Egyptin tilanne 2012

Muslimiveljeskunnan ehdokas Muhammed Mursi julistettiin vihdoin pitkän ”laskennan” päätteeksi voittajaksi. Aljazeeran tietojen mukaan näinä viime päivinä käytiin kulissien takana kiihkeästi neuvonpitoa MB:n ja Kenraalijuntta SCAFin kesken. Onko siellä ehkä salaa sovittu jotakin, joka lieventää ristiriitaa, joka aikaisempien puheiden mukaan on vallinnut niiden välillä.

Jospa kenut kiristivät mb:ltä jotkin takeet siitä, että rettelöitä ei synny tai että ainakin veljet yrittävät niitä hillitä?

Tahririlla porukat liehuttivat lippuja ja viirejä aika rauhallisesti ja kun poliisit ja sotilaat pysyivät sivussa, ei mitään hälinää ja tappelua ollut näkyvissä. Tosin kamera oli niitattu kiinni ja kuvasi kaukaa. Oli kai sen verran kiivasta jännitystä ilmassa että Aljazin porukka oli päättänyt pysyä kaukana.

Suomen media oli kovin rauhallinen ja vasta kun ilmoitus oli saatu, väänsivät pienen otsikon valinnasta. Muutoin oli mielenkiinto Syyrian ja Turkin väleissä ja alas ammutussa koneessa. Toki ne juuri nyt ovatkin paljon tärkeämpi tapahtuma.

Nyt sitten jääpi nähtäväksi miten MB ja Mursi rupeavat maata luotsaamaan. Tuleeko demokratiakehitys jatkumaan vai otetaanko takapakkia esim. turismin suuntaan ja muissa näkyvissä merkeissä. Tähän asti alkuvuodesta oli Luxorissa havaittavissa naisten liinojen lisääntyminen, mutta Kairossa se ei huhtikuussa näkynyt. Siinäkin asiassa korostui se suuri ero, mikä on nähtävissä maan eri osissa. Luxor on landea ja oikea Egyptin Kuusamo. Tai Hikiä. Älkää nyt suuttuko sielläpäin, se on vain vertaus. +)

hiukan lisää: Mursi on sanonut jossakin että hän tulee kunnioittamaan sopimusta Israelin kanssa. Toinen hyvä lupaus on että hän edistää modernia Islamia, joka lienee sitten vastakohta vanhoilliselle.

Aljazin mukaan hänelle jää oikeus nimittää hallitus ja sitä kautta hoitaa valtion asioita, mutta taustalla häärivät ahnaat (vallalle ja rahalle) kenraalit, jotka pidättivät itselleen budejettivallan ja "rajoitetut oikeudet lainsäädäntöön" mitä se sitten meinaakaan. Ainoa ulkopuolinen joka voisi vaikuttaa maan asioihin, olisi jenkit panemalla rahahanansa kiinni siksi aikaa että kenraalit kyllästyisivät odottamaan. Mitä tekee vallalla jos ei ole fyrkkaa?