Cristian Leblanc'in talolla

 

Tunnettu tutkija, ranskalainen CL asuu kesät Kairossa ja talvet tekee töitä ryhmineen Ramesseumissa, Ramses II:n muistotemppelissä. Kaveri on tutkinut muitakin paikkoja ja sain niistä esitteet. Sakkaran porraspyramidi ja Philaen siirretty temppeli olivat kohteet.

Talo on aivan Malqatan kaivauksen kyljessä ja sinne meninkin aluksi kuikuilemaan. Sitten tuli kaveri juttelemaan ja pyysi teelle. Tämä Ahmed (noin 40v) esitteli sitten tämän ranskalaisten tukikohdan, jonka kai jenkit ovat alunperin rakentaneet.

 

Siellä on useita majoitushuoneita, uima-allas, viihtyisiä terasseja, jopa kirkko. CL:n oma erillinen pomon talo ja muut savitiilimökit on siroteltu puutarhan reunoille. Keittiö on keskellä. Nyt porukat ovat Kairossa ja tulevat taas lokakuussa kaivamaan. Nämä vartijat nukkuvat yönsä pikku tuvassa, jossa se tavanomainen minttutee juotiin. Tekevät kolmestaan 7-7 vuoroja, Azab lienee kuusissakymmenissä. Tuntevat koko ”mun suvun” äijät ja Hassanin appiukon Saidinkin, tottakai.

 

Ahmed halusi esitellä tuon Malqatan alueen uusia löytöjä, tietysti tippien toivossa. Hassanilta se jäi vain lupaukseksi. Kun alueen poikki kulkee kylätie, on sen reunoille pystytetty piikkilanka-aitaa, että ainakaan autoilla ja mp:llä ei raunioita enempää tuhottaisi. Ne vielä jäljellä olevat matalat seinien ja muurien jämät on suojattu siten, että vanhan tiilikasan päälle on muurattu uutta, pannen väliin merkkiverkon. Tämä uusi kerros siten ottaa vastaan eroosion vaikutuksen.

 

Paikalla oli useita kymmeniä, lapsen nyrkin kokoisista muruista työrukkasen kokoisiin kakkaroihin, joissa on vielä jäljellä 4000v vanhaa maalattua kuviota, punaista, valkoista, keltaista, sinistä, mustaa. Palat oli ladottu nurinpäin ja yhteen riviin satoja. Ehkä työmiehet olivat sitten jättäneet juuri minunlaisien kävijöiden iloksi ja näille epävirallisille oppailla taskurahaa tuomaan parikymmentä murikkaa. Ei sentään yrittänyt myydä enkä olisi ostanutkaan. Myös alueella on sadoittain kaikenkokoisia ruukunkappaleita, kuriositeettina valkoinen pala pääkalloa. Ruukut olivat hyvin monen tarvikkeen säilytykseen sopivia. Naisten talon eli nykykielellä haaremin alueelta on löytynyt paljon koruja, helmiä jne. Valitettavasti vaan alueella on tietysti muuta roskaa, tölkkejä, röökiaskeja, muovipusseja.

 

Olivat myös löytäneet muumiohaudan, mutta kai ajanpuutteen vuoksi jättäneet sen rauhaan. Se voisi kovasti kiinnostaa haudanryöstäjiä ja siksi on tarpeen tämä jatkuva vartiointikin. Ukot siis vahtivat tutkijoiden taloa ja viereistä kaivuualuetta.

 

Se muumiohauta oli kai tunnistettu niistä neljästä ruukusta, jotka aina noihin hautoihin vainajan lähelle pantiin ja joissa oli sisäelimet. Vanha usko kun oli, että elämä jatkuu jossakin tuonpuoleisessa ja niitä elimiä vielä tarvitaan. Tämä vainaa oli vain kaivettu soraan ilman mitään kivistä ”kirstua” tms mutta savitiilistä oli jonkinlainen aita, ehkä isompikin rakenne. Arvio on, että alueella on lisää hautoja. Pidän hiukan erikoisena sitä, että hautaa ei ole suojattu mitenkään. Siihen olisi päälle voinut nostaa painavan betonikannen tms suojaksi ryöstäjiltä, koirilta ja villieläimiltä. Kai sieltä ketun nenään jokin lemahdus vielä tulee? Vai onko vuosituhansien kuivatus vienyt kaiken hajun.

 

Tavanomaisten perhekuulumisten ja mun Egyssä oleskelujen käsittelyn jälkeen annoin ainoat mukaan sattuneet 15LE äijille ja sain toivotuksen tulla toistekin. Heitti kai vitsinä, että tule silloin kun altaassa on vettä. Siitä ohi voisin ajella vielä katsomaan ”uutta kohdetta”, ikivanhaa ISIS-temppeliä, joka on väitteen mukaan vain 1,5km:n päässä. Mahmoudin arvio oli aiemmin 10 km, mutta hänellä nuo matkat ovat muulloinkin olleet pielessä. Lippu sinnekin pitää ostaa Habun kioskilta. Vieläköhän jaksaisin sen reissun?