luontopähkäilyjä

 

AlJazeera kertoi auringonpilkuista ja suurista purkauksista, jotka saattavat vaikuttaa suuresti säähän koko Telluksella. Pelotteli kylmillä talvilla pidemmäksi aikaa.

 

On kaksi rohkeaa kansakuntaa, jotka eivät vähästä hätkähdä, vaan uskaltavat tulla tänne, vaikka juuri oli vaalit ja tv kertoo värikkäitä juttuja. Venäläiset ja saksalaiset kulkevat ryhminä busseilla, pysähtyvät kuvaamaan nopeasti nähtävyyksiä ja taas seuraavaan kohteeseen. Jääpäs edes kuvia jos ei muisti-.

 

Kirjoittamisen pakkomielle on minulla niin paha, että monta kertaa päivässä otan koneen polville ja alan naputtaa. Kun ei ole muutakaan paikkaa textille, pukkaan sen blogiin. Suokaa anteeksi toistot ja huonokin kieliasu. Luulen toistavani asioita, jotka olen sanonut jo joskus aikaisemmin.

 

Ainakin olen kertonut kauniista pikku linnusta, jonka taas näin sieppaavan västäräkin tavoin hyönteisiä lennosta. Tämä vihreä lentotaituri, jonka siipikuvio on kaunis, teräväkärkinen ja vastavalossa kullanhohtoinen, on nimeltään pieni vihreä mehiläissyöjä. Nimi selvitettiin viime talvena Hannun haukankatseen avustuksella. Linnulla on kaksi pitkää pyrstösulkaa, noin 10cm muuta pyrtöä pidempinä, kuin 2 puikkoa.

 

Katselin sitä kattoterassilla, jonka vieressä olevalla sähkölangalla se piti vahtia, syöksähti sitten äkkiä hyönteisen perään ja palasi langalle murkinoimaan. Jos ötökkä oli huonossa asennossa, pyristellen karkuun, lintu kopautti useaan kertaan lankaa vasten ja sai siten hyönteisen paremmin hallintaa ja nielaistua.

 

Samalla langalla näin äskettäin palmukyyhkysten reviirikamppailun. Pari kyyhkykukkoa istui langalla n.12cm päässä toisistaan ja hakkasivat toisiaan siivillään että mätke kuului kauas. Pitivät välillä hetken huilin ja taas mätkivät, kymmenkunta erää oteltiin. Sama toistui muutamana päivänä. Tappelussa ei käytetty nokkaa eikä ääntä. Epäselväksi jäi lopputulos. Outo ilmiö, sillä muut kyyhkyt ovat parvilintuja, vain ruskea, melko pieni palmukyyhky elää yksikseen. Istuu usein sähkölangoilla ja palmuissa.

 

Samaa peltoaukeaa käytti aamulla saalistusalueenaan kaksi pientä haukkaa, jotka kovin matalalla lentäen jotakin etsivät. En nähnyt mitään saalistapahtumaa, mutta saattoivat saada lennossa hyönteisiä. Olisikohan mehiläishaukka? Langalla istuessa arvioin koon isommaksi kuin palmukyyhky mutta selvästi varista pienemmäksi. Yleensähän jyrsijöitä jahtaavat lentävät korkealla ja tekevät äkkisyöksyn maahan. Pikkuinen pöllö kimittelee iltaisin kierrellen talojen nurkkia. Miksi saalistaja ääntelee? Saako pöllö pikkujyrsijät liikkumaan ja kuulon avulla saalista?

 

Pellosta tai sen yläpuolelta hyönteisfaunasta saa ravintonsa moni siivekäs. Pääskyjä lentelee koko ajan ja kaupunkipulun tapaiset, siniharmaat, siiven alta valkoiset kyyhkyt laskeutuvat pikku parvina ruohon sekaan. Usein näkee kauniin harjalinnun nokkivan pellon pientareella. Istuu myös langalla tai tolpassa. Kaiken yllä lentelee variksia, joista yksi iso asustaa jossakin HH-talon nurkilla, kovaäänisesti raakkuen. Käyvät parvena kosteilla pelloilla. Kiinnostaa kovasti mitä ne sieltä löytävät.

 

Egyptissä on runsas linnusto, osa muuttaa pohjolaan, osa päivystää täällä koko ikänsä. Olen joskus nähnyt tosi ison kotkan, jonka kainuulaiset golfkaverini tunnistivat maakotkaksi. Tuulihaukka lekuttaa joskus pellon yllä. Merimetsot lentävät aamuin-illoin Niilin pintaa viistäen pikku auroina, välillä myös isompina parvina korkeammalla. Ovat varmaan vain talvikauden ja muuttavat kevään tullen, kuten kurjet. Kaikenlaisia haikaroita voi nähdä Niilin rannoilla, eri kokoisina ja -värisinä.

 

Täälläkin ympäristön puissa käy tavaton sirkutus kaiken päivää. Mutta Luxorin puolella vasta sirkutus kuuluu, kun varpusparvi majoittuu yöpuulle. Lähtevät aamulla taas ruuanhakuun, mutta sitä harva turisti näkee, jos ei ole erikoisen aamuvirkku.

 

Valkoiset ”ibikset” eli jalohaikarat yöpyvät puissa yhtenä parvena ja tappavat puun ulosteillaan, tai ainakin puu menee lehdettömäksi, mutta saattaa toipua. Sitten parvi vaihtaa yöpuuta. Tästä lintujutusta kai tulee meidänkin kielikuva yöpuusta, vai liekö kanalasta?

 

Löysin helposti kuvia varaanista.

http://www.naturephoto-cz.com/niilinvaraani-picture_fi-1727.html