Byrokratian kukkasia kasvaa joka paikassa 

Visatoimistossa...

Niinhän siinä sitten kävi, että kun aamulla hiukan unenpöpperössä lähdettiin liikkeelle, että unohdin illalla otetut pärstäkuvat himaan. Ei kun uusia ottamaan. Onneksi lähin kuvaamo löytyi siitä ”Litlle England” kadulta vastapäätä Dean Bistroa. (Samalla kadulla on useita ulkolaisten pyörittämiä kuppiloita, mm Heinin Broodje Holland ja brittirouvan Segret Garden) Putiikin kyltissä komeilee KODAK, mutta niitä tuotteita tuskin löytyy enää. Ottavat myös valokopioita ja passista tarvitaan kopiot sekä alkusivusta että maahantuloviisumista. Me vanhat ketut osasimme mennä hotelli Steigenbergerin aulaan, jossa ne otettiin taas ilmaiseksi, vaikka ei ole hotellin asiakas. Sitä minä sanon palveluksi! Pääsin katsomaan olan yli kun kuvaamon kaveri kuvaani ja muita naamoja ruudulla siisti. Mustille miehille hän siirsi kuvaan kauluspaidan, krakan ja puvuntakin. Iho kuorittiin kätevästi ja harottavat karvat poistettiin kivutta MACin ruudulla. Nopeaa ja siistiä ja parempi jälki kuin WB-kuvaamossa, jossa toimitusaika oli ”huomenna” ja kuva ilman retusointia. Passikuvasta 6 kopsua maksoi 40LE.

Passi- ja viisumitoimistolla on kätevä tapa saada ylimääräistä, kun vaan sanotaan ettei ole antaa vaihtorahaa. Niin minäkin pikkurahan puutteessa ja asiaa sujuvoittaakseni annoin sen ylimääräisen 9LE tippinä samalle virkanaiselle, joka on siellä yrmeillyt jo monta vuotta.

Viisumitoimisto uusittiin viime talvena. Hienot on graniittilattiat, portaat ja tiski. Aika jono oli paikallisten asioissa. Vähän jännitin kuvaa ottaessa, että tuleeko joku kieltämään. Turistille visa-luukku on nro 8.Toimisto on ihan vastapäätä Steigenberger-hotellia..

Kun Annukka antoi 20 oli hymy herkässä ja palvelu notkeaa. Nyt oli viimeinen päivä kun vanha visa oli voimassa ja jos sen unohtaa joutuu maksamaan 150LE lisämaksua viisumin 61LE päälle. Otin vielä toisen 61 kuluja ja maksoin monitulo-viisumin, jolla pääsen seuraavan kerran sisään ja se on sitten voimassa seuraavaan kevääseen asti. Eli noin alle 8€ kululla kuittaantui 15$ kk:n viisumimaksu ja seuraava pidennys on siinä mukana. Joustavaa on homma täällä ja Seutulan kentällä virkaintoinen pässinpää epäili, ettei maahan voi tulla ilman ennakkoviisumia! Sen voi aina ostaa tullessa, tiedoksi vaan lentokentän Turkish Airlines-yrmylle.

pankissa...

Sain vain 200LE seteleitä automaatista, joten piti jonottaa pankissa pieniksi. Vahtim estareita oli useita ja minun piti mennä monta kertaa metallinpaljastimen läpi kun aina jokin pikkujuttu piippasi. 5 virkaherraa luukkujensa takana tekemässä jotakin tärkeetä ja yksi hoiti niitä asioita, mutta vuoronumero toimi. Pankki oli brittiläinen CIB. Euron kurssi oli tänään 7.7939. Setelien vaihto oli monimutkainen juttu ja byrokratia hirveää. Heppu laski setelit, ja käytti uudet laskentakoneessa. Naputti summia tavalliseen laskukoneeseen tarkistaakseen että meni oikein, eli ei luottanut päässälaskuun. Vielä piti useita juttuja naputtaa tietokoneelle, ennen kuin sain setelini. Onkohan jäykkyys kotoisin briteistä vai oliskohan kotikutoista.

 ja valtionkaupassa

Menin vielä ostamaan pari pyyhettä, kun on aamuyöllä joskus peiton tarvetta ja iso pyyhe pelaa siinä hyvin. Nauratti taas se kaamea byrokratia valtion kaupassa siinä Medinan kulmalla. Kummastakin pyyhkeestä tehtiin erikseen paragonkuitti! Sen sitten yksi ukko kiikutti kassalle, joka teki tapahtumasta 2 merkintää eri sarakkeisiin isoon tilikirjaan. Kuittikopiolla sitten sain tavaran, jonka se sama lähetti oli kiikuttanut ”pakkaamoon”. Tuttu kuvio ennestään, mutta aina jaksan ihmetellä homman tehottomuutta. Lienee kopioitu muinais-Neuvostoliitosta? Prosessiin osallistui 4 ihmistä, joilla ei muuta hommaa ollutkaan koska olin ainoa asiakas silloin.

Piruuttani kysyin taas paikan pomolta hintaa sille komealle kuvakudokselle Muban maireasta hymystä, jota olen ostatellut jo kauan. Aikaisemmin keväällä hintapyyntö oli 10 000 EGP, mutta kun tarjosin nyt 3000, sain vastatarjouksen 5000. Sanoin miettiväni asiaa ja kysyväni vaimolta luvan ja rahaakin saan vasta ensi kuussa, kerroin. Hän oli niin kiinnostunut kaupanteosta, että olisi ottanut nyt käsirahan, jos vaan olisin kauppoihin ryhtynyt. Voisin ehkä saada 4000:lla kun on niin kurjat ajat täällä. Pomo tekee tietysti omaa bisnestä, kun uusi hallinto ei varmana Muban kuvaa kaipaile.