Pikkujuttuja, reissuidea

 

Tässä talon päädyssä on pikkuruinen pelto, tuollaiset 8x8m ja se on tavan mukaan reunustettu pikkuisella multavallilla. Nyt siihen oli tuotu siirrettävä pumppu ja kun kanava on vieressä, kastelu on helppo nakki. Pumppu tärisi siinä noin tunnin eli vettä kuluu yhteen peltoon monta kuutiota. Ne kastellaan syvältä n. 3 viikon välein. Heti tulee parvi valkoisia haikaroita, joskus kyyhkysiä. Linnuilla on nyt parveiluaika ja eilen näin ehkä 200 pulua parvena pellolla. Siinä kyllä on kylvö vaarassa jos puluparvi nokkii siemenet. Niitä häiritsemään onkin isketty peltoihin pelottimia. Onkohan sekin keksintö täältä kulkeutunut vai onko sama idea keksitty kaikkialla. Nämä ovat aidompia kun tuuli heiluttaa vanhaa kalabeijaa ja rättikin riuún nokassa on aidon näköinen.

 

Eeva oli nähnyt 2 varaania lämpöpaikalla, mennessä pienen ja tullessa ison. Kännykuva on niin huono kuin arvasinkin. Peto on niin maaston värinen että kuvasta ei saa mitään selvää. Sen suojaväritys on raitoina joka sulautuu taustaan loistavasti, kuin tiikerillä, mutta paljon hennompana.

 

Kun aamulla heräillään, minä vielä pöpperössä, kun jo Eeva keittelee puuroa ja käy auringon nousua katsomassa ja tarkistamassa palloindeksin. Tänään oli hieno auringonnousu, kun mollikka valaisi altapäin hentoja haituvapilviä. Oli taas niin tyyntä että pallot eivät saaneet laajaa lentoa. Aamulla on niin kylmä että on pidettävä jokin lämmike onkapäillä ja lippis päässä. Nyt on klo 8:10 ja lämpömittari näyttää +14.

 

On upea graafinen ulkoasu Luxor-esittelylehdellä, graafikko John Harris on onnistunut luomaan kauniin EGYPT logon. Sen voi katsoa netistä, jos onnistuu löytämään sivun www.egypt.travel. Vihkonen väittää että on painettu maassa, mutta rohkenen epäillä. Kirjapainoksi kerrotaan UPPIT. Täytyypä googlailla.

 

Täytyy ottaa selvää reissusta, 3-4 yötä laivassa Lake Nasserilla Assuanista Abu Simbeliin. On seuraava tavoite, jos hinta ei ole ihan sairas. Junalla Assuaniin ja siitä edelleen laivalla. Bussimatka perille on ihan uuvuttava, enää en viitsi siihen rääkkiin.

 

Ihmettelin kun näin juuri leikattua lampaanvillaa roskiksessa. Likaistahan se tietysti oli, mutta jäin miettimään että siinä on taas yksi osoitus maailman muutoksesta, kun tällaisessa köyhässä maassa ei enää kannata villaa käsitellä. Arvatenkin Australia ja Uusi-Seelanti pukkaavat villaa niin halvalla ja taas kiinalaiset kutovat, että käsityönä langan teko, koko prosessi ei kannata kenellekään. Egypti ylpeilee puuvillansa tasosta ja viekin melkoisesti tekstiilejä, mutta milloin sekin mahtaa kuihtua. Sokeriteollisuus jo on puristuksessa. Ainoa kannattava on Suezin kanava, mutta mitä tapahtuu kun pohjoinen reitti aukeaa merenkululle? Kiinasta Eurooppaan meritie lyhenee valtavasti ja se saa Egyn polvilleen pahasti. Tämä onkin sitten iso juttu.

 

Luxorissa on juostu maratoneja jo monta vuotta, ja katuun on maalattu merkit, joissa on lukemia 15-25-35 km, mutta jostakin syystä nyt on reitti vain 22km ja lisänä lasten kisa ja rullaluistelukisa. Kairossa juostaa 100km ja Sharmissa puolimaraton. Esitteissä Luxor-tapahtuma oli sanottu helmikuun jutuksi, mutta nyt se on jo 17.1 ja vaivalla löysin ajaksi klo 7 aamulla. Silloin on tosi kylmä!?! En luota tuohon tietoon ja täkäläisten tapojen mukaan aikoja voidaan siirrellä, muuttaa ja perua kuten oopperan näytöksiäkin. Eihän yleisölle tarvitse niitä aikoja kertoa, odottakoot.