2.2.2011 kapinakirjaus

Pari tuntia on nyt kivet lennelly puolin ja toisin. Äsken tuli tv-lähetyksessä itkevän naisen raporttia tungoksen keskeltä. Kertoi että ympärillä on lukuisia loukkaantuneita eikä avusta tietoakaan. Täytyy jopa ihmetellä, että maassa jossa on totuttu ainakin kylmillä kulkemaan pyyhe tai jokin kangaskasa päässä, ei nyt ole hoksattu ottaa liinaa mukaan turvaturbaaniksi.

Kirjoitin jo aikaisemmin, että kun ei ole totuttu tällaisiin, toimitaan alkeellisen tyhmästi. Kuvissa näkee, miten kiihkeimmät kivittäjät ovat parikymmentä metriä perässä tulevia kavereitaan edellä ja siinä on suuri vaara saada kivestä jonka oma puoli on heittänyt.

Kuva näyttää miten Mubarakin tukijat saivat liikkeelle kuorma-auton ja lähtivät kovalla vauhdilla kohti vastaporukkaa torin suuntaan. Lava täynnä kivimiehiä. Kamera ei näe miten jatko meni.

***

TV näytti, miten joltakin Pro Muba-mieheltä oli saatu talteen poliisin henkilökortti, jonka näytettiin selvästi eroavan tavallisen tallaajan kortista. Onhan se ilmiselvää, että salainen poliisi on ollut tärkeä sortohallinnolle ja toisinpäin salaiset poliisit ovat riippuvaisista Mubasta. Kun toinen saa potkut, lähtee toinenkin ja tässä 40% työttömyyden maassa ei entinen sortopoliisi helpolla uutta työtä saa. Siksi kannattaa kannattaa vanhaa menoa. Tämä porukka ilmestyi esiin vasta nyt, kun kuohuntaa on ollut yli viikon. Missä se lymysi tähän asti, ei ollut kovin spontaani reaktio! Selitys onkin, että hallitus luotti metelin laantuvan, kun Muba sanoi lähtevänsä 8 kk päästä. Mutta ei se vaimene ja siihen väliin tarvittiin tämä vastaporukka. Nyt voidaan väittää että koska on sekasortoa, tarvitaan taas turvallisuuspoliisia remmiin. Sami kirjoitti kommentin:

Tuosta museon murrosta on tarkempaakin tietoa tullut museon johtajalta, Zahi Hawassilta. Murtautujista suurin osa päätyi museon lahjatavarakauppaan kun sinne oli tietysti helppo päästä ja tyhmyyttään luuli matkamuistoja aarteiksi. Kuvat on pääosin varmaan sieltä.
Kymmenkunta kaveria oli kuitenkin päässyt myös varsinaisen museon puolelle lasikaton kautta köysillä ja yrittänyt etsiä aarteita sieltä. Kaksi muumiota on rikottu ja muutamia patsaita, mutta ne pystytään restauroimaan.
Hälyttimillä ei ole merkitystä, kun tunkeutumiset alkoi ulkonaliikkumiskiellon alettua ja poliisia ei kiinnosta. Ainoat joita asia kiinnosti oli fiksumpi nuoriso ja pari museoon yöksi jäänyttä rehellistä turistipoliisia.
Muissa kohteissa ryöstöjä on kuitenkin tehty, Port Saidin museon varastosta pyssymiehet veivät kuorma-autollisen esineitä. Toisissa paikoissa museovirkailijat onnistuneet piilottamaan kamat paremmin.

Juttua esim. Hawassin blogissa:
http://www.drhawass.com/blog/situation-egyptian-antiquities-today

Täytyy kyllä muistaa, että tämä museonjohtaja on Muban kannattajia ja istuu uudessa hallituksessa "museoministerinä" (kokonaan uusi palli), eli ei ole ihan puolueeton kaveri.
***

Minä kun olen ollut nettisulussa monta päivää, en ole voinut kaivaa lisätietoja. Vie aikansa katsoa tv-kuvaa, muodostaa jokin ymmärrys siitä ja sitten sulauttaa se tekstiksi. Nautin kotimaan lehtien lukemisesta johon menikin iso osa päivää ja sähköposti otti myös aikaa.