kaataminen on selvästi vaara lähi-idän vakaudelle. Se juuri on vaikeaa jenkeille.

Mielenkiintoinen piirre on, että useimmat AlJazeeran haastattelemat proffat ja muut asiantuntijat, joita on paljon, eri yliopistoista tukevat vallankumousta. Voi olla että heidät on siksi valittu, mutta enemmän uskon siihen, että nämä fiksut tyypit, jotka ovat menestyneet lännessä, ovat aidosti diktatuuria vastaan ja kansan puolella. Näkevät muutoksen tärkeäksi ja väistämättömäksi. Se tulee väistämättä kuitenkin, mutta vanha valta kouristuu kiinni etuoikeuksiinsa tiukasti. Viime kädessä on kyse rahasta, joka on korruption kautta kansalta imetty, tietysti laittomasti. Muban omaisuuden arvoksi arvioidaan haarukassa 40-70 miljardia $. Aika läjä rahaa, jota kukaan ei yksin voisi edes järkevästi kuluttaa omaksi ilokseen.

Muban poika erosi isin tukipuolueen johdosta. pelastaa kasvojaan lännen suuntaan, viisasta sinänsä. NDP:n johtoa vaihtui muutenkin, mitä se sitten merkitseekään? Ovatko itse fiksuja ja näkevät tilanteen vai Muban kannalta liian pehmeitä?

Kuvissa aukiolla on ehkä vain muutama tuhat ihmistä, kun parhaimmillaan heitä oli 100x määrä. Usko alkaa loppua ja se on surullista.  Alku oli hyvä, mutta kapina sortuu, jos sortuu siihen, että sillä ei ollut organisaatiota eikä valittua johtoryhmää. Porukka on liian tottumatonta poliittiseen toimintaan ja järjestödemokratiaan, kun perinteet puuttuvat. Suomessa kapinakenraalit olisi "huudettu" ensimmäisenä iltana. Meillähän on perinteitä näissä kapinoissa. Hyvä esimerkki, että maassa tarvitaan ammattiyhdistyksiä, kunnanvaltuustoja ym järjestelmiä joissa käytännöt opitaan. Demokratia ei ole synnynnäinen taito, sitä on harjoiteltava.