Egypti parka

Tutkija totesi että aina vallankumouksen jälkeen tarvitaan useampi vaalikierros, ennen kuin voidaan todeta tilanteen vakiintuneen. Sotilaskaappaus aiheuttaisi usean vuoden epävarmuuden kauden, vaikka valta kaappauksen jälkeen piankin palautuisi siviileille.

Jos nyt käy niin kuin ounastelen, että al Sisi kenraaleineen ottaa vallan ja siirtää Mursin sivuun, ollaan taas ihan nollatilanteessa demokratian ja uusiutumista kaipaavien poliittisten menetelmien suhteen. Aina armeijan puuttuessa maan asioihin ollaan syvällä kriisissä ja kestää vuosia ennen kuin voidaan olettaa tilanteen kypsyvän siviilihallinnolle otolliseksi.

On pelättävissä että nuorempikin kenraalijuntta jatkaa vanhaa saalistusta käyttäen hyväksi armeijalle annettuja laajoja oikeuksia tehdä verottomia bisneksiä ja salassa kansalta. Armeijan hommat kun ovat olleet salaisuuksia kauan, vaikka se pyörittää laajoja bisneksiä jopa kilpaillen siviilifirmojen kanssa ja maksamatta veroja. Kaamean epäreilua, sillä armeijalle on vuosien saatossa kertynyt mm laajoja maa-alueita joilla se harjoittaa hotellibisnestä.

Turvallisuusjoukot ja salainen poliisi ovat aina hallintoa suojaamassa ja kansaa vastaan. Meilläkään ei pitäisi antaa liian laajoja valtuuksia SUPOlle kuunnella ihmisten puheluita ja lukea muuta viestintää. Se aina vaarantaa demokratiaa ja heikentää kansalaisen oikeuksia. Arabimaissa on vuosikymmenet alistuttu diktatuurien hallintoon ja poliisia pelätään ja vihataan.

Sain mutkan kautta sähköpostia Luxorista ja siinä suvun jäsen kertoo olleensa tukemassa hanketta, jossa Mursin nimittämä äärimuslimi-kuvernööri kammettiin vallasta. Muutoin hän kertoi että Luxorissa on silti ollut rauhallista ja vakuuttaa turistien saavan olla turvallisin mielin. Sen uskon jo vanhan kokemuksen pohjalta ja uskaltaisin olla siellä vaikka olisi poikkeustila ja armeijan hallinto.

Se voisi jopa tehdä tilanteesta turvallisemman, sillä Muban kaatumisen myötä on yleinen turvallisuus heikentynyt ja poliiseja on ollut vähemmän ja siksi erilaiset uudet rikostyypit ovat nousseet esiin. Turismin kannalta pahinta ovat olleet muista maista tutut käsilaukkusieppaukset, joita mp-roistot tekevät.

Mursi on todella lirissä, sillä hänen hallituksestaan on juuri eronnut 5 ministeriä. MB miehitti parlamentin ylivoimallaan myös perustuslakia värkkäävän 100 ”viisaan” neuvoston ja sen työ halvaantui kauan sitten eikä mitään kunnon modernia perustuslakia ole saatu aikaan.

Egyptin dilemma on se sama, joka tuntuu haittaavaan kaikkia muslimimaita, kuten on nähty Tunisiassa ja Syyriassa, että ei ole perinnettä neuvotella asioista, vaan kun joku porukka saa enemmistön se sanelee ratkaisut. Se ei tietenkään tyydytä oppositiota ja riita on valmis.

Tulee väkisin verratuksi kotimaan politiikkaa, jossa hallitus on tekemässä suurinta uudistusta vuosikymmeniin ja hakee ratkaisua kuntauudistukseen, joka vaikuttaa vuosikymmeniä tulevaisuuteen. Heinäluoma toikin terveellä tavalla esiin sen, että hommassa pitää olla mukana kaikkien, myös opposition ja vasta siten saadaan pysyviä ratkaisuja ja hyvä pohja tulevaisuuteen.

Samaa yhteystyötä soisi opiskeltavan myös arabimaissa, mutta se tuntuu olevan vielä paljon kauempana kuin meillä.