Taas tapahtui talossa

Aamusta alkaen on on ollut säpinää. Aamu näillä nurkilla tarkoittaa 10-11 maissa. Abdy on ottanut tavaksi tulla niissä main ja tuo aamiaiseksi falafel-leipätaskun (sanon taskuksi sitä pientä pyöreää joka avataan ja tungetaan täyteen mitä milloinkin). Niissä suosikkini ovat falafel+muna+salaattia ja toinen fuulia eli ruskeita papuja salaatin sijaan. Usein on tyrkyllä myös ranskanperunoita niihin, lisukkeena harmaata salaatinkastiketta. Fiksummat tekijät heittävät vielä useita mausteita perään. Nam!

Sitten tuli paikalle nettivärkkäri ja samassa ilmeistyi myös serkkupoika Muhamed. Abdyn kanssa pojat väsäsivät lisävalon keittiön kattopalkkiin. Se LED lamppu on iso 12cm  pollukka tasolla poran vieressä

Kerroin kai jo, että näissä maissa missä sähkö katkeilee usein, on tarjolla uusia fiksuja ledejä, jotka automaattisesti välähtävät päälle, kun virta katkeaa. Yritin selvittää, voiko se olla palamassa samaan aikaan kuin muut lamput, ja silti säilyttää tämän akun latauksen ja toimisi varavalona. Ei kuulemma toimi niin. Irrallisena sitä voi käyttää fikkarina, kun on ladattuna. Kysyin saako täällä kuka vaan asennella ja raja kulkee siinä, että sisällä talossa saa, mutta ei ulkopuolella! Johtuu tietysti siitä että sulake on välissä ja ulkopuolisille ei auheudu vaaraa virhekytkennöistä. Ihmishengistä ei niin väliä, jokainen kantaa omat riskinsä, ins Allah.

Pojilla oli käytössä kelpo pora, merkkiä en hoksannut katsoa, mutta malli tuttu. Kaikenlaisia työkaluja on joka ukolla eli niitä löytyy. Ainoastaan vasarasta täällä on heikot mielikuvat ja kunnon kirvesmiehen vasaraa saa etsiä. Sahojen malli on vaarivainaan ajoilta enkä ole nähnyt kunnon sandvikilaisen kopioita.

Luulen että nettimiehen nimi on Mubarak ja arvasin että hän välttää sen kertomista asiakkaille, käyttäen vaan firman nimeä. Ymmärrän sen hyvin, niin vihattu on Muba ollut. Hän vaihtoi vastaanottimen, joka on pienen sikarikotelon kokoinen koristettuna antennintyngällä. On tehty ulkokäyttöön, mutta liitin ei ollut ja vitsaisin että mitä tapahtuu kun sataa, kun sitä sadetta täällä tulee alvariinsa. Ei naurattanut heitä.

Hän hiukan vitsaili asialla että mastorima on aika lähellä seinän ja muurin kulmausta ja joku notkea voisi sen pihistää. Kysyin onko se yleistä? Hän kielsi mokomaa koskaan sattuneen, mutta jatkoi siihen että minä olen vastuussa jos se katoaa ja hän veloittaa 1200LE vehkeestä. Sanoi hakevansa laitteen turvaan niiksi ajoiksi kun olemme Suomessa, eli hänellekin oli selvää tämä vuodenaikaturismi. Nyt se pantiin kuitenkin turvallisesti ikkunan karmiin kiinni koska siinä oli lähes yhtä hyvä signaali kuin siellä riman nokassa ja sovittiin että testataan näin pari viikkoa.

Veli Hassan ilmestyi pihalle ja rupatteli pitkään Annukan kanssa. Hän on tullut Kairosta tänne juhlaa varten. Oli kertonut matkailualan opintojensa sujuvan hyvin. Jossakin välissä kurkisti ovesta myös nuorin veli Tayip ja minä pääsin heittämään vitsin, että suvun ainoa tohtori tuli. Hän on eläinlääkäri. Juuri olin nimittänyt näitä sähkönikkareita insinööreiksi, mitä eivät ole. On suvussa sellainenkin, serkkupoika Ahmed, joka on koulutettu sairaalalaitteiden huoltoon. Jossakin välissä kun hän on jotakin teknistä väsännyt, korjannut lukkoa tms, on hän heittänyt ihmettelijälle ”dont worry, I am engineer!”

Vielä haki Abdy nopsasti ruokatarpeita ja huolehti että onhan meillä nyt kaikkea? On, on, kiitosta vaan. Viitisen tuntia tätä kaikkea sämpräystä taas oli ja sitä on ihan väsy kun koko ajan on jotakin kysyttävää ja kuunneltavaa, ja usein pitää ottaa kantaa johonkin, vaikka lampun paikkaan tai nettitoosan sijoitukseen. Yhdessä välissä etsin tulitikkuja, kun siihen lampun asennukseen tarvittiin johdolle kiila pitämään liitosta paikallaan, eikä se voinut olla metallia. Tulitikun pätkä kävi hyvin! On nämä aika vesseleitä. Iltapäivällä kolmen jälkeen kaikki katosivat päivätorkuille ja taidan ottaa oppia. Kello näyttää täällä 15.24.