Kansanmurhasta Haagin kansainväliseen haastettu roistopressa Al Bashir on joutumassa ihan paitsioon, jossa ei voi enää Sudanista poistua. Kenian korkein oikeus on päättänyt, että jos saasta sinne ilmestyy, niin kiinni otetaan. Libyassa hän muistaakseni kävi viime vuonna ja Egyptissäkin jossakin käänteessä takavuosina. Mutta yhä harvempi, jos enää kukaan haluaa seurustella ja tehdä yhteistyötä hepun kanssa, joka on etsintäkuulutettu virallisesti. Syyte on kansanmurha ja se liittyy Darfurin tapahtumiin viime vuosilta.

Pekka Haavisto kertoi valittuja palasia käynneistään Darfurissa ollessaan YK-lähettiläänä +++ (vai olikos se EU-edustajana)  siellä. Pekka oli viime keväänä jossakin tilaisuudessa Kirkkonummella ja kertoi mm tarinan kylän sepän pajan ja asunnon sijainnista, joka on kaikkialla itäisin osa kylässä.  Asia liittyy maagisiin taustoihin, aurinko-ahjo-analogiaan. Seppä on kaikissa kulttuureissa ollut arvostettu osaaja ja kunnioitettu tietäjä. Jokaisessa kielessä on myös sukunimi Seppä hyvin yleinen (Smith - en nyt muista venäjäksi, auttakaa) saattaapi olla yleisin yhteinen nimiaihe maapallolla.

Pekka oli tarkistanut asiaa Suomessa ja selvisi, että sama perinne on ollut meilläkin sepän pajan paikalle kylässä. Raudan käyttö ja käsittely on peräisin jostakin syvältä historiasta ja kaukaa. Rautakausihan oli meillä hyvin myöhään verrattuna vaikka lähi-itään. Tällaisten kulttuuristen taitojen siirtymä on hidasta. Rauta ilmeisesti liittyi vahvasti maanviljelyyn ja auroihin. Maanmuokkauksen muutoksilla voitiin vaihtaa viljelykasvit tuottavampiin ja se taito siirtyi hyvin hitaasti kaksoisvirran seuduilta pohjoiseen. Taidampas tarkistaa sitä netistä itsekin vielä.

Kovasti kauas ajauduin taas lähtöaiheesta. Tämä on useimmiten tällaista ajatuksen virtailua, nyt vielä pikku sairastelun höystämää.