Eliölajien määrät

HS juttu kertoi listauksesta joka tehdään jenkkiyliopistossa joka vuosi. Siinä oli 10 uutta ja kiehtovaa eliölajia.

Jossakin tv-ohjelmassa oli esillä eri lajien määriä ja ne tuntuvat tosi ihmeellisiltä: rapuja yli 5000 lajia, siiroja reilu 3000. Määrät on ihan käsittämättömiä, mutta toisaalta ei kukaan edes tiedä paljonko eliöitä maapallolla on, sillä veikkausten haarukka pyörii välillä 7,5 – 20 miljoonaa. Mun suosikkilajini lepakot ovat toiseksi suurin imettäväisryhmä, reilut 1100 lajia, joista Suomessa vain 13. Niitä enemmän nisäkkäistä lasketaan olevan vain jyrsijöitä, joita muistelen olevan luokkaa 2400 lajia. Nykyisin asiat on helppo tarkistaa Wikistä, mutta jätän sen tässä tekemättä, katsokoon ken haluaa. Lajit vähenevät huimaa vauhtia ja se on vaaraksi elonkehälle, kun monimuotoisuus vähenee.

Muita suuria lukuja

Zeppelinillä lennetään Suomen ilmassa tutkien tosi pikkujuttuja. Hiukkasten mitat ovat 3-5 nanometriä (=millimetrin miljoonasosa) ja ne ovat oleellinen osa ilmaa, sillä niitä mahtuu kuutiosentin tilaan tollaiset 100000kpl. Ne ovat ytiminä sadepisaroissa ja ilmastohiukkasia on hyviä ja pahoja. Hyvät syntyy metsissä kasvien tuottamina, pahat taas teollisuudessa, liikenteessä ja polttamisessa. Tämä ilmapallolentely on perustutkimusta, jolla Suomesta haettiin vertailukohtia keskisen Euroopan teollisuusalueiden ilmaan ja saasteisiin. Jos meillä on parempaa ilmaa, voidaan toki olla tyytyväisiä, mutta ei se vapauta meitä tekemästä osuuttamme ilmastotalkoissa.

Työnhaku muuttuu

Nyt pitää osata touhuta somessa eli löytää netistä sivut, joilla tehdään oma tyrkkytäky eli cv ja josta työnantaja sitten poimii sopivan. Sitähän ei kyllä moni 50+ osaa ollenkaan. Mutta eipä taida muutoinkaan vanhenevan porukan taidot sopia niihin duuneihin joita tätä kautta voisi löytyä. Mutta nuorten pitää opetella tämä uusi tyyli.

Toinen raju muutos on netin käyttö markkinoinnissa, joka on myös asia jossa meikäläisellä on sormet suussa, kun ne pitäisi olla näppäimillä. TV näytti nuorten touhua ja sitä, miten verkkoa ja siellä liikkuvaa porukkaa voi käyttää osana markkinaviestin levitykseen, videoiden levitystä osana kampanjaa. Ne tehdään ammattimaisesti, mutta jälki on tahallaan amatöörityyliä, jäljitellen kännykääkuvausta ja niitä sitten levitetään kaveriviestinä, jotta saadaan uskottavuutta. Verkostomarkkinoinnin modernimpi muoto.

Politiikan teko muuttuu?

Uskomaton juttu, mutta juuri kertoi Jan Vapaavuori tavoitteesta laatia pidemmän aikavälin ohjelma torjumaan ilmaston muutosta , jota suunnitelmaa myös oppositio halutaan työstämään. Onhan näin suuri asia pakko hoitaa siten, että sillä on kaikkien tahojen tuki, ettei oppositio valtaan päästyään heti romuta suunnitelmia. Suomen on ihan pakko pudottaa päästöjään rajusti, 80% nykytasosta eikä se onnistu riitelemällä.

Muutoinkin Janne on osoittanut fiksuuttaan (uskonut asiantuntijoita) ja pari muutakin tyyppiä kokkareissa on poikkeavasti ollut hyviä ideoita (homoaviot ym) tukemassa. Lasse Männistö on ollut aktiivi monessa hyvässä ja se Orpokaan ei ole ihan urpo. Mutta noin muutoin on politiikan tila aika surkea, sillä tämä sote – kuntaliitos paketti on jumittunut pahasti. Veikkaan että  sitä ei saada vietyä läpi ja maan tilanne heikkenee surkeasti. Seuraava hallitus on taas pahemman paikan edessä, varsinkin jos siinä on persut mukana. Viimeksi juuri Soini jossakin vättelyssä esitti kaikenlaista epäkohtaa, mutta ei ehdottanut mitään korjausta, haukkuu vaan hallitusta. Räkytys ei johda mihinkään ellei tarjota parempaa tilalle. Tämä tyhjänjauhaminen paljastuu kyllä pikkuhiljaa ja jytky tussahtaa tuhnuksi. Vanhempi polvi muistaa miten kävi Vennamolle ja sille porukalle, joka on myös soinilaisten perusta. Kova räksytys, mutta ei parempia ideoita, siis pinnan alla ihan vaan velliä. Ja se saattaa löytyä sitten housuista, kun tulee pahemmat ajat. Muista vaan Urpo Leppästä.