Tuore” video Egyptistä

 

Julkaistu syksyllä 2013, mutta siinä on taas esillä Zahi Hawass, joka aina tunki itsensä esiin ja rahasti sillä, joten itse video on vanhempaa tuotantoa. Eihän noin pitkää filkkaa voida kovin nopeasti tuottaa.

https://www.youtube.com/watch?v=uNyztf1UYJ0

 

Jossakin kohtaa Hawass yrittää selittää, että hän on henkilökohtaisesti löytänyt jotain, joka on täyttä potaskaa. Pelkkä byrokraatti, joka rahasti asemaallaan. Hän halusi itsensä jokaiseen dokumenttiin mukaan ikään kuin kaivajana ja tutkijana. Suuri bluffi voi vääristää jälkipolvien ymmärrystä, sillä mies oli pelkkä siipeilijä todellisille tutkijoille. Länsimaiset videontekijät ja tutkimusta taustaksi tarvinneet dokkaristit maksoivat lahjuksia. Siksi Hawass syrjäytettiin heti kun Muba pantiin viralta.

 

Tuoreet tutkimukset ovat todistaneet, että pyramideja ei rakennettu orjatyöllä, vaan niitä rakensivat ammattimiehet ja työ oli hyvin organisoitu. Työmiehet asuivat kylissä lähellä, heille oli lääkintähuolto, ruokahuolto ja asunnot. Porukka oli organisoitu tuhannen miehen ryhmiksi, joilla oli työnjohtajat. Tuntuu siltä, että nykyarmeijoiden järjestelmä periytyy sieltä asti. Ryhmä on kymmenen ukkoa, kymmenen ryhmää on komppania ja kymmenen komppaniaa on pataljoona eli tuhat miestä.

 

On herkullista nähdä, että video esittelee niitä paikkoja, joissa olen pyörinyt ja jotka ovat ihan lähellä asuntoa West Bankilla. Kuten haudanrakentajien kylä Deir el Medina, joka usein jää pikaturistilta näkemättä. Lähes viimeisin kohde missä kävimme Eevan ja aikaisemmin Erikan kanssa, oli hauta joka näkyy dokkarissakin. (aika 39 min) Haudanrakentajat kun tekivät itselleen saman tapaiset, mutta vaatimattomammat haudat, joissa kuitenkin on upeita maalauksia. Kaverit kun osasivat hommat, tekivät niitä toisilleen.

 

Ramses II oli ehkä ensimmäinen propagandan mestari, joka ei todellakaan voittanut Kadeshin taistelua, mutta taktikkona teki siellä rauhan heettien kanssa ja myöhemmin käänsi sen voitoksi rakentamalla massiivisia temppeleitä, joiden koristeluissa hän väitti voittaneensa ja pelastaneensa maan. Kun kuningas eli 90v ja oli pomona 67v ei kukaan aikalainen voinut kiistää väitteitä. Soturit olivat kuolleet ja patsaat ja temppelit olivat todistusvoimaisia. Putinin veroinen paskanpuhuja tai toisinpäin. Historian suurmiehiä molemmat, ehkä?

 

Egypti ei ehkä ole aikaisin suuri kansakunta historiassa, mutta se on pisin yhtäjaksoinen ja suuren siitä tekee kirjoitettu ja dokumentoitu tarina. Rooma kesti alle puolet siitä, kreikkalaiset tappelivat itsensä historian lehdille ja ovat todella tärkeitä länsimaiselle kulttuurille. Mutta historioitsijat arvostavat Egyptin aikaa kaiken tunnetun perustana. Johtunee siitä että se on niin hyvin dokumentoitu ja tutkittavaa löytyy lisää koko ajan. Vanhempia kulttuureita on, mutta niiden tutkiminen on paljon vaikeampaa ja paljon jää epäselväksi. Kun hieroglyfit osataan tulkita ja kaikki on kiveen hakattu, on tutkiminen antoisaa, tuloksia saadaan. Siinä on yksi painava syy viettää aikaa siellä. Jospa joitakin tiedon hippusia tarttuisi?