pe 24.12.2010 mietteitä

Joulun vietto kirvoittaa ajatuksia kulttuurien eroista. Ihan erilaiset juhlat, eri aikaan, eri tavoin. Minua on harmittanut jo vuosia amerikkalaisten tapojen invaasio Suomeen. Halloveenit on ihan kaupallista kamaa ja nyt ovat tyrkyllä muutkin tavat, kiitospäivän kalkkunat ja muu hömppä. On se kaupallisuus niin väkevä voima, että se tunkee joka paikkaan lonkeronsa. Kamalinta asiassa on se, että amerikan maasta kulkeutuu kaikkialle epäterveellisimmät tavat. Hampurilaiset, chipsit, makeat juomat ruokapöytään, roskaruoka yleensä (pizza menee italialaisten piikkiin ja uppopaistetut potut kai ransakalaisten). Ystävänpäivä on aika vanha tapa ja sen hyväksyn, mutta siihen liittyvä kaupallisuus on taas huonompi piirre. Tietysti jokin vappu työläisten juhlana on myös lainakamaa, mutta sille on vahva historiallinen perinne, ei kaupallisuutta. Vesijuhla etelä-aasiassa (Thai-Vietnam-Malesia-suunnalla) on kanssa hassu juttu maissa, joissa vedestä on aina ollut niukkuutta ja kaatosateiden muodossa yhtäkkistä ylitarjontaa. Vesijuhlassa sitä hyvää ja tärkeää vettä tuhlataan.

Arabimaissa sitten on tämä ramadan ja pyhiinvaellukseen liittyvä ruokajuhla, jossa joka paikassa teurastetaan elikoita. Teuraslihat tosin kauniisti jaetaan naapureille, suvulle ja köyhillekin. Vahva perinne josta tiedän valitettavan vähän. Toivon että joku asioita tunteva kertoo lisää.   ***)

Uskonnothan ovat vahva väline hallita kansaa ja sitä ovat hallitsijat aina osanneet käyttää vallan välineenä. Muinaisen Egyptin historiassa faarao Ekhnaton on hyvä esimerkki, mutta hänen radikaali ratkaisunsa ei sopinutkaan papistolle, jonka oma leipäpuu oli kiinni vanhojen uskomusten, menojen ja jumaluuksien jatkumisesta. Aleksanteri Suuri oli ovela heppu = hänellä oli fiksut taustavoimat. Hän jätti kunkin valloittamansa kansan omat jumalat, juhlat ja tavat ennalleen ja se oli olennainen osa hänen menestystään. Mongolit ymmärtääkseni toteuttivat samaa taktiikkaa ja valloittivat puolet silloisesta maailmasta. Jenkit ovat olleet tyhmempiä yrittäessään alistaa Irakin ja Afganistanin kaltaisia ikivanhoja kulttuureja ja muka vievät niihin demokratian. Ei se tule onnistumaan koskaan. Taktiikka on ihan väärä. Ei nämä kulttuurit joihin on aina sisältynyt vahvat hierarkiset rakenteet, lahjonta, sukujen vaikutusvalta, klaanijärjestelmät jne muutu miksikään sodan voimalla. Neukut saivat kuonoonsa viimeksi Afganistanissa ja sitä ennen engelmannit jo edellisellä vuosisadalla. Ja moni muu vahva valloittaja (muistaakseni myös Alex the Great) oli jättänyt sen maan väliin. Nyt se taas kiinnostaa kovasti Kiinaa ja jenkkejä, koska sieltä on löydetty mineraalivaroja.

Uskontojen muuntautumiskyky on myös ollut hämmästyttävä. Kun ennen Euroopassa oli juhlittu kesä- ja talvipäivien tasausta sitoen ne johonkin uskomuksiin, vuodentuloon ja elonkiertoon, niin ovelat hallitsijat, kuten Vatikaani ja entiset ruhtinaat, antoivat näiden juhlien jatkua, muuttivat vaan vaivihkaa nimityksiä ja antoivat uusia merkityksiä vähitellen. Kristinusko, lähinnä katolinen ja bysanttinen suuntaus, ovat olleet kovasti mukana "kehittämässä" vanhoja kansan perinnejuhlia uusiin merkityksiin. Kesäpäivän tasauksen juhlasta tuli Johannes Kastajan nimipäivä ja meillä nimi muuttui Juhannukseksi. Ikivanha talvipäivän tasausjuhla, kun aletaan mennä kohti valoisampia aikoja, muutettiin vaivihkaa Jessen synttäreiksi.

Minä olen nyt luomassa uutta joulunvieton perinnettä itselleni ja muillekin halukkaille. Se voisi alkaa siten, että jouluaattona pelataan golfturnaus ja illalla ryypätään, kuka mitäkin. Joulupäivänä mennään hierojalle ja sitten illalla mässäillään, kuka mitäkin. Sopii siis vegelle myös. Kolmas joulupäivä pyhitetään katumukselle jolloin jokainen katuu jotakin, sopivaa tai epäsopivaa mitä on tullut tehneeksi. Siitä kirjoitetaan syntiblogiin nimettömänä vuodatuksena.

***)  katso kommentti, siinä lisää tietoa