Ihmemies siksi että osasi melko hyvin b.e. jota oli oppinut luonnonmenetelmällä parikymmentä vuotta sitten. Puhui selvästi ja ymmärsi laajasti sanastoa joten juttelu sujui. Selvisi että kielitaito oli karttunut hommissa Hotelli Memnonissa, joka siis suljettiin 20v sitten. Ali ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta kielipäätä on sitäkin enemmän. New Memnonin omistaja, joka on serkku sille vanhan omistajille (ja serkku on myös Alin vaimo, sukua suositaan työpaikoissa) kertoi jo syksyllä vanhan Memnonin sortuneen veljesten riitelyyn. Kun hotellin rakentanut isä kuoli, tuli pojille kateus ja riita ja hotelli jaettiin. Toiminta kuihtui riitoihin ja talo jossa oli seudun eka hotelli, rapistui ja myös Alin jobi loppui. Mutta kielitaito jäi onneksi ja sen varassa voisi saada uutta duunia jos vaan jotain olisi tarjolla. Nyt sitä vanhaa hotellia korjataan ja kai avataan uudelleen kohtapuoliin.

Ali on nyt 42v ja hänellä on pari poikaa, joista vanhempi 17v Muhammed oli mukana kertomassa olosta ja elosta. Hän on käynyt koulua 6+3+2 vuotta, joka jako tarkoittanee kouluasteita. Katselimme hänen koulukirjojaan, joita säilytettiin yhdellä sivupöydällä. Poika oli lukenut myös ranskaa, jota osaa kuitenkin huonommin, kun tämä b.e. on sentään valtakieli ja ranskalaisia käy vähän. Englannin kirjassa vaikutti vanha siirtomaa-ajattelu ja siinä oli aiheena myös useampi leffa, kuten Jurassic Park ja King Salomons Mine. Ehkä se onkin hyvä metodi opettaa sanoja nuorille? Kunpa vaan poika saisi jatkuvaa harjoitusta. Nuorempi poika ja vanhin tytär olivat sivussa, mutta perheen äiti halusi osallistua keskusteluun. Hän oli tiskillä avopihalla kun menin ja tytär touhusi keittiössä. Minulle näytettiin koko yksikerroksinen talo, jossa oli vain portaat katolle ja Ali toivoo että Allah auttaisi häntä rakentamaan toisen kerroksen. Joutunee odottamaan sitä aika pitkään?

Naapurissa oli pari naista leivänteossa ja sain muutaman kuvan korea-asuisista leipojista. Ennen asunnon puolelle menoa vilkaistiin katettu karjatalo, jossa oli kaneja, kyyhkysiä, kanoja, koiranpentu, buffelille sija ja kai aasillekin. Asuintalossa oli lisää kyyhkyjä ja ankkaperhe avopihalla, jossa on myös savinen leivinuuni. Asuintalo oli tätä tuttua rakennetta, betonipilarit ja –laatta, seinät punatiilestä. Kestävä, mutta kylmä ja kolkko, päinvastoin kuin   savitiilirakenne. Vieras-oh, jossa kaksi makuusijaa, mh kai vanhemmille, varastotilaa, tosi vaatimaton keittiö, joka jatkui pihalle, wc-suhkutila. Huonekaluina vain puusohvat, sängyt, pikkupöytiä, ei tuoleja eikä kaappeja, jokunen hylly jossakin. Mattoja betonilattialla kylmää vastaan. Oh:n katossa pyöri tuuletin, mitään lämmitystä ei ollut, isot kolot tiiliseinissä tulevaa jatkorakentamista varten, joten ilma kulkee hyvin.

Ali halusi tietysti jotain hyötyä turistista ja siksi oli annettava osoite kotiin ja meili. Hän kovasti toivoi että kävisin uudelleen, mutta taitaa se jäädä. Sain lahjaksi pojalta avaimenperän ja kaivelin laukusta vastalahjaksi pikku suklaalevyn ja 2 kynää. Niillä onneksi sain kuitattua tätä ystävällisyyttä, joka jatkui avoimen karjasuojan esittelyllä. Eläinten kuvaaminen hoidettiin teehetken jälkeen. Karjasuoja oli muutaman talon kainalossa kapean kujan varrella. Isompien jaloissa kopsutti kanoja, ankkoja ja pieniä kalkkunoita. Parivuotias utelias puhvelin vasikka, aasi ja kantava naaras. Siitä johtui juttu astutukseen ja isäntä kertoi kävelleensä  buffalon kanssa naapurikylään jossa sitten sonni hoiti hommansa. Ymmärsin että nuori elikko oli naapurin. Puhvelin pitää olla 4-5v ennen kuin heruttaa maitoa. Niille kaikille syötetään sokeriruokoa, jota Ali saa palkaksi kun käy auttelemassa peltotöissä. Hänellä ei ole mopoa, vaan aasi on kulkupeli ja vetojuhta. Autonpyörillä varustettu raskas kärry odotti nurkalla keikkaa, jolla hän hankkii lisätienestiä.

Kyllä on niukkaa työttömän ja maattoman elämä ja elanto revitään elikoista ja satunnaisista aasijuhta-keikoista. Nyt on tiine puhveli vielä ummessa, ja sitähän kestää kauan, poikimiseen asti.