Pyöräretki ja juttuhetki

 

Kurkistelin varaaneja, mutta en nähnyt yhtään. Samassa Hannu marssi kauppareissulleen. Hän ei ole vaivautunut tiirailemaan näitä mua kiinnostavia otuksia kuin epäonnistuneista kuvista. Huvitti kun sisilisko rapisteli siinä varaanin aurinkopaikan vieressä. Se oli paljon kirkkaampi väreiltään, mutta samat muodot ja liikkeet.

 

Poliisiaseman kohdalla purkautui suuri joukko poikia siinä takana olevasta laitoksesta pääkadulle. Jälkeenpäin kuulin että siellä oli maatalous”korkea”koulun tutkinnot, joita oli suorittamassa muutama tyttökin, huomasin heitä joukossa. Poikia saattoi olla 500-600. Oli ollut tentit kansanäänestyksen vuoksi keskeytyksissä.

 

Pysähdyin juttelemaan suvun eläinapteekkiin isoveli Mahmoudin kanssa, josta lopuksi politiikan memo. Juttu polveili kovasti ja kirjaan joitakin haja-aiheita.

 

Mahmoud totesi, että joissakin tuotteissa egyptiläinen laatu on parempaa kuin kiinalainen, kuten auton renkaissa ja kuulakärkikynissä. (Mutta syynä saattaa olla se, että Kiinasta ostetaan aina halvinta laatua./nn)

 

Kyselin tietääkö hän kuka on ollut tämän kämpän ensimmäinen asukki, joka on halunnut auringonvaloa asuntoon sisään. Kerroin arveluni, että hän on ollut nainen, kalusteista päätellen. Arveli Abdyn tietävän, koska hän on kaivajien ryhmäkuvassakin. Selvitys jatkuu. Mahmoud kertoi että talon on rakennuttanut Nubi (Nuby?) niminen arkeologi, joka on ollut samoissa töissä Abdyn kanssa ja kuoli nuorena, n. 35v. syöpään, osittain väärän hoidon vuoksi.

 

Taas rönsyili juttu ja kuulin, että turistialueilla ei enää sallita tiilien polttoa, savitiilestä punatiileksi, koska se tupruttaa savua. Niitä piippuja aikanaan ihmettelin, koska niitä oli sadoittain radan varressa pohjoisessa. Tulee pitkät kuljetusmatkat raskaalle tavaralle? Mutta täälläkin sallitaan sokeriruokojen, banaanikasvien, sänkipeltojen ja roskien poltto, vaikka kaikki myöntävät, että se on paha asia, terveydelle, turismille ja ilmastolle. Mutta se on ikivanha tapa ja tässä kulttuurissa vanhoista luopuminen on vaikeaa, lähes mahdotonta. Ero on siinä, että kun niitä faaraoaikoina on poltettu, on polttajia ollut paljon, paljon vähemmän. Ei ollut turismia eikä muovia. Molemmat ovat nykyajan suurimpia uhkia ihmiskunnan olemassaololle. Mutta minkäs teet? Täällä porukka elää turismista ja minäkin olen lisäämässä ilmastokuormaa, huonona selityksenä oma terveys ja mukavuus.

 

Sain Mahmoudilta neuvoja retken jatkamiseen ja varmuudeksi hän piirsi karttaa ja selitti. Kävi kuten usein tottumattomalle piirtäjälle, että karttakuva tiivistyi ja mittakaava kutistui, kun alku oli suurpiirteistä. Minua nauratti, oli kuin naisen piirtämä kartta kotona tai asunnon pohjakuva, jossa ei koskaan mittakaava päde.

 

Jatkoin siis pyöräilyä.

 

Ruokojuna kulkee taas ja pennut, isommatkin riipivät ohiajavista vaunuista ruokoja imeskeltäväkseen. Se on niin yleistä, ettei siitä ketään kielletä. Vanha perinne, vaikka juna on kai vasta 1800-luvulta. Siihen se ruokosaalis sitten pudotettiin kadulle josta nippu kannettiin tiensivuun ja alettiin imeskellä. Taitaa ruokoperinne olla yksi syy siihen, että kaikki on makeaa, teekin.

 

Poikkesin päätieltä pikku kanavan reunaa oikealle heti ison kanavan jälkeen. (Siitä rengasliikkeen kohdalta) Pikku kanavaa katetaan, mutta sinne alle jätetään iso tunneli. Syytä en tiedä enkä kysynyt, sillä täällä harvoin hankkeista tiedotetaan asukkaille yhtä hyvin kuin meillä nykyisin. Työmaalla oli valtava määrä betonirautaa muotoon väännettynä, ainakin monta tonnia ja betonisäkkejä monta autokuormallista. Oliskohan tavoitteena saada kanavan päälle taloja, kunnalle tuloja maasta?

 

Päättelen, että alkuun on kaivettu pieni kanava ja kun vettä on tarvittu enemmän, on lähelle kaivettu suurempi. Kuulin joskus, että iso kanava on kaivettu orja- ja vankityönä vasta 1900-luvun alussa. Pieni kanava lienee paljon vanhempi, satoja vuosia, ehkä tuhansia? Nyt sitä oli koneella ruopattu ja kaikenlaista roinaa oli mudan mukana noussut, autonrenkaista alkaen.

 

Kuulin että Jane Acsarilla on talo sielläpäin ja näinkin kolme upeaa, länsimaisten omistamia kuulemma. Yksi oli kauniisti maalattu sini-valkoiseksi, toisessa oli ilonen laattafriisi ja kolmas perinteisempi, mutta komea. Oli vielä neljäskin, käännettynä siten että julkisivu oli etelään, ei kanavalle länteen.

 

Mulle osoitettiin Khairin talo, jossa joskus kävin lounaalla. Poljin kai 3km ja käännyin takaisin. Siinä kohtaa kanava oli vain n.250m Niilistä. Kaikkialla samat moikkailut, tervetuloa Luxoriin, mikä on nimesi, mistä maasta jne. Sain myös tarjouksen kämpästä jossakin Gesiran bensa-aseman luona, punatiilitalo ja vuokra 500LE/kk. Tarjoajan kiinnostus loppui kun kerroin etten ole kiinnostunut tälle kaudelle. Mutta ehkä joskus toiste ja joku toinen?

 

Vielä reitille osui kai paikallisen omistama talo, jossa oli reipas Ruotsin värein maalattu julkisivu ja siinä koko seinän peittävä melko huono kuva ja teksti ”Temple Karnak”. Miksi mokoma? Jonkun matkaa saattajana roikkui heppu, joka esitti tarinan, että kanavassa asustaa krotiili. Sanoin että tarkoitatko varaani, mutta hän vaan väitti alligaattoria jne. Koska olen viisammilta oppinut tiedon, että kroja ei enää ole ollut Nasserin jälkeen, en mokomaa niele. Mutta varaaneja saattaisi sielläkin asustaa.

 

Kirjasin muistiin asuntoa tarjoavan nettiosoitteen: www.eljorfhomesweethome.com, jota kannattanee vilkaista jos asunto kiinnostaa. Hinta voi pudota siellä kerrotusta, kun tinkii täällä ja nyt.

 

* * *

Politiikan ja maailmanmenon pohdintoja Mahmoudin kanssa.

Olen iloinen kun tänään julistetaan virallisesti perustuslakiäänestyksen tulos” sanoi M. ”Mutta tuloshan julistettiin jo eilen?” ”Mutta nyt vasta virallisesti!” **)

Mursin runnaama perustuslakiluonnos olisi M:n mukaan estänyt Muban puolueen, National Partyn jäseniltä 10v ajaksi osallistumisen politiikkaan. Se olisi turvannut BM:lle valtava ylivoiman parlamenttiin.

 

MB:n vahvuus oli sen voima kylissä, maaseudulla, jonne se rakensi kouluja, lastentarhoja, antoi köyhäinapua jne sekä julisti voimakkaasti uskontoa. Oppimattomat maalaiset, uskossa lujat sitten äänestivät Mursilaiset valtaan, vaikka siitä porukasta ei kaupungeissa tykätty. Nytkin olen kuullut vain halveksivia puheitä MB:stä. Johtuneeko siitä, että juttukaverini ovat lukeneita, ts. osaavat englantia?

 

(Moottoripyörien pärinä oli välillä niin kova, ettei kuullut mitä toinen sanoi. M totesi että paljon nuoria poikia kuolee turhan takia, tai vammautuu eliniäkseen vain tyhmän vauhtihurman vuoksi)

 

M ei ole joutunut armeijaan, koska ikäluokka on puoli miljoonaa ja vain 100 000 tarvitaan kerralla. 3v. päästä on uusi kutsunta, ja jos siinäkään ei valita, saa kokonaan vapautuksen. Joissakin maissa, kuten Venajällä, vapautuksen saa opiskelun takia, sillä koulutetuista ei haluta tykinruokaa. Kerroin itse olleeni 8kk(?en muista!) ja jääkärin ”arvoinen”sillä siihen aikaan politiikka esti koulutuksen ja ylennykset. Nyt ei mokomia puskajusseja enää meillä edes kouluteta, pitää erikoistua.

 

M totesi että nuoriso on nyt tyytymättömiä tilanteeseen ja kokee, että ensin Mursin jengi varasti (25.1) vallankumouksen ja nyt Al Sisin kaappaus vahvistaa sen. Ollaan taas tilanteessa, että diktatuuri uhkaa ja sitä tukee kova kampanja, jolla Sisi luo itsestään kansallissankaria. Vertaa itseään Nasseriin ja Sadatiin sekä leijonaan ja kotkaan. Alkeellista kuvasymboliikkaa, joka tehoaa kansaan, josta M:n mukaan 40% on lukutaidotonta.

 

M selosti, että Mursi avasi rajat palestiinalaisille ja se toi maahan jihadisteja, jotka tekivät kaikenlaista pahaa Siinailla. Siellähän räjäytettiin ainakin 25 kertaa putket, joiden kautta menee öljyä ja kaasua Israeliin ja Jordaniaan. Nyt Sisi on rauhoittanut Siinain ja se sopii hyvin myös jenkeille. Heti perään hän totesi, että palestiinalaiset ansaitsevat toki oman valtion, mutta ei Egyptistä. Sama kanta kuin Dubain valtias-sheikillä. Eilen oli taas Netanjahu haukkunut EU-maat, jotka tukevat Palestiinaa ”liikaa”. Israel-Palestiina on tosi vaikea case, joka vaikuttaa kaikkeen lähi-idässä. Eipä ihme, että Kerry taas kerran yrittää saada rauhaa aikaan.

 

Lopuksi taas markkinointia, joka on tuttua Mahmoudia. Kyselin hintaa retkille, kuten sen Wadi Hammadin, jossa Annukka ja Päivi kävivät. Se maksaisi 1200 nelivedolla ja 900 ajettaessa tavallisella autolla, mutta sillä ei pääse joka paikkaan, esim ”roomalaiskylään”. Maasturi vaan on aika ikävä huonojalkaiselle ja jäykälle matkailijalle.

 

Toinen kiinnostava ja mahdollinen olisi päivän retki Abydokseen, jonne lienee matkaa 80 km. Siellä on hieno temppeli, joka poikkeaa edukseen muista. Muinainen arkkitehti on ollut fiksu ja suunnitellut auringonvalon siirtymisen mukaan sisustuksen, maalaukset ja veistokset ja niissä on kuulemma ihan omanlaisensa tuntu ja fiilis, jota turistit ovat ihailleet. Jotta saisi irti kaiken mahdollisen kauneuden ja tunnelman, kaupungissa voisi yöpyä, jolloin hotelliin pitää varata 200-250LE per nenä ja muutoin kimppa jakaa auto- ja opaskulut, 1 pv 800 ja 2 pv 1600.

 

12 km:n lenkki taukoineen oli sopiva. Ilmakin alkoi olla lämmin, mikä sotii vanhoja kokemuksia vastaan. Annukka kertoi tavanneensa tutun safarikuskin paikallisbussin kuskina, sillä kaikkea pitää tehdä kun kunnon duunia ei ole. Kaverilla on hauska nimi Megahed, joka olisi Euroopassa aika naurettava, koska se kuulostaa ”jättipäältä”.

 

**) aikaisemmat saamani tiedot eivät siis pitäneet paikkaansa, mitään 50% rajaa ei sovelleta. Äänestäneitä oli alle 40% ja heistä yli 98% kannatti uutta lakia, joka on nyt vahvistettu.