Onkohan talvi todella alkanut Luxorissa?

Luontoa

Katselin eilen kynnetylle pellolle, jossa päivysti useita valkoisia haikaroita. Ilmeisesti jalohaikaroita, sain kuulla. Mustat jalat ja nokka, reilusti varista isompi, monelle tuttu ”ibis”. Ylitse lensi yksi harmaa haikara ja pellon kulmalle lehahti iso lintu ja tuttuhan se oli, kurki.

Pellolla puuhasi jokin pulun kokoinen lintu, jota veikkaan tutuksi muuttolinnuksi, mutta en tohdi nimetä. Päälaki ja rinta musta, Posket ja kaula valkoinen, hamaat siivet oudosti ”takkina”kattaen koko selän, pyrstö samaa harmaata. Päälaella ei töyhtöä. Muistaakseni mustat koivet. Muistuttu siis töyhtöhyyppää, mutta kun en nähnyt lennossa, joka olisi kertonut paljon?

Vanhat tutut lajit, varpuset ja västäräkit pyörivät pihassa ja pellolla, samoin kyyhkyset. Varis lentelee koko ajan maisemassa. Tänään näin yhden pienen haukan lekuttavan vastatuulessa paikallaan, siirtäen välillä asemaansa ja jatkaen samaa pitkään. Ei kuitenkaan samaa lekutusta kuin meillä tuulihaukka. Lintu oli mielestäni pienempi ja siiven liike nopeampi.

Ilmastonmuutos näkyvissä täälläkin?

Jo kolmas harmaa pilvinen päivä. Lämpötila klo 10 ap oli 27. Runsastuva sateisuus toisi nopeasti suuria muutoksia luontoon ja ihmisten elämään. Savirakenteet sortuisivat pitkissä sateissa. Nyt jo niitä haittaa pohjaveden nousu, joka tuo kapillaarisen nousun talojen vaaraksi. Viime vuosina on länsirannallakin jo alettu rakentaa betonisokkeli ja muutama kerros poltetusta tiilestä, jotta mahdollinen maakosteus ei taloja tuhoaisi. Mutta perinnerakentamiseen kuuluu edelleen saviset katot ja pitkäaikainen sade ilman kuivaavaa aurinkoa vahingoittaisi rakenteita, koska vedelle ei ole järjestetty poistoa. Ei ole tarvinnut, koska sateita on saatu max kerran vuodessa, nekin hyvin lyhyitä ja kevyitä. Sateettomia vuosia on ollut jopa 4-5 peräkkäin. Miten sitten jatkossa käy?