pätkivästi muistiin

Waltari kirjoittaa SINUHEssa, että legendan mukaan taistelussa kuolleista sotureista tulee kärpäsiä. Siinäkin olomuodossaan he ovat nopeita ja vainoavat vihollistaan herkeämättä. Näiden kärpästen vihollinen olen minä. On todella tuskastuttavaa saada pörisijä kimppuun aamulla varhain.

Eilen keksin houkutella kärpäsen mukaani, kulkemalla sulotuoksuineni hitaasti kylppäriin, että se varmasti ehti mukaan. Kun sen sinne sain, vedin oven rakoselleen ja raosta suihkaisin myrkkyä tilaan. Ihan ensin ovelana suljin ikkunan. Raatoa ei kyllä näkynyt lattialla, joten taitavat olla sitkeitä pirulaiset.

Monasti kadulla kulkiessa huomaa, että tämä älytön torvensoitto kadulla on jo kauan sitten kääntynyt itseään vastaan. Paikalliset ovat todella kovakorvaisia ja täysin ilman itsesuojeluvaistoa kulkiessaan ajoradalla. Taitaa olla myös rasittavaa autoilijalle olla jatkuvasti varuillaan, jalka jarrulla siltä varalta että joku, fillari, hevonen, aasi tai jalankulkija eteen tunkee. Mistä sitten johtuu kävely ajoradalla. Suurin syy lienee kovin korkeat reunat jalkakäytävillä. Se katkeaa aina muutaman kummenen metrin jälkeen ja kun jalkaa pitää nostaa 30cm, on se niin iso vaiva, että porukka kävelee mieluummin tasaisella ajotiellä. Jalkakäytävillä on lisäksi usein esteitä, puhelinkoppeja (nyt ihan virattomia) puita, säkökaappeja, roskakasoja. Paikalliset nuoret miehet kun vielä saattavat kulkea käsikädessä tai toisen hartioilla tai sitten kauppiaan roolissaan myyvät palveluja, on helpomipi kulkea tasaisella kuin väistellä esteitä Vielä en ole nähnyt pikku- tai isoa kolaria, vaikka välillä autot päästelevät sairaan kovaa. On tämä vastakohtaisuuksien maa! Ja siksi niin kiinnostava, kun kaikki on erilaista.

Alakerran autokaupan väki kastelee kadun vedellä pari kertaa päivässä. Muuten autot olisivat pölyn peitossa ihan heti. Malliautoja kadun varteen on usein pysäköitynä, valkoinen suojateippi katolla ja konepellillä. Niitä sitten huiskitaan pölystä puhtaaksi räteillä, läiske vaan kuuluu kauas. Samaa kastelua on lähellä, hienon näköisen asuintalon kohdalla. Talon porttien ja aitojen taakse on kiinnitetty lasiseinät, joka osaltaan hillitsee pölyn pääsyä asuntoihin. Pölyä on kaikkialla siksi, että niin moni rakennustyö on kesken ja rakentamiseen tarvittava hieno hiekka kipataan vaan talon eteen. Siinä ne kasat leviävät, kun tapana näkyy olevan jatkaa rakennushanketta kerros kerrallaan, arvattavasti rakennuttajan rahaoituskuvioitten mukaan. Kadun varressa on ollut raksa kesken nyt toista vuotta ja siinä keskeneräisen rungon pohjakerroksessa majailee pari ukkoa. Mikäs on pitäessä leiriä, kun tähän asti on tarennut ilman peittoja. Saattavat asustella talonomistajan toimesta vartijoina.

Tänä aamuna oli ihan viileää parvekkeella. Ilmat viilenevät ja tulee sopivat golfsäät, kivaa.