Erilaisia asettumisia paikalleen

viherkasvit löysivät lopulta paikkansa, kun köynnöstävät amppelikukat saatiin keittiöpöydän eli tarjoilutiskin ylle killumaan. Abdy siihen tarvittiin poraajaksi, kun vanha ei enää kykene kiipeämään ja kurottamaan pora kädessä. Aika väsääminen oli saada muoviruukkuamppelit verhotuksi paikallisen käsityön tuotteilla, punoskoreilla, mutta rautalangalla siitä selvittiin. Nyt roikkuu kolme amppelia odottaen luonnonkuituisia naruja ohjaamaan rönsyjen kasvua halutuun suuntaan eli kattoon. Suomessa kasvien pelätään rapauttavan rakenteita ja siksi neuvotaan ettei kannata kasvattaa viiniköynnöksiä talon seinustalla. Voisiko kuiva ilmanala vaikuttaa poikkeavasti, eli ei pitäisi rakenteita kosteana? Opisssa variksenpoika tuulessa, sanoi Hessu Y aina.

Nokia tune soi kaikkailla ja usein kun melodia soi moni käpälöi taskuaan. Luulisi että tässä maassa missä e-leluja harrastetaan ja arvostetaan, olisi opittu valitsemaan soittoäänet erottuviksi. Hämmästyttävästi moni tietokoneissa fiksu ei ole oppinut tai viitsinyt vaihtaa soittoääntä. Pitäiskö mun vanhimpana muuttaa?

Annukka teki kuivakaakun ja tarvitsi tietysti lämmittää uunin. Perusvirhe, avata ensin kaasu ja sitten ruveta ihmettelemään miten  siihen saa liekin. Kun uusi kaasusytytin ei ollutkaan hallussa ja homma kävi hitaasti neuvojen jälkeen, oli aika humahdus kun liekki tavoitti kaasun. OPPI = avaa kaasu vasta kun on liekki hanskassa.

Hannu kävi vaihtamassa kirjoja ja haki uutta luettavaa. Nyt kirjat on juuri mahdutettu meillä pienen risupöydän alahyllyyn, mutta jokin parempi säilö pitää kehitellä. Jos Päivi ei ensi kaudella pidennä olemistaan, pitää keksiä uusi osoite. Me Annukan kanssa ilmeisesti ollaan pidempää, ehkä 7 kk, joten kirjasto voi olla Sinuhetalossa. Pitää kehitellä hylly tai vastaava. Mieluummin kaappi estämään pölyyntymistä.  Olisi kiva jos kävijät kartuttaisivat kokoelmaa, mieluusti muillakin kuin dekkareilla. Hannu toimi fiksusti ja osti hirmu kasan opuksia divarista halvalla. Tee samoin ja tuo mukana jättöaarteeksi.

Pojat siivosivat portin ulkopuolista aluetta, kasasivat kamat naapuritalon rappaamattoman muurin viereen ja tuikkasivat tuleen. Pääsin hätiin viime hetkellä ja keräsimme muovit pois.  Heille ei ollut läheskään selvää miksi muovia ei saisi polttaa. Mietin asiaa myöhemminkin ja totesin että täällä pitäisi sen tapainen valistus hoitaa tv:ssä ja puhumalla, kun lehtien levikit on vaatimattomia, lukutaitoa ei kaikilla ja kouluissa ei kai biologia ole kovin paljon esillä. Eikähän se asia varsinaista biologiaa olekaan, kemiaa ehkä, mutta taitaa mokoma ”pikkuasia” pudota tuntien väliin eli tulee ”välituntiasia”.

Ruohomattoja punotaan teiden varsilla kasvavasta kapeasta ruohosta joka nousee noin metrin mittaiseksi. Ukko, hänen poikansa ja pojanpoika olivat korjuupuuhissa. En tarkistanut asiaa mutta oletettavaa se on sillä ammatit hoituu perheen ja suvun sisällä. Voi hyvin uskoa että siinä tietoa siirtyi sukupolvilta toisille. Nämä matot ovat kovin halpoja ja meillä niitä on nyt pari ovimattona pihalla ja samaa voisi hyvin käyttää katolle tehtävässä ”teltassa”. Jos halutaan enemmän tuulta pitävää, täytynee käyttää räsymattoja. Mietin myös käyttää samaa tavaraa peittämään katteita puutarhassa, sillä muutoin tuuli pöllyttää katteet taivaalle. Abdy on luvannut toimittaa jonkinlaista olkea katteeksi. Tavoitehan on sillä pitää maa paremmin kosteana, jos se nyt yleensä on mahdollista tässä kuumuudessa. Ainakin se hidastaa haihduntaa hiukan. Jospa ukko voisi kehittää pyöreän maton jonka voisi sijoittaa puiden ympäri. Siis matto olisi kuin litteä kaislahame ja siinä tarvitaan halkio.