Maapalloa uhkaa monet hankalat jutut eri puolilla. Jo ennestään oli Australian Isolle Koralliriutalle uhkana meren lämpeneminen. Nyt on ilmennyt toinen uhka, jonka syynä on hiilentuotanto. Sen vientiä lisätään ja satamaa laajennetaan siten, että ruoppauslietettä valutetaan mereen ja se uhkaa peittää korallit, vaikka liete kipataan kauemmas merelle. Suuri Valliriutta on tärkein turistikohde maassa ja erittäin tärkeä meren ecosysteemille, se ei kyllä siedä 3 miljoonan kuution mutavyöryä.

Vaaroja lisää, että hiililaivojen määrä kuusinkertaistuu ja niille varattu kapea väylä kulkee riutan läpi.

 

Ilmeisesti valtaosa hiilestä päätyy Japaniin ja ennen kaikkea Kiinaan, jossa se tuprutetaan lisäämään ilmaston hiidioksidin määrää ja heikentää Kiinan omaa ilmastoa ennen kuin levittäytyy koko pallolle. Jos Japani pysyy päätöksessään lopettaa atomivoimalat, se ei ilmeisesti pysty nopeasti luomaan uutta saastuttamatonta energiaa ja turvautuu lisää hiileen. Suo siellä, vetelä saaste täällä.

 

Pakistanin ikivanhoja vuoristometsiä uhkaa posketon väestönkasvu. Kansa muuttaa vuorimetsiin ja kaataa jopa 2500 vuoden ikäisiä puita polttoaineeksi, kun muuta ei ole. Metsät ovat tosi laajat, kasvaen hitaasti jonkinlaisia katajan tapaisia puita, mutta niitä kaadetaan laittomasti ja lisääntyvästi. Metsiä valvova virasto on voimaton vähin resussein.

 

Muovin joutuminen meriin on suuri uhka valtameren ecosysteemille ja nyt noita muovipyörteitä on alkanut ilmestyä useampiin paikkoihin. Merenkäynti ja rantatyrskyt jauhavat isotkin esineet pienemmiksi ja lopuksi siitä kehittyy mikroskooppisen pieniä hiutaleita, jotka joutuvat kalojen ja penempienkin meressä elävien öttiäisten suihin. Sitä kautta ne päätyvät koko eliökiertoon ja sotkevat sen normaalitoiminnot. Ilmeisesti moska päätyy myös ihmisten syömiin kaloihin ja rapuihin.

 

Olen katsellut videoita tutkimuksista, joita tehdään lampaille ja muille märehtijöille. Australian farmeilla oli lampaille pantu kaulukset, joilla mitattiin suun kautta märehtimisen aikana purkautuvaa metaania ja vastaavasti peräpäässä oli keräimet. Jollakin laskukaavalla tutkijat osaavat arvioida sitten koko metaanin määriä. Sehän on moninverroin pahempi ilmastovaara kuin hiilidioksiidi. Jenkissä oli tehty samantapaisia mittauksia lehmille, ilmeisesti navetoissa ja saatu karmeita lukemia.

 

Se kaikki on siis lopultakin lihansyönnin auheuttama vaara ilmastolle. Ei toki ainoa, sillä metsien tuhoaminen joko laidunmaaksi tai sitten soijapelloiksi, jonka tuotteet syötetään edelleen pihvikarjalle, on toinen epäkohta. Lihantuotannon vesijalanjälki on myös hirveä rasite ja nämä tekijät yhdessä ovat vaaraksi koko ihmiskunnalle, varsinkin kun kasvava väestö kehitysmaissa syö yhä enemmän lihaa. Siirtyminen kalansyöntiin ei ole mahdollista, sillä jo nyt meriä ryöstökalastetaan ja monet kalalajit on uhattuna.

 

Tutkijat ovatkin päätyneet suosittamaan siirtymistä yhä laajemmin hyönteisravintoon, joka on jossakin päin ollut perinne jo vuosituhansia. Nyt vaan enemmän ötököitä pannuille, grilliin, savustukseen ja marinaadiin. Hyvä proteeininlähde ja maukastakin, kun osataan kokata oikein. Siinä olisi Hannullekin työsarkaa ja erikoistumisen mahdollisuus. Korvaisi lihan kokonaan öttiäisillä, toukilla ja hyönteisillä. Thaimaan, Vietnamin ja Kiinan kävijät, ottakaa vihjeestä vaarin. Eli vaarilta vihje.