Arkkitehdiksi painostavat

Jo viime keväänä kävin katsomassa Abdyn kanssa yhtä lähiön pihaa, jolle suku aikoo rakentaa lisätilaa vuokrattavaksi. Silloin heitin vain nopeasti mielipiteeni talon sijoitukseen, mutta homma jäi kesken kun lähdin pois. Nyt sitä viritetään uudelleen ja multa pyydetään apua, neuvoja ja suunnittelua. Tapasin äsken sen tukevan siistin nuorehkon hepun, joka hanketta suunnittelee. Heti alkuun oli pitkä keskustelu tilojen kysynnästä ja tulevien eurooppalaisten tarpeista. Täällä kun kaikki vain rakentavat 2-3 makuuhuoneen kämppiä ollenkaan tajuamatta mitä mahdolliset vuokralaiset kaipaavat. Puolen tunnin selostelun jälkeen pojat alkoivat tajuta mun ja yleensä muiden ajattelutapaa. Sanoin heille että kysyntä voi kasvaa kun väki pohjoisessa ikääntyy ja heikommilla eläkkeillä sinnittelevät hakevat lämpöä. Mutta se porukka matkustaa useimmin yksin, korkeintaan pariskuntina. Haluavat asua pikku kämpissä edullisesti. Studioille ja kaksioille olisi kysyntää, mutta tarjonta ei osu tarpeeseen.

Pojalla oli mukanaan aika kamala luonnos kahdesta 150 neliön asunnosta samaan taloon. Se oli täysin surkea esitys ja mollasin sen kohteliaasti.

 

Abdy selvittämässä perusjuttuja etukäteen, kun hän toimii kaverilleen tulkkina

Luonnoksessa oli käytäviä, pieni huoneita ja turhia tiloja. Sitten kirjoitin vain paperille ne mahdollisuudet eri tavoista, joihin rakennuoikeus tai -ajatus voidaan sijoittaa alalle. Eli 3x100m2, 4x75m2 tai vaikka 6x50m2. Taloalan syvyys taas tulee vastaan hankaluutena. Mutta sitten kaverit sanoivat että tässä on käytössä pinta-alaa 20x20m, suunnittele hyvä talo.

Hamdy on tämä "asiakas" eli hänen tontilleen pitäisi rakentaa. Sijainti on mahtava.

Siitä alkaa pohdinta jota vaikeuttaa huomattavasti halu rakentaa pari kerrosta ja jättää mahdollisuus jatkaa kolmas kerros myöhemmin, kuten täällä tapa on. Toisaalta olisi haluja saada mukaan kupolikattoja ja jotakin kiinnostavaa katolle. Ideaa ovat kopioineet ranskalaisten ideoimasta (Hannun talo) savitalosta a la Hassan Fathy. Oli siinä alkusuunnitelmassa hirmuisia pilareita syömässä tilaa ja ne oli sitä varten että rakenne kestää niitä kupoleita. Äijät oli pohtineet tekevänsä kaiken poltetusta tiilestä siksi, että kestää paremmin kuin savitiili. Eivät olleet hoksanneet että perinne-mallitaloissa savitiiliseinän paksuus oli 70cm, mutta tämä suunnitelma söi saman tilan niillä pilareilla.

Olisi todella houkuttelevaa saada suunnitella toinen savitalo, mutta sillä varauksella etten mene takuuseen kestävyyksistä, kun en ole inssi. Paikalliset rakentajat ovat kyllä aika veijareita ihan kokemuspohjalta ja lujuuslaskentakin voidaan ostaa. Jäin sitten miettimään palkkiota ja se onkin vaikea juttu. Kun ei ole mitään mihin voisi suhteuttaa. Suomessa suunnittelu toki sisältää paljon muuta kuin vain tilankäytön, mutta voihan sen homman jakaa niinkin. Joku muu vastaa rakenteista ja jatkosuunnittelusta, ainoastaan sähkö- ja valosuunnittelussa voin neuvoa. Tällainen suunnittelu maksaisi Suomessa ehkä 4000-5000€, mutta täällä ei voi saada kuin saman puntina, luulen. Olisihan siinä muutaman kuukauden vuokrarahat. Ja paljon mainetta ja kunniaa, hahaha!

Tein yhden luonnoksen ja tarkistin että joku muu tekee konstruktöörin hommat eli laskee lujuuksia ja miettii rakenteet riittäviksi. Täytyy sitten katsoa ettei nimi joudu väärään paikkaan ja tehdä merkinnät omiin piirroksiin, ettei ota vastuuta niistä. On hankkeessa mukana jokin ammattitaho, sillä se eka luonnos oli tehty tietokonetyönä. Annukka haisteli että kun tämä Abdy-veli tekee koko ajan meille erilaisia palveluksia ja kun kysyin miten ne korvataan, hän vaan hymyili että katsotaan sitten. Saattaa käydä niin että minun suunnitteluduunit vaihdetaan siihen sörviisiin ja ehkä se sopii mullekin, mietitään sitä. Tämä suunnittelua pyytävä kaveri kun on Abdyn bestis. Suunnittelu on niin suuri nautinto että siitä voi vähän maksaakin. Siihen tarpeeseen kävin ostamassa yhden satsin A3 paperia ja toisen ruutupaperia, jotta voi kokeilla eri mittavaihtoehtoja ruutupaperilla. Vapaalla kädellä voi sattua haksahduksia mitoissa.