Kävely 24.2

Perjantain päiväkävely alkoi talohankkeen ihmettelyllä. Rakennusbuumi on kova, mistähän löytyy rahaa kaikkeen, kun turismi on seis? Ruotsalainen Klas asuu kulmilla ja sattui kohdalle. Yhdessä totesimme lämpöä nyt riittävän. On tämä jännä maa, ensin on todella kylmää ja sitten kun se kääntyy lämmöksi, sitä saadaan, tänään +27. Lämpö aina tuo kärpäset ja niitä on alkanut parveilla. Menin tuttuun juomakiskaan, jossa oli uusi poika hommissa. Tavan mukaan halusi kuulla nimeni ja esitteli itsensä Mahmoudiksi. Ei ollut yllätys.

Taisin joutua uuden kerjäyskikan uhriksi. Pienellä tytöllä oli poski pullollaan ja hän ei puhunut, ynisi vain ja näytti ”turvonnutta” poskeaan. Pääsin eroon tytöstä ja yhdestä lantista, vasta kun tajusin sen todennäköiseksi tupoksi suussa.
Söin tutussa kiskassa uudenlaisen annoksen, kupissa vihannes-peruna-munakoiso-muhennosta ja leipätaskun, hinta 4LE. Palanpainikkeeksi vettä omasta retkipullosta. Ei kallista, mutta hyvää.

Kadunkulmissa myydään pienoislippuja varsineen sekä urheilukatomoista tuttuja kaulaliinoja, maan väreissä. Kysyin juhlan syytä, mutta en saanut tolkkua. Pikku lippu, noin 30x50cm varsineen 5LE. Kiinalaista tuontitavaraa, arvaan. Kyllä on valmistus halpaa kun on sentään muutamia välikäsiä komissioineen. Myöhemmin näin pienen kulkueen mielenosoituksen, jossa nuorukaiset huusivat rytmikkäästi ja heiluttivat lippuja, ei mitään iskulauseita.

Olen tiputellut monta kertaa hiireni lattialle ja nyt se lopullisesti kieltäytyi hiirehtimästä. Ostin uuden, 25LE, ei paha. Kiinalainen sekin.

Tapasin toisenkin tutun, Marjolein jolta sainkin neuvoa ompelijan löytämiseksi. Ei ollut putiikki auki perjantaina. Vanhassa paikassa moskeijan edessä oli taas mummot myymässä leipää. Se on iso ja paksu hiivaleipä, jota ilmeisesti leivotaan vain WB:llä, sillä siellä sitä saa, ei ”tälpual-jokke”. Samassa kadunkulmassa on edullinen laukkukauppa, jossa jonain päivänä pistäydyin kyselemässä hintoja. Mukana oleva kassi käy ahtaaksi ja sen voisi jättää tänne tulevia varten, kun on alkanut kertyä kaikenlaista tarpeellista ja säilytettävää.
Myyjät olivat kovin innokkaita ja kertoivat perheen kaupassa bisneksen heikkoudesta. Siksi isä on päättänyt 25% alennusmyynnistä ja laskivat valmiiksi laukuille hintoja. Suuri laukku alennuksella 260LE ja vielä suurempi (liian iso?) 275LE, ei paha.

Ihailin taas tätä elämän nokkeluutta, sopeutumiskykyä. Hedelmäkauppias oli vallannut hotellin edustan kadun levennyksestä paikan myymälälleen. Hedelmälaatikoista vaan hyllystöä, kauniisti aseteltuja aplari- ja omppukasoja. Värikästä, kätevää ja maanläheistä toimintaa. Kauppa pystyyn missä ihmisiä kulkee. Pikku vuokra baksiisia joutuu varmaan maksamaan ravintolan omistajalle ja ehkä myös poliisille. Näin siinä lähellä toisen kerran ukolla jalassa kumiset avokengät, croggsin kopiot. Olen niitä etsinyt löytämättä. Seuraavan kerran täytyy kysyä, mistä niitä saa.