Jenkit ovat joutuneet pahaan tilanteeseen taas kerran. Armeija möhlii kulttuuri- ja uskonnollisissa asioissa jatkuvasti. David Frost haastatteli Pakistanin nuorta ja nättiä ulkoministeriä Hina Rabbani Kharia USAn ja Pakistanin väleistä. Molemmat puhuvat hiukan vaikeaselkoista englantia, jota on vaikea seurata. Pakistanilainen ääntämys, vaikeat poliittiset käsitteet ja tuntemattomat aiheet ovat vaativia, minulle ainakin.

Keskustelivat siitä törkeydestä, jossa Naton/Usan joukot tappoivat 24 pakistanilaista sotilasta rajalla, Pakistanin puolella. Se raivostutti kovasti pakeja ja välit tulehtuivat vaarallisesti. Silti HRK vakuutti että he pysyvät Natossa ja välit jenkkeihin pidetään ennallaan. Tapahtuma johti kuitenkin kovaan hälinään parlamentissa ja Pakistan hääti jenkkien tukikohdan pois. Toinen sotku oli Osama bin Ladenin murha, jossa jenkit tekivät kaikki isäntämaan tietämättä ja saivat siitäkin pakit raivoihinsa.

Nyt sitten tuli tämä koraanien polttamisjupakka. Afganistanissa on jo viikon ollut kovia mielenosoituksia, väkivaltaa jenkkejä ja Natoa vastaan. Kaikenlaisia iskuja ja pommituksia on tehty. Suomalaisjoukotkin varautuivat iskuihin. Eikä niitä tee mikään Taleban vaan tavalliset afgaanit. Aseitahan ja pommiosaamista siinä maassa riittää.
* * * * *
+)  1.3 ilmoitettiin, että kaikkiaan 12 ISAF-joukoista on kuollut koraanipolton jälkeen. Niistä 6 on ampunut "ystävällismieliset" afgaanisotilaat ollessaan yhdessä partiossa Isafmiesten kanssa. Viimeisessä 2 sotilaan tapossa oli mukana siviili yhtenä ampujana.

* * * * *
Kaikki on juuri huipentunut kahden USA armeijan korkean upseerin ampumiseen Afganistanin tärkeässä sisäministeriön päämajassa. Se on tarkasti vartioitu ja varmistettu, että sinne ei olisi pitänyt päästä edes aseistettuna sisään. Oli siis vähän kuin Hitlerin päämajat, jonne ei korkeatkaan upseerit päässeet pistooli vyöllä. Nyt siellä ammuttiin ISAFin kenraali ja majuri. Hätäinen arvaus onkin, että se kytkeytyy siihen suureen raivoon koraanien polttamisesta. Voisi kuvitella että sen teki joku melko korkea-arvoinen afgaaniupseeri, jolle uskonto on tärkeämpi asia kuin sotilaskunnia. Onhan se kova juttu ampua liittolaismaan korkeita pomoja.

Nyt juuri ilmoitettiin, että Nato ja ISAF vetää pois kaikki sotilaalliset neuvonantajat kaikista Afganistanin ministeriöistä. Se taas vaikeuttaa ja hidastaa liittolaisjoukkojen vetämistä pois maasta, kun Afganistanin omat joukot eivät saa maata kunnolla haltuunsa

Jenkkien selitys pyhien kirjojen polttamiseen oli, että niiden avulla talebanit ja muut pahikset ovat välittäneet salaisia viestejä. Olisi sen polttamisen voinut hoitaa jossakin muualla ja salassa, jos se oli välttämätöntä. Taas meni överiksi vain liittolaismaan kunnioituksen puutteesta ja kulttuurin arvojen tajuamattomuudesta. Ylimielisyys kostautuu.

Aikanaan Alex Suuren taktiikka sisälsi sen tärkeän opin, että maan uskontoja ja hallinnon rakenteita ei pidä sorkkia. Alex jätti vanhat pikkupomot valtaan ja uskonnot rauhaan. Jätti hallitsijaksi jonkun oman miehensä ja pakotti vaan maan alistumaan sotilaallisesti ja maksamaan veroa Makedonialle tai mikä maailmanvallan nimi olikaan. Taktiikka puri hienosti myös Egyptissä, jossa sitten nämä pohjoiskreikkalaiset perustivat yli 300-vuotisen  dynastian, jonka viimeinen faarao oli Kleopatra.

Jenkit voisivat onnistua kahmimaan saalismaiden öljyn, joka se perimmäinen syy valloituksiin ja sotiin on, kunhan jättäisivät sen demokratiahöpötyksen vähemmälle. Demokratiaa ei voi viedä väkisin, siihen pitää kasvaa ja tottua hitaasti.