Yk on arvioinut että 8000 ihmistä on tapettu tämän liikehdinnän aikana, noin vuoden sisällä. Kuhina alkoi heti arabikevään, Tunisian ja Egyptin tapahtumien jälkeen keväällä 2011.

Arabiliiga lähetti sotilastarkkailijoita Syyriaan joulukuussa, mutta kehnoin tuloksin. Assad on kieroillut ja puhunut perättömiä jo kuukausia, valehdellut kaikille diplomaateille, jotka ovat Damaskoksessa käyneet ja yrittäneet puhua hänelle järkeä. Siellä on ravannut arabimaiden porukoita, Venäjän ja Kiinan korkeat lähettiläät ja ulkoministerit.

Nyt vihdoin monen kiemuran jälkeen on Sergei Lavyrow ilmoittanut että venkut tukee tätä viimeistä pnnistusta, jota yritetään Kofi Annanin johdolla. Kiina on ollut hiljaa mutta ilmeisesti sekin on nyt turvallisuusneuvoston päätöksien takana, koska ei käyttänyt vetoa viime kokouksessa. Tosin paperi joka hyväksyttiin, ei ollut mikään jyrkkä uhkaus vaan melkeinpä toivomus ”ole nyt kiltisti ja lopeta sikailu”-vetoomus.

Syyrian sisällä on oireellista liikehdintää, sotilaita loikkaa ja kapinalliset saavat lisää vapaaehtoisia. Mutta porukalla ei ole kunnon aseistusta ja sitä ei ole luvassakaan virallisesti. Mutta tietysti kaikki salakauppiaat häärivät jo kiireesti ja rahtaavat pyssyjä alueelle. Kaikissa maissa, joissa on ollut sotia ja kapinoita viime vuosina, on myös saatavissa aseita, järeitäkin. Ohjuksia, sinkoja, it-tykkejä on tarjolla kun hinnoista sovitaan. Venäjän hajotessa vanhat osavaltiot ja niiden sekaisin olleet armeijat myivät paljon aseita ja markkinoilla niitä lie edelleen paljon. Yksi suuri asekonna saatiin kiinni, mutta muita jäi piiloon.

Mutta vaikka kapina-armeija niitä aseita saisikin, siltä menee kauan aikaa opetella niitä käyttämään ja harjoituksen puute tulee näkyviin huonona tehona. Singolla ei opi ampumaan ilman harjoitusta ja vähiä paukkuja ei voisi tuhlata.

Kokenutta ja koulutettuakin porukkaa lienee kyllä tarjolla muslimimaista, jos vaan sattuu uskonlahko täsmäämään. Se on tärkeä edellytys. Olen sen verran huonosti jaksanut seurata noita shia- ja sunniporukoiden jakaantumista kussakin maassa. Aina kun toinen porukka on päässyt valtaan se on toista sortanut, kaikissa näissä maissa ja viha purskahtelee aina välillä. Irak hyvänä esimerkkinä, jossa ei ole saatu hallitusta kasaan sen jälkeen kun jenkit lähtivät. Epäluulo on syvää ja vihaa pidetään yllä autopommein. Nyt on otettu myös uusi tyyli mukaan terroriin. Ajetaan nopeasti paikalle moottoripyörillä, ammutaan konetulella ja kovaa pakoon. Eikä juuri kiinni saada roistoja, ei poliisi eikä vastapuoli.

Tämä islamin eri haarat ovat se taustavaikutin, joka ohjaa tätäkin konfliktia. Iranin ja Syyrian hallitsevat porukat ovat samaa lahkoa ja suurin osa muista arabimaista on toisen lahkon johtamia. Kuvaa sotkee vielä Syyriassa alaviittien lahko, josta tämä Assadin suku on. Saudeissa vaikuttaa yksi vahva lahko wahhabistit, joka on erityisen kovan linjan porukkaa ja uskonkiihkoisia. Näiden rinnalla ovat Egyptin ja Turkin muslimipuolueet kesyä ryhmää.