Eläinmuseo LUOMUS

eli LUOnnontieteellinen MUSeo on uusittuna todella hyvä ja sanoisin tasokas. Paljon ei ole vertailukohteita, mutta näillä resursseilla tulos on hieno.

 

Menin sinne varsinaisesti Lepakkonäyttelyn takia, mutta samoilla vaivoilla otin mukaan pari muksua, eli lapsenlapseni Estan ja hänen uuden velipuolensa Kimin, joka vasta opettelee suomea ja siksi paikka oli parhain oppia uusia sanoja.

 

Olimme pari eri rundia oppaan mukana, kun nämä kertoivat valaisevasti eri aiheista. Sekin on minulle uutta ja hienosti hoidettu homma. Toinen kertoi dinosaurusten ajasta mutta siihen liitettynä katsauksen koko ajanjaksoon. Hyvä tapa opettaa kakaroille ja heidän vanhemmilleenkin asioiden suhteellisuutta maapallon kehitysvaiheista ja eläinkunnan synnystä. Toinen aihepiiri oli öinen Afrikka, jota hyvin avitettiin av-tehostein, äänin ja valoin.

 

Lepakkonäyttely oli hyvä ja jopa itse opin jotakin. Varsin hyvä oli ”lapakkopajatso”, josta nappia painamalla kuuli eri lajien äänet detektorin kautta kuultuna. Juuri asia jota olen kaivannut yhdistyksen nettisivulle. Ehkä on toivoa kun näyttely suljetaan vuoden lopussa. Ääninäytteet auttaisi kovasti omilla havaintoretkillä ja opastusreissuilla.

 

Jos sitä ei saada nettiin, aion mennä sinne museolle ja äänittää siitä demosta ainakin joitakin omaan MP3 soittimeen, josta sitten saan tukea omille havainnoille.

 

Näyttelyssä jaetaan ohjetta uuden tyyppisen lepispöntön eli päiväpiilon rakentamiseen. Itse tein vastaavan jo pari vuotta sitten, mutta ilmeisesti liian pienen mitoiltaan. Se oli yhden vuoden Irman vanhan ulkorakennuksen seinällä, mutta nyt sille pitää löytyä uusi paikka. Taidan viedä sen johonkin kunnan metsikköön.

 

Tapasin näyttelyssä pariskunnan joka asuu Lontoossa ja kehoitin heitäkin rakentamaan pöntön. Mies kysyi rabiestapauksista ja ilokseni voin kertoa hänelle ja nyt teille, että Suomessa on tavattu vain yhden kerran lapakossa raivotautia. Jos sitä lepakossa olisikin, ei siitä olisi ihmisille vaaraa, sillä lepakko puree vain jos sen ottaa kiinni ja sitähän ei saa tehdä.