Monena päivänä on tullut uutisia Mexicosta, Perusta ja muualta Etelä- ja Väli-Amerikasta taisteluista hallituksen joukkojen ja huumejengien välillä. Mexicossa jengit käyttävät taitavasti hyväkseen julkisuutta. Ne suorittavat jonkin karmean joukkosurman sopivasti aikataulutettuna, että tv ehtii paikalle ennen pääuutislähetystä. Kun sitten kansa näkee kartellien mahdin, on viesti selvä. "Tulkaa mukaan huumebisnekseen, sillä meidän jengit on vahvempia kuin poliisit."

Juuri kerrotaan miten poliisin operaatio Vera Gruzissa epäonnistui ja syynä pidetään sitä, että operaation suunnitteluun osallistuneista upseereista ykis tai useampi on lahjottu.  +++ Nyt siellä on erotettu 800 poliisia ja tuotu merijalkaväki sen tilalle.  Saadaan edes normaali järjestys pelaamaan jotenkin.  Ei armeija voi pitkän päälle korvata poliisia, mutta ei näillä lahjotuillakaan asiat hoidu.

Siitä juuri näissä huumesodissa onkin kyse. Kun huumemafialla on tuhottomasti rahaa, sen on helppo lahjoa huonosti palkattuja poliiseja, rajavartijoita ja pormestareita. Onhan olemassa vahva epäilys että Mexicon pressa olisi lahjottu.

AlJaz näytti ohjelman Englannista, jossa vietnamilaiset huumejengit toimivat. Ovat ostaneet taloja Lontoon esikaupungeista, tuoneet niihin orjatyöhön nuoria poikia, joilla ei ole passeja, ei kielitaitoa eikä rahaa. Kun sitten huumeviljelmä talossa paljastuu, saadaan kiinni vain tietämätön poikaraukka, joka ei tiedä mitään taustalla piilevästä rikosjengistä.

Hashiksen kasvatusta on laajassa mitassa ruvettu harjoittamaan jenkeissa. Juttu näytti loistohuvilaa, joka oli muutettu huumeviljelmäksi. Kun USA:ssa romahti asuntomarkkina, saa esikaupunkihuviloita hyvin halvalla. Niihin sitten rakennetaan kastelu-, valaistus- ja tuuletusjärjestelmät. Talot valitaan esikaupungeista siksi että vain hajusta voidaan havaita viljelmä. Näihinkin saadaan työvoima Mexicosta. Viimeisimpiä huumejengien paljastuksia oli kiinalaistaustainen mafia, joka kasvatti ruohoa Las Vegasin esikaupunkihuvilassa ja myi sitä kiinalaisravintoloissa. Syntien luetteloon voitiin pysyvästi lisätä uhkapelin, sexin, viinan jatkoksi mari. (en tiedä edes mitä eroa on marilla ja hassiksella).

Siinä valossa saa yhä vahvempaa tukea ajatus, jota huumepoliisit monessa maassa jo kannattavat - tehdään sallituksi lievien huumeiden kauppa, kasvatus ja käyttö. Tällä poistuisi kaikki ne miljardit huumeparoneilta, eikä lahjonta enää olisi mahdollista. Tämä päätös on jo useita vuosia sitten tehty Hollannissa. Se on useissa asioissa omilla linjoillaan, onhan siellä prostituutio sallittua yksityisenä toimintana, ei bordelleina. Siellä on myös hyväksytty eutanasia.  Taidan muuttaa Hollantiin, siellä kaikki on toisin.

+++  kts myös juttu 25.11