luxor 61.2009 juttelua kapakassa

Luxorin puolesta hole-in-one

Aamulla olin puttailemassa hollantilais-kapakoitsija Heinin kanssa. Paluumatkalla sain puhelun Soilelta joka siirsi puhelimen Matille. Siellähän oli todella vanhat Hilliläiset tutut, joiden kanssa on pelailtu pari kesää seniorikisoissa ja muutenkin. Matti ja Iiris tulivat jokavuotiselle Luxorin matkalleen, 2 viikon reissu. Ainakin Matti sanoi että melkein joka vuosi ovat täällä käyneet jo aikoja. Eipä ole tullut juteltua asiasta kentällä. Ehkä ensi vuonna saisin pitempiaikaista seuraa?

Arvelivat kapakassa, että ainakaan kovin montaa suomalaista ei pitkiä aikoja täällä vietä. Jospa vähitellen alkaa muodostua talvi-siirtokunta? Kunhan Annikki saa klaaninsa innostumaan, niin sitten...

Kyllä nyt täytyy ruveta porukalla vakuuttamaan Tuuli ja Seppokin Luxorin ihanuudesta. Jospa Hillin seniorit tekisivät pitkästä aikaa matkan tänne joulukuussa 2010? Ei tarvittaisi edes sen kummenpaa järjeslykoneistoa, kun tunnemme Matin kanssa systeemit.

Tämän päivän hesarissa oli juttu kaamosmasennuksesta, jossa se luokiteltiin omaksi tyypikseen masennusten joukossa, siis sairaudeksi. Mitä minä olenkaan sanonut.

Kävijöitä, juttuja

Myriamin kanssa tuli paikalle ranskaa puhuva mies, Frederik. Joka sitten osoittautuikin englannin opettajaksi! Mies asuu pienellä saarella (2000 asukasta) joka joistakin historiallisista syistä on ranskan suojeluksessa. Nimi meni ohi, siis saaren. Se on jossakin Indonesian ja Australian välillä. En aio sinne matkustaa, mutta eksoottisuus sinänsä kiinnostaa. Mies oli kuulemma vain läpikulkumatkalla, ilmeisesti menossa Ranskaan. Ei halunnut selvittää asioitaan tarkemmin. Hiukan perässä sisään porhalsi nuori egyptiläinen mies, joka alkoi kysellä kapakan ruokalistalta asioita ja muuta taustaa. Selvisi pian että hän on lehtimies, tekemässä Kairolaislehdelle juttua. Kyseli ruokalistan erikoisuuksista, joita siis on hollantilaisia ja indonesialaisia. Hein selitti, että hän osaa tehdä tiettyjä indonesialaisruokia, joihin aineet tuleekin Hollannnista. Siellä on taas perinteisesti vahva indonesialaisasutus ja ruokakulttuuri sinnepäin värittynyt.

Kuulosti jännältä ruokalaji, jossa lisäkeriisiin lisätään kuivattua katkarapua, jauhettuna. Sen annoksen pääasia olisi sitten kanan- tai lehmänliha. Sitä pitää testata porukalla. Hein teki jonain iltana tosi hyvän kastikkeen spagetin päälle, mutta ei suostunut antamaan reseptiä. Sanoi että kunnon kokit eivät jaa tietojaan. Totesin, että hän tykkää kokkaamisesta, vanha somistaja!

Tänään söin sitten kevyen iltapalan, lätty vihanneksilla. Ainakin hollannin-englanniksi lettu on "pancake". Taitaa olla monella kansalla pannukakku=lettu. Tämä kaukaisen saaren heppu pyysi samaa, kun se näytti hyvältä.

Politiikkaa

Juttelimme, Myriam ja Frederik, kaikenlaista Egyptistä ja yleisemmin maailmasta. Juttu lähti nyt tästä Mubarakin vierailusta ja sen vaikutuksista. Sitten siirryttiin demokratiaan ja sen puutteeseen. F oli mieltä että Mubarakin yksinvaltius on parempi Egyptille kuin mahdollinen Muslimiveljeskunnan fanatiikka. Se olisi kyllä mullistus lähi-idän asioissa. Mutta kun selvää vallan perijää ei ole näkyvissä, se on ongelma. Ukko on jo kai 82! Myriam totesi, että on niin siloposki, että on varmalla ollut ihon kohotuksissa. Minä siihen, "kuten Berlusconi". Armeija olisi takana jos pressan poika olisi upseeri, mutta kun ei ole. Ainoa todella kansainvälinen tyyppi olisi El Baradei. Tokko valitaan?

Autoista ja liikenteestä

Minunkin kotikadulle ilmestyi tänään parikymmentä pakettiautoa. Ilmeisesti ne oli häädetty pois sieltä, missä vakituiseen tapaavat autojaan säilyttää. Monessa kuski mukana, juttelemassa muiden kuskien kanssa. Useimmista ei selviä, mitä niillä kuljetetaan. Ei ole firmojen logoja juuri ollenkaan. Taustalla taitaa olla ajatus, että näin voidaan esiintyä useamman firman nimissä, joustavasti palvelen montaa isäntää. Ja kääntäen: Pikkufirma voi sanoa että "meidän auto tuo" ja esiintyä isompana kuin onkaan.

Autojen merkkivalikoima on laaja. Kaikki japanilaiset taitavat olla mukana, samoin korealaiset. Kirjasin lapulle merkin ASIA ja toisen jossa oli pelkkä tyylitelty T. Kadulla seisoi kiinalaisbussi, jossa kohokirjaimin kyljessä valmistaja ZHONG TONG. Useampaa kiinalaismerkkiä näkee moottoripyörien bensatankeissa. Niiden lisäksi löytyy varmaan kaikki automerkit mitä meiltäkin.Ei sentään Volvoa ja Saabia, ovat liian kalliita tälle markkinalle.Mutta busseissa on Mersuja, hiukan yksityisillä henkilöautoina myös. Ladoja näkee yhtä harvoin kuin kotona nykyisin. Ranskan, Saksan ja Englannin autoteollisuuden tuotteista näkee vain vanhoja malleja, uusia todella vähän. Jenkeistä vain avolava-letukoita poliisilla. Aasia jyllää

Kakrut pelaa kadulla fudista

Autot soittavat torvea aina ja joka paikassa. Kadut on kavennettu raksatyömaiden hiekkakasoilla, joissa lapset iltaisin leikkivät. Tullesani kämpälle, oli taas pari poikaa kadulla potkimassa. Kyllä tällä treenauksella taitajia kehittyy. Mutta on se hurjaa, kun kadulla pelataan, mukana 3-5 vuotiaita. Kaippa ne tottuu siinä ja siksi ei kukaan hätkähdä, vaikka ihan vieressä torvi soi. Hiukan vaan muutetaan kävelylinjaa kadun reunan suuntaan. Vain mamero turisti kävelee jalkakäytävällä!

Tulevaisuus kiinalaistuu?

Aljazeeralla toistui pätkä Saudi-Arabian ilmailumessuilta, jossa esiteltiin kiinalainen sotilaskone. Jutun mukaan on selvää, että sitä nähdään tulevaisuudessa monen maan väreissä. Koskahan meille ilmestyy ensimmäiset kiinalaisautot. Sähkö- tai hybridiautoja tulee varmasti viiden vuoden sisällä Kiinasta Suomeenkin. Paineet on sen verran kovat bensamoottorin korvaamiseksi. Monikohan tietää, että Suomessa asuva kiinalainen on kehittänyt uudentyyppisen akun. Se on joustavaa materiaalia ja tarkoitettu pienlaitteisiin. Mutta kuka tietää, ehkä sillä alueella vielä rävähtää. Itse yritän muokata asenteita sähköskootterillani. Jonkun pitää näyttää tietä, vaikka kapeampaakin polkua.

Aljazeeran söpöläiset

Sekä Lontoon että Washingtonin toimituksiin on haalittu upeat naiset, joilla kaikilla on kauniit, suorat hiukset kehystämässä kasvoja. On värvärillä ollut tiukka seula ja kun rahaa on ollut käytössä, on saatu kasaan söpö tiimi joka osaa asiansa. Ensin on hakijoista karsittu rumat ja lyhyttukkaiset. Sitten valitut on pantu hiusmuotoiluun. Näinköhän se on mennyt? Dohan ja Kuola Lumpurin toimituksiin on ollut pakko valita vain osaavia, koska hyvää englantia puhuvista on ollut valittava, kampauksesta välittämättä. Voisi veikata, että aika moni söpö englantia puhuva toimittajatyttö on lakannut lyhentämästä hiuksiaan. Täytyyhän nämä nykysnätit vaihtaa nuorempiin kun alkavat rypistyä. Moni on jo nelikymppinen!