luxor 70.2009 tv

Aljazeeraa katsoessa maailma asettuu oikeisiin mittoihinsa.

Asioiden painoarvot eroavat kovasti kotitelkkarin arvoista. Tottakai näin on aina. Mutta kaikille olisi terveellistä välillä havaita ero. Medialla on valtava merkitys ihmisen tajunnalle, tietoisuudelle, käsitykselle elämästä. Onhan sen huomannut vaikka uutisista venäjältä, sikäläisten suhtautumisessa vaikka mustiin ihmisiin tai omiin alistettuihin, entisiin osavaltioihinsa, kuten Tsechzeniaan. Huomaan, että en enää osaa kirjoittaa sanaa kuten se Suomessa kirjoitetaan, kun olen aikani katsellut englantilaista muotoa ja sekin menee sekaisin.

Tällaisella maailmankanavalla on paljon uutisia Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta, joita meillä ei usein näe. Ymmärrän hyvin, että Pihtiputaan keihäsfestivaali menee edelle vaikkapa Hondurasin presidentin syrjäyttämisestä. Mutta kyllä se vääristää suomalaisten tajuntaa oman maan asemasta maailmassa.

Varsinkin meidän ns. maailmankuulut urheilijat ovat kyllä oman lehdistön tuotantoa. Tosin olen nähnyt tv:ssä sekä jäämiehen että sen toisen, K-laisen naaman.

Pelkästään se, että näkee telkkarissa mainoksia näistä ihmemaista, avartaa. En ole tiennyt että on olemassa firmoja, kuten Qatargas, joka toimittaa maailmalle nestekaasua isoilla säiliölaivoilla. Mutta olen tiennyt, että Suomessa niitä laivoja on rakennettu.

On tiedossa, että Soneran viimeinen tj. Koponen, oli hommissa kai siellä Dubaissa, joka nyt on kusessa liiallisen pullistelunsa takia. Nämä kahelit kun rakentavat sinne keinosaaria ja maailman korkeinta taloa ja muuta hullua. Tietääkseni Ripakin oli siellä jotakin puuhaamassa, juoru kertoo.

 

Noteerauksia

Aamulla lämpö oli 18 kun ekaksi katsoin herätessä, mutta sitten jo 8 maissa oli 22 ja iltapäivällä, kun oli paistanut mun pikkuparvekkeelle, oli mittarissa 35, joka ei täsmännyt todellisuuteen, vaan näyttää liikaa. Kaikenkaikkiaan on ihan kivat ilmat suomalaisen makuun.

Telkkarista tuli kiinnostava ohjelma jobbarista, joka yritti tehdä rahaa ilmastoasialla, eli ostaa ja myydä päästöoikeuksia. Mulle jäi epäselväksi missä maassa oltiin, puhuivat mustat miehet kuitenkin englantia. Eli jossakin indonesian suunnan saaristossa, missä on vahvaa viidakkoa. Jobbari ei onnistunut vetämään välistä, vaan paikallisviranomaiset osasivat olla varuillaan.

Nyt tulee ohjelma jossa haastatellaan ihmisiä eri maista, mitä he tuumaavat Obaman rauhanpalkinnosta. Useimmat ovat sitä mieltä että ei ansaitse mitalia, koska lisäsi joukkoja Afganistanissa.

Miljardööri Soros pani hommaan vauhtia ja sekoitti pasmoja Köbiksessä.

Huvittaa, miten meidän studiosuunnittelijat kopioivat Aljazeeraa. Tuskin se menee toisinpäin! Juontajan alla on pyöreä lasilevy ja sen alla valaistu pyöreä runko. Seuraavaksi nähdään visuaalisia kopioita Aljazeeran loistavista logoista. Reagoin siihen aikanaan Hesarissa, jos aihetta on.

Miksi sitten ei tehdä yhteistyötä ja osteta hyvää osaamista. Tarvitaan vain käännös. Mutta se lieneekin vaikea juttu nopeassa uutisoinnissa. Pitäisi harkita, sillä voisi ostaa hyvin tehtyjä taustaohjelmia, ei välttämättä nopeita uutisia. Taustoitus asioille on tosi tärkeää. Tärkeää olisi tajuta, miksi muut ajattelevat asioista ihan toisin kuin Hesaria tai landelehtiä lukemalla voisi olettaa?

Klo näyttää 23.15 ja porukkaa lähtee ulos talosta, ilmeisesti normalikäytöstä täällä. Menevät ehkä syömään tai juomaan teeä ja polttamaan vesipiippua. Ja nukkuvat sitten päivällä jossakin, esim kaupan lattialla, tiskin takana. Kun nämä asukkaat ovatkin lomalla, he voivat nukkua iltapäivällä. Ilmankos silloin onkin hiljaisin hetki koko talossa.