ke 10.11.2010

Retki länsirannalle

Soitin taxin kymmeneksi ja ajettiin sillan kautta WB:n katsastamaan mahdollinen kurssipaikka Annukan vetämälle kirjoitusryhmälle. Ensin oli huonot ohjeet ja jouduttiin kyselemään, mutta kuski hoiti sen. Yksi avulias automies soitti jollekin ja saatiin lisätietoa. Etsimme paikkaa nimeltä Paratiisikeidas tai keidasparatiisi, täkäläisittäin El Pardous Home (Oasis). Paikan (www.elpardous.com) on rakentanut norjalainen Inger v. 2000 ja se on laajenemassa Oasis lisähotellilla, kun rahaa saavat kasaan. Se sijaitsee noin 2 km Carterin talolta eteenpäin New El Qurnassa, oikealla pääkadun varrella. Carter oli kuuluisa hautatutkija joka löysi viimeisen ryöstämättömän haudan, sen "Tutiksen" ja hänen talonsa kaikki täällä tietävät.

Oli jännä seurata, miten kaksi toisilleen tuntematonta naista saivat heti hyvän kontaktin keskenään. Ovat molemmat kovin henkisiä ja vaistoihmisiä. Inger kertoi olevan jopa kaukoparantaja! Kun A otti esiin kehittämänsä Sinuhe-kortit, eräänlaisen Tarot-version, he kumpikin vetivät sattumanvaraisesti pakasta kortin ja ne sopivat hyvin tilanteeseen ja toiveisiin yhteistyöstä. Inger oli heti kiinnostunut ottamaan englanninkieliset kortit myyntiin, sillä hänen asiakasryhmänsä ovat juuri näistä henkimaailman asioista kiinnostuneita.

Katsottiin paikat ja tuntui kuulemma siltä, että tulevat kurssilaiset viihtyvät. Kuskimme vaan ihmetteli, miksi valita paikka joka on matkan takana itärannan paikoista, museoista, ravintoloista ja temppeleistä. Hän ei ymmärtänyt että tulevat kirjoittajat etsivät työrauhaa. Naiset sopivat asioistaan ja yhteydenpidosta, kuljetuksista jne kahvikupposen ääressä. Täällä kun naisen on aina helpompi liikkua miehen seurassa, olen ajautunut ihan mielelläni jonkinlaisen esiliinan ja rauhanvartijan tehtäviin. Opin samalla uusia asioita ja verkostoidun lisää. Tänäänkin tuli 3 uutta kontaktia, joista voi joskus olla iloa. (Jännittävää on, että taxikuskimme tuntee Golf-Tapsa Virolaisen, joka on täällä ISIksessä. Jätin sanan ottaa yhteyttä, ei ole toiminut jostakin syystä!?)

Päivän reissuun kuului pysähtyä palmun lehtien ruoteista huonekaluja väsäävän verstaan kohdalle. Valitsin 2 nojatuolia ja pikku pöydän, joita parvekkeeni kaipaa. Olin jo jutellut emäntä-Monican kanssa aiheesta huonoin tuloksin. "...pitää kysyä mieheltä, minä en tiedä mistä niitä saa..." Siispä ostan itse, hinta kun ei päätä huimaa. Minulle hinta olisi ollut 130LE, mutta kun en vielä osaa sujuvasti arabinumeroita, huusin Yasserin avuksi ja hän tinki hinnaksi tasan 100LE, siis noin 15€. Tulomatkalla sitten kamat auton katolle narulla kiinni ja menoksi. Sattui oikein somasti, että ei tarvitse erikseen käydä hankkimassa ja kuskaamassa. Sitten pysähdyttiin paikkaan nimeltä "Qweens Papyrus Institute" jonka omistaa  Khirey Hussien Shebeb eli "Kairi" kuten nimi äännetään. Hän on edesmenneen Abu Nagan veli ja A on asunut hänen luonaan 3 kk joskus takavuosina. Siellä tutustuimme miellyttävään nuoreen mieheen Mahmoud M-Aly, joka on em. miesten sisaren poika ja asuu talossa. Nuorimies puhuu hyvää egl ja on koulutettu egyptologi, siis yliopistotutkinnon suorittanut expertti, jolla on lisenssi toimia virallisena oppaana. Sovimme heti hänen kanssaan siitä, että hän noutaa meidät Edfun temppeliltä ma 14.11 ja avustaa etsimään A:n kaipaamia kuvia temppelissä. Siellä pitäisi olla kuukaisien jumalien kuvia, joita on esitelty A:n Sirius-kalenterissa.

http://www.egyptologinenseura.fi/Esitelmia/kuukausien_kauneuden_nakeminen.htm

Kiinnostavaa on kuulla hänen hintansa, sillä Yasser hakisi meidät Kudfusta 200LE.

Paluu kävi Horus-sillan kautta. Matkalla kiinnitin huomioni peltoihin, joissa monessa oli pellavan korjuu menossa. Pellavan alkukuivaus tapahtuu nippuina pellolla. Kuivattuja lyhteitä oli kekoina ja puinti käynnissä. Pellava on ikivanha tekstiilin raaka-aine jota muinaiset egyptiläiset jo käyttivät tuhansia vuosia sitten.

Tulomatkalla pyörähdettiin Medinan ja TV-kadun kautta, ostettiin leipää ja Koshery-ruokaa ja falafel-pullia (alle 10LE kaikki) jotta saatiin heti kuumaa lounasta.

Olipas rankka puuha kantaa tuolit neljänteen kerrokseen. Tuolit on tuoreesta palmusta ja painavat ehkä kolminkertaisesti tuoreena. Onneksi pöytä oli ehtinyt kuivua ja Yasser kantoi toisen tuolin ja auttoi parvekkeelle asti. Palkkio noin 25 km/3 tunnin reissusta ja kaikesta avusta 140LE. Eka parvekelounas uusissa tuoleissa, aah!