Tein iltahämärissä pikku fillariretken kiertäen Q-risteyksen kautta eteläpuolen peltovainioiden kautta kulkevalle asvattitielle, josta ehkä joskus tulee pääasiallinen kulkutie Habun suuntaan jos kauttakulku Memnonin patsaiden ohi suljetaan. Raskas liikenne kulkisi silloin peltojen poikki ennen kolosseja oikealle ja Ramesseumin editse joen puolelta. Hannulle ja Päiville se tietäisi kulkureitin muuttumista, ei muuta. Sen tarkoitus on suojella kolossit tärinältä jonka liikenne aiheuttaa, mutta siihen hankkeeseen saattaa vielä kulua toinenkin röökiaski.

Vesi on ollut poikki useaan kertaan päivän mittaan ja jo viime yönäkin. Taas meni sähköt, mutta vain hetkeksi, mutta sen verran että oli kone avattava kun ei näe lukea.

Polttivat taas pelloilta sokeruokojen korjauksen jätteet, jotta saadaan savua ja tuhkaa niskaamme ja viljelijä saa pienen tuhkalannoituksen. Se on terävä alkupaukku kasvulle, sillä ihan jo muutaman päivän jälkeen on pellolla kymmensenttisiä vihreitä lehtiä. Lähipelloilla lainehtii ruokosadon jälkeen matala viljakasvi, luultavimmin ohra, kun on vihneinen tähkä, eikä ruis menesty näin etelässä. Vuoroviljely on tehokasta. Huvitti nähdä viljapelloilla linnunpelättimiä, monella pellolla ja useita. Kai nuo isot kahlaajat syövät siemeniä, tuskin sentään valmista viljaa tähkistä? En ole lintuja nähnyt muuta kuin juuri vettyneillä pelloilla, siis ihan satokauden vaihtuessa, kylvöillä. Mutta silloinkin nuo valkoiset pikku haikarat näyttäisivät etsivän jotakin ryömivää, ei siemeniä. Jatkoin lenkkiä Memnonin kaivausten ohi vain ajellakseni, mutta siellä tapahtui jotakin. Pari pientä poliisipakua oli kaivauksen pohjalla ja kolmas kaarsi paikalle. Siellä vaelsi jonkinlainen seurue. Siviiliasuisia ja mustapukuisia ja yksi mies käveli kädet selän taakse kiinnitettynä. Olivat sen verran kaukana ettei näkö riittänyt tarkempaan havainnointiin ja sitten alkoi yksi poliiseista huitoa mulle poiskäskyä. Joukkue vaelsi kaivausten takareunalle, kuin selvittääkseen mitä rosvo oli hakenut. Arvaahan tuon että jotakin antiikkia oli kaveri hakemassa. Olikohan joku kaivuumies ollut avustajana, kun menivät jätekasan reunalle? Mutta miksi ei hakumies mennyt yöllä? Tämähän on puhdasta arvailua, enkä kai koskaan kuule totuutta. Näistä kun ei matkailijoille kerrota.

Olin aamutuimaan niin virkeä että lähdin pikku pyörälenkille. Aluksi yritin mennä vanhan Qurnan alueelle katsomaan nyt asumattomia, mutta todella vanhoja taloja jotka on jätetty kukkulan  rinteeseen kuin malliksi menneestä elämästä. Mutta sinne ei sitten enää pääsekään. Tuli ukko selittämään ja kun tinkasin, hän kaivoi id-kortin ja todisti olevansa virallinen vartija. Uskottava oli, vaikka tiedän muiden aikaisemmin käyneen hylätyssä kylässä. On ylisuojelua ettei turisteja päästetä talorähjiä katsomaan. Mitä vaaraa siitä olisi, turisti kuvaamassa päiväsaikaan?

Katselin rinteelle ja harmittelin ettei tullut kiikarit mukaan. Kaukana ylhäisöhautojen alueella oli menossa kaivaus ja hitaasta ukkojen jonosta tuli mieleen jokin nimi alitajunnasta (unitanssi?), sillä touhu oli kuin unissakävelyä. Vasut olalla ukot hiipivät harvassa jonossa kuin hidas hautajaissaatto ja vasu kipataan pikku auton lavalle. Täysi pieni kuorma-auto ajoi ohitse lava täynnä kaivuujätettä, matkalla mihin?

Jatkoin Seti I temppelin ja hautausmaan ohitse kanavarantaan, ja katselin sokeruokojen kuormausta junaan. Tien varressa on lastauspaikka, jonne traktoreilla tuodaan ruokokasa. Vaunuun se nostellaan kourakuormaajalla, jossa on vain yksi takapyörä. Näppärä laite ja homma käy tehokkaasti. Mietin että ei taida olla kovin tuottoisaa puuhaa koko touhu, kun ruoko ensin korjataan käsityönä traktorin kyytiin, siitä kuormaus junaan, kuljetus tehtaalle josta tuottaja saa huonon hinnan, kun on sokeri niin halpaa markkinoilla. Siitä soisi tulevan (onkohan jo?) pörssikeinottelukohde, jotta hinta nousisi ja käyttö vähenisi, mutta taitaisi silti jäädä ruokoviljelijä mopen osille.