Lähdin iltakävelylle ja yllätyin että Medinakadulla oli poliisiaidat, siten että liikenne pääsi ajamaan Medinaa, mutta poikkikadut oli suljettu autoilta. Nuoria miehiä oli liikkellä ja tunnelma jotenkin levoton. Pysähdyin poliisiaidalle ja yritin kysyä, mistä on kyse. Kokemuksen mukaan joku pomo olisi ollut liikkeellä. Koska poliisi ei ymmärtänyt puhettani, tuli hyvin nopeasti paikalle nuori mies, joka osasi hyvin apukieltäni. Sain vaikutelman että salainen poliisi oli herkästi liikkeellä. Mies selitti, että halutaan turvata rauhallisuus, koska ihan lähellä, itse asiassa kämppää hyvin lähellä, on futisstadion ja siellä lasketaan Luxorin alueen äänet. Kysyin milloin tulos on tiedossa ja hän vastasi, että ehkä 3-4 aikaan aamuyöstä, ehkä aikaisemmin.

Jatkoin matkaani Heinin kuppilaan, jossa oli koolla iloinen holskuseurue. Söivät illallista ja pöydässä oli myös viiniä. Iloista rupattelua kolmella kielellä. Hein istui kanssani pikku pöytään ja tarkistin, oliko porukassa sellaisia, jotka asuvat talven täällä. Oli kaksi ja heitä saatan tavata myöhemminkin. Turistiryhmässä oli kuitenkin kaksi, jotka puhuivat keskenään ranskaa, muiden kanssa vaihtelevasti englantia ja hollantia. Hein vielä kysyi, ymmärränkö puhettaan ja totesin, että kun ymmärtää englantia ja hiukan saksaa, on aika hyvin jyvällä, mitä hollantilainen puhuu. Yksi kaveri kertoi tarinan tapaamistaan turisteista Assuanissa, maanmiehistään. Ymmärsin jutun, koska hänellä oli hyvä tyyli värittää kertomustaan eleillä. Juttu meni niin, että hän oli tavannut reissussa vanhemman naisen ja nuorehkon miehen, jotka kulkivat käsikynkkää. Sitten selvisi että vanha nainen oli sokea ja kuuro ja nuori mies "sähkötti" asiat hänelle naputtaen käteen viestejä. Kun hän oli ihmetellyt, miten matkailu sujuu noin huonoilla aisteilla, oli vastaus ollut jotakin semmoista, että mummo haluaa kokea maailmaa. Olivat menossa Abu Simbelin temppeleilla ja nauru koski sitä, mitä kuuro ja sokea voi siellä kokea ja lopputulos oli että voi sen haistaa. Mummo halusi matkustaa 5-6 tuntia bussissa päästäkseen paikkaan, haistella ilmapiiriä ja palata muutaman tunnin vaeltelun jälkeen takaisin samat 6 tuntia. Arvelivat että sukulaispoika odotti perintöä.

Parin kaljan jälkeen palasin ruuhkaista katua stadikan ohi, kaikki oli ihan rauhallista. Kämpillä PAK katseli telkasta Nile-TV.N vaalilähetystä. Selvää tekstiä, mutta suurin pohdintä käytiin siitä, onko vaalit rehelliset. Haastateltavana oli siviilioikeuden proffa, ehkä siksi että on vaikea löytää sujuvia englannin puhujia lähetyksiin. Puolivillaisia selityksiä ja pohdintaa, olisiko 25% äänestyprossan yli päästy, jos äänestäjälle olisi annettu lahja. Ohjelma jatkuu koko ajan ja tuloksia saataneen odottaa aika kauan, eikä lopputuloksesta ole epäilystäkään, sillä Mubarakin jengi voittaa varmasti. Vaaleissa on voimassa uusi systeemi, naisille on varattu 64 istuinta parlamentissa, koko muu porukka on 508, johon voisi sisältyä myös naisia, ins allah, jos jumala suo. Mutta ei se kai suo. Nykyparlamentissä on 8 naista. Tv-kuvissa näkyi kyllä huivipäitä äänestysjonoissa, mutta ketä he äänestävät on toinen juttu. Tämä täällä kauan asunut hollantilaisnainen tiesi kertoa, että länsirannalla on vahva perinne, että 5 perhettä junailee asiat. Jonkinlainen mafia, hänen mielestään. Saman kommentin kuulin silloin, kun Myriamin talon asioita yrittivät järjestää pormestarin arvovallan avulla. Hän väitti, että länsirannalta valitaan viisi jäsentä parlamenttiin, itärannalta vain 2. Sanoin siihen, että tottakai tarvittiin 5 paikkaa, jotta joka perhe saa oman edustajansa. Tässä on ristiriita aikaisemman infon kanssa. Silloinen opas kertoi että valitaan 2+2. Tuttavuutemme, opas Mahmud kertoi, että kun hallitseva puolue on nimennyt kaksi naista, toinen muslimi, toinen kopti, molemmat tulevat automaattiseti valituksi, koska koko koneisto ja rahat mainontaan on heidän takanaan.

Ihmettelimme taas, että näissä ohjelmissa esiintyvät naiset ovat ilman huivia, riippumatta siitä, ovatko muslimeja tai mitä. Taas vahva osoitus kaksinaamaisuudesta, joka on maalle hyvin tyypillistä. Samaa nauroin aikaisemmin, kun vilahti telkussa amerikkalaisfilmi, jossa näkyi tisua ja muuta alastomuutta. Telkasta sitä saa näyttää, mutta ei kadulla. Lienee turvallista, kun ruudun taakse ei pääse kukaan käsiksi naiseen. Kiusaus ja kaipuu nuoren miehen mieleen kyllä jää ja siksi nuori (ja vähän vanhempikin) vaalea nainen on helisemässä täällä. Oikeastaa jokainen ulkomainen nainen.

Nile-tv:n logot on komeat ja raportointi tasokasta. Nyt juuri haastatellaan Alexandrian kuvernööriä. Hän vakuuttaa ettei mitään levottomuuksia ole vaaleihin liittynyt. Mubarak piti siitä huolen jo etukäteen ja pani putkaan tunnetut opposition miehet, sekä oikeiston että vasemman siiven, tasapuolista siis? Naisia näissä oppositiohommissa tuskin nähdään koskaan. Nyt tv:ssä joku selittää että äänestypaikat olivat auki vähän miten sattui. Kansalaisaktiivi oli yrittänyt valittaa tilanteesta, jossa vaalit eivät sujuneet suunnitellusti, mutta valitus poliisille ei toiminut. Puutteellinen lukutaito ja ymmärrys asioista johtaa kummallisuuksiin. Äänestäjille oli järjestetty mahdollisuus valittaa poliisille, jos äänestys ei ala tai suju normaalisti. Käytössä oli myös kuuma linja jonne valituksia voi soittaa ja reportteri kertoi tarkistaneensa, että se toimi ja vastasi. Voisikohan tämä rohkea nuori mies, joka puhuu hyvää eng joutua myöhemmin vaikeuksiin, koska uskalsi julkisesti kritisoida vaaleja. Hän on "regional koordinator on human rights wahts" tms. Nyt hän vetoaa kansainväliseen tukeen ja julkisuuteen. Toivotaan hänelle hyvää jatkoa.

Tähän väliin tuli noin 5-6 minuutin pimeys alueelle. Olimmekohan todistamassa Luxorin alueen vaalituloksen väärennystä? Jos stadionilla valot sammuivat, 5 minuuttiä riitti hyvin muutaman kymmenen äänestylaatikon vaihtamiseen, jos vaihtajilla oli päässään infrapuna-näkölaitteet. Tuskin laskijoille oli annettu varavaloja tai otsalamppuja? Viime viikonloppuna, kun pelattiin tärkeää matsia stadikalla, ei sähköjärjestelmä pettänyt.