Ekotaloa katsomassa

Temmppeliretkellä opas-Veli kertoi, että tarinan mukaan se oli Joosef, joka keksi panna olkea saven joukkoon ja siitä syntyi täällä vuosituhansia käytetty mutatiili. (Tämä Josse oli se nuorin 7 veljestä, joka pelastui kaivosta ja seikkaili Egyptissä). Tänään tutustuin mutateoriaan tekijän kanssa, kun olimme retkellä katsomassa mutatiilitaloja Medinet Habussa. Ovat varsinaisia ekotaloja, sillä kaikki rakentamiseen tarvittava tulee ihan läheltä. Meillä Suomessa puhutaan savitiilistä, mutta seokseen on pantava mukaan hiekkaa, muistaakseni 1/4. Eli seos vastaa hyvinkin täkäläistä, Niilin tuomaa lietettä, josta tiilet tehdään. Seokseen pannaan noin 1/4 hienoksi silputtua kasvijätettä, joka voidaan osittain korvata lehmänlannalla, jossa suuri osa on sulamatonta heinää. 2/4 tai 3/4 on sitä mutaa. Seosta lienee syytä aina testata ja kokeilla, kuten meillä saven kanssa rakentaessa suositellaan tekemään. Vain ovet, ikkunalasi ja -pokat tulee jostakin kauempaa, mutta ovat aina käsityötä ja kuitenkin lähikylästä. (lasista ei ole havaintoa, ettei vaan olisi Pilkington jo täälläkin).

Talon runko on siis savitiiltä, lattia savea, kattoparrut palmusta veistettyjä, noin 30x30 cm paksuja, tilanteen mukaan myös ohuempia. Kattokannattajien väli on noin 60cm, joka on kaikkialla tuttu mitta, eli 2 jalkaa ja Suomessakin ikiaikainen rakentamisen moduli. Kannattajien varaan ladotaan tiheästi risuja, enkä saanut selvää mistä aines on peräisin. Voisi olla jokin pajun tapainen, paksuus miehen sormen luokkaa. Tiheän maton varaan sitten savea. Kun tällaisella katolla kävelee, se notkuu askelten alla, mutta kestää. Juju on siinä, että palmurunko, risut ja savikin joustaa, mutta mikään ei hajoa. Kysyin taloaan esittelevältä isännältä, mitä tapahtuu sateella. "Ei mitään" oli vastaus ja selitys oli arvattavissa, savi imee itseensä ainakin painonsa vettä ja haihduttaa sen sitten hitaasti. Mutatiilit kuivuvat kesäiseen aikaan 3 päivässä muurauskuntoon, "talvella" saattaa mennä 10 pv. Nyt on talvi ja lämpöä noin +30 ja sadetta ei koskaan. Eilen taisi olla hiukan pilviä.

Jos ymmärsin selostuksen oikein, tiilet muurataan sillä samalla seoksella ja seinä voidaan tasoittaa samalla aineella.

Hein on aikeissa rakentaa mutatiilitalon yhtiökumppaninsa tontille. Hän tajuaa selvästi, että se talo jää tontille, eikä hän sitä voi myydä, kun joskus pois lähtee. Esittelytalossa oli kovin hyvä henki ja fiilis, kun istuimme sisäpihalla teellä. Sisään tullaan täkäläiseen tapaan oleskelutilaan, joka kuitenkin oli aika pieni. Siinä kuitenkin katsotaan telkkaria. Sen läpi tullaan sisäpihalle, jolla oli mittaa noin 5x5m. Sen reunoille sijoittuivat muut tilat, 2 makkaria, keittiö, kylppäri, jossa tuttu jalanjälki-reikä vessa, mutta myös vesivessa-pytty. Sisäpihan kattona oli riukujen varassa palmunlehviä varjostamassa liialta paisteelta. Pihalta nousi kattotasanteelle savesta muotoillut portaat. Omistaja vuokraa kämppää, jossa lienee neliöitä luokkaa 150, hintaan 1000LE/kk, mutta Hein pitää hintaa liian kovana, kun työmatkaan menisi toista tuntia joka päivä.

Talo sijaitsee aivan Medinet Habun temppelin lähellä, kanavan reunalla. Kanava, noin 5 m leveä tässä kohden, ylitetään huojuvaa, mutta varmasti kestävää, noin metrin levyistä siltaa pitkin. Viime vuonna näin varaanin aivan lähellä, saman kanavan reunalla paistattelemassa päivää. Otti otus äkkispurtin veteen, kun kurkistin pensaan yli. Melkoinen otus, lähes 2m ja hätkähdyttävä näky.

Heinin yhtiökumppanilla, joka siis pyörittää oma kampaamoa ja vain joskus käväiseen cafessa, on omistuksessaan tontti TOHT-alueella, Horus sillalta etelään, noin 11 km Luxorista. Sinne nousee uusi hienostoalue, on jo noussut uusi uljas lomaosakekylä, josta olen kertonut jo viime reissulla. Tontin ala on 1,5 GRAATIA ja yksi graat on ulkoreunoiltaan mitaten 175 metriä. Jos osaan oikein laskea ja logiikka pätee, olisi tontin ala noin 4600m2. Hein soitti naiselle ja tarkisti ja ilmoitti alaksi 2600m2. Ota tästä nyt sitten selvää. Joka tapauksessa omistan kotona osan 1009m2 tontista, jolle saa rakentaa 200m2 asuintilaa. Luulen, että täällä rakennusoikeus ei ole ihan samalla tavalla rajoitettu kuin meillä. Ainakin kaupungissa tontti rakennetaan ihan täyteen. Mutta vaikka olisi käytössä vain 20%, saa tontille riittävän talon. Hein totesi, ettei hän voisi edes hoitaa mitään puutarhaa, talvikaudella ei ole aikaa ja kuuman kauden hän on poissa.

Mutta tavoite on ekologinen, paikallisista aineista rakennettu mutatiilitalo, jossa on aina hyvä sisäilma ja rakenteet tasaavat lämpötiloja. Ekologian vuoksi ei tarvitse erikseen ponnistella, se tulee automaattisesti. Talon hinta pyörii haarukassa 15000-20000LE. Hyvä Egypti!