Taas vaalit

Katri Merikallion tuore raportti kertoi että uudet parlamentin vaalit on huhtikuussa.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/egyptin-oppositio-tiivistyy-vallassa-olevat-islamistit-tehtailevat-syytteita-haastajiaan-vastaan

Vaikka opposition tiivistää rivejään, voi silti käydä niin että Mursin porukka voittaa, sillä valtaosa kansasta haluaa vain olojen rauhoittumista ja se tulkitsee niin käyvän kunhan politiikan soppaa ei enää lisää hämmennetä. Sillä vaikka äänestyprosentti nousisi, se voi yhtä hyvin merkitä että islamisteja tukevat myös lähtevät liikkeelle runsaammin.

Muutoksia

Hassan kertoi tarinaa tyhmistä ja mun mielestä vaarallisista metalliaidan pätkistä joilla maantielle on tehty zikaani, pakollinen mutka. Vaarallisen niistä tekee pimeys

ja kaikkien tapa ajaa parkeilla tai pimeänä. Hän selitti että niitä tarvittiin levottomuusaikana turvaamaan lasten koulumatkat. Ja nyt ne on sinne unohdettu, kun asia ei oikein kuulu kenellekään. Minähän arvasin tämän!

Raksat on vauhdissa osittain siksi että betonirauta on nyt edullista, kertoi Hassan. On vaan kumma että kun talous kyntää syvällä, turismi ei pelitä, niin silti jostakin löytyy rahaa rakentaa. Kai myös työmiehiä saa edullisesti laman vuoksi ja täällä raksalla ei kai ammattikokemus ole kovin tärkeää.

Luontoasioita

Kalat kanavassa parveilevat, saman kokoiset aina 60-100 fisua yhdessä. Ovat herkkiä pakenemaan kun liikettä on lähellä. Päivi oli nähnyt kavereita tulevan kanavalta kalasaavin kanssa. Siitä saastaisesta vedestä en halua mitään lautaselleni. Saattoivat olla sama porukka jonka minä näin kalastamassa luvattomalla sähkökikalla.

Buffalo nukkui parina iltana kun olen palaillut kämpille. Sama ressukka on ollut kanavan varressa jo monta vuotta kytkettynä samalle pienelle maapläntille jalastaan. Läntti on juuri vesipuhvelin kokoinen. Menisi meillä rääkkäyksen tiliin ja pitokieltoa seuraisi. On ammun sorkat kasvaneet hurjasti kierooon asentoon. Minua kummastutti sen pään asento nukkuessa, puhvelin kaula kun oli jyrkällä mutkalla ja iso pää lepäsi kyljellä. On sillä varmaan niskakipuja aamuisin?

Jaban nuorin

Poikkesin Hannun talossa, mutta kaveri oli parturissa. Vuokraisäntänsä ”Jaba” kutsui teelle ja kertoi, että siinä pihalla 5-6 vuotiaiden hoivattavana oleva, 40 päivän vanha poika on hänen ensimmäisen vaimonsa tuonut juuri heille. He ovat eronneet juuri ja hän ei käsitä miksi vaimo niin teki, että lykkäsi todella pienen vauvan toisen vaimon niskoille. Siinä oli veljekset eri äideistä ihan saman kokoiset ja ikäiset koulureppuineen hälisemässä ja vauvaa hoivaamassa. On siis Jaba ehtinyt jo 6 muksua tekaisemaan, ja ikää on miehellä tasan puolet minun iästä eli 36. Hän puhuu hiukan vajaasti ”b.e.” koska on käynyt ”tavallista koulua” vaikkakin 13 v. Mutta siellä ei ole kieltä oppinut. Se estää hakeutumasta parempiin hommiin, joiksi hän mainitsi poliisin ja lääkärin esimerkkeinä.

Hän kertoili että hyvin menee Hannun kanssa, on hyvä tyyppi ja sallii heidän hoitaa kyyhkysiä katollaan. Käyvät siivouksen ohella antamassa kyyhkyille vettä ja jyviä. Kysyin niiden syömisestä ja hän sanoi että eivät itse syö mutta kesäisin hän myy niitä, kun muita tuloja ei ole.

Surkeita

Siinä talon edessä istui kadun reunakivillä kolme länsimaista retkua, selvästi huumehöyryissä. On aika karmeaa että tännekin alkaa vähän Espanjan tapaan kertyä länsimaisia häiriköitä ja hörhöjä.

Kävelyllä jonakin päivänä katselin kemsukaupan ikkunaa ja nauratti taas etiketti, joka kertoi aineen olevan Aloe Evaa. Voi hyvinkin sisältää aloekasvia. Naapurissa oli kaupan keramiikkalaattoja, merkki ”Pharaops Style” ja jotenkin se ei tuntunut sopivan yhteen, varsinkin kun seinällä oli esimerkki siitä, miten nyt voi tilata valokuvan seinälaattoihin. Kuva oli 60x100cm ja siisti foto jostakin temppelistä.

Mielenkiintoista on että WB:llä ei ole postilaatikkoa eikä pankkiautomaattia,vaikka turisteja asuu jo paljon tällä puolen ja hotellejakin on kymmenittäin, kaikki toki pieniä.

Ruokakasvit

Peltoja kastellaan myös nyt, vaikka apilan näköinen vihannes on 30cm korkea. Vettä annetaan reilusti peltosaralle. Sitä ei vain kauempaa ollenkaa huomaa. Banaanikasvin lehdet alkavat ruskistua, jo puolet on kuivina. Silti on tertut vielä kiinni ja roikkuvat suojapusseissaan. Satokausi alkaa olla ohi ja myös pikku sitruunan tarjonta on vähentynyt. Marraskuussa sitä oli tarjolla usein kottikärrystä rannassa. Kaalin sesonki on parhaimmillaan, mutta muusta en oikein tiedä. Luonnollisesti jokin viljelykierto tarvitaan, mutta säiden puolesta voisi ehkä porkkanaa ja perunaa yms kasvattaa pari satoa. Mutta on kasveillakin jokin rytmitaju geeneissään.

Pakettimatkailu

Suomen uutisissa kerrottiin, että valmismatkoja myydään edelleen eikä pakettien kysyntä laske ennustetusti. Nyt joutuu tänne haluava jättämään paketit ja käärimään matkan itse. Ei se ole yhtään vaikeaa! Lupaan tulla seuraavaa pientä ryhmää vastaan Hurghadaan. Minulla on oma ”pyörä ojassa” sillä siellä on kuulemma hyvä tarjonta fillareita ja voisin tulla pyöräostoksille Mahrusin kanssa. Fillarin saa katolle ja laukut myös joten 2+1 matkustaa kivasti. Jos ei ole tarjolla lentoa H:n voi lentää turkkilaisella Hki-Istanbul-Kairo ja paikallisella Luxoriin. Hinta on noin 400€ eestaas ja hotelli ratkeaa varmasti, minkä hintaluokan vaan haluaa. Tarjontaa on että hinnoista voi neuvotella ja tiedän aika monia molemmin puolin Niiliä.

Historiapläjäys

Katselin Historia lehteä netissä ja luin ties kuinka monennen kerran Akhenaten/Ekhnatonista ja pojastaan Tutiksesta sekä hänen äitipuolestaa Nefertitestä. Rouvasta olen aikanaan piirtänyt monta versiota lyijykynätyönä Ateneumin kipsisalissa 1957-58, kun opiskelin grafiikkaa ja muuta koristelua tai taidetta. Kts

http://historianet.fi/files/bonnier-his/bp_restricted_download_files/hi_fi_09_140446_sandhed_tut.pdf josko se aukeaa ilman että on lehden tilaaja. Tähän saumaan Egyptin historiassa on sattunut monta tyyppiä, joista on kirjoitettu kirjoja ja kuvattu leffoja. Olihan se kausi jolloin isopomo yritti muuttaa systeemiä, mutta silloinkin vanhan vallan koneisto voitti uudet ideat ja palattiin vanhaan jossa pappien valta säilyi. Konservatismi on vanha juttu.

Turistin perusmoka

Kun pankkiautomaatista saa aina suuria seteleitä, usein 200LE joka täällä on suuri raha, pitää niitä jotenkin saada vaihdetuksi. Taxit ja baarit eivät niitä saa hajalle, vaan joutuvat etsimään vaihtaria joskus pitkäänkin. Ykkössääntö on että pidä aina mukana pikkurahaa, siis 5-10-20 seteleitä ja kolikoita. Isojen hotellien respassa joskus onnistuu vaihtaa, mutta nihkeästi. Viinakioski on ainut varma kauppa jossa on rahaa. Maksa aina isolla setelillä siellä. Jos on pankki auki, mene sinne vaihtamaan heti automaatin jälkeen. Käytännössä 50 seteli menettelee, satasen kanssa jo hankaloituu. Näinä huonoina aikoina jopa ravintolan vaihtokassa on tyhjä. Jos maksaa 20 taxin ja tarjoaa 50 seteliä, joutuu painostuksen uhriksi ”ei ole vaihtorahaa, anna koko seteli”. Siihen retkuun turisti usein sitten menee ja sitä käytetään yleisesti. Siinä vaan pitää olla tiukkana ja odottaa että heppu vaihtaa rahat jossakin.

Tuttu, kokenut matkaaja joutui kiusalliseen tilanteeseen Hassan Fathin mallikylässä. Sai kimppuunsa paikallisen ”oppaan” joka kutsui teelle kotiinsa. On varmaankin rutinoitunut tähän taktiikkaan ja elää sillä. Homma hoitui siten, että hän itse ei pyytänyt rahaa, mutta järjesti muita esittelemään paikkoja ja sitten pyysi näille tippiä. Kun kävijällä ei ollut vitosia tai kymppejä, jotka hyvin olisi riittänyt, meni isompia rahoja, kun ei kehdannut olla antamatta tai mennä itse vaihtamaan tai pyytää vaihtorahaa tipistä. Sekin täällä onnistuu ja on normaalia. Sanoo vaan käsi ojossa olevalle että annan sulle kympin, mutta ei oo pientä. Kyllä kaveri notkeasti lähtee hakemaan vaihtaria!

Neuvo uusille kävijöille savitalo-mallikylässä on, että menkää siihen ekaan taloon oikealla, jonka seinässä on tekstiä. Siinä talossa on asiantunteva heppu joka kertoo kylästä ja taloista eikä ota vastaan maksua! Saa varmaan vakipalkkaa Unescolta?

Tavoista

Olemme jo tottuneet siihen, että taloon pyrkivät duunarit huutavat portilla työstä sopineen tilaaja-veljen nimeä. Onneksi se on melkein aina ollut ”Abdelrasik”joka erottuu tavanomaisista. Jo Mahmoud tai Hassan nimien kanssa olisi ollut vaikeampaa sillä kadulla huudellaan koko ajan nimiä. Täällähän on tavanomaista keskustella tai väitellä asioista kovaan ääneen missä tahansa, kuten kahvilassa, josta jatkuvasti kuuluu näitä nimiä. Nyt sitten paikalle pölähti kauan odotettu sähkömies ja huusi portilla ”Mahmoud” joka onneksi oli soittanut juuri varoituksen. Hyvät tavat täällä edellyttävät että portistakaan ei tulla ilman kutsua, saati ovesta. Vain nämä perheen tutuimmat ovat omaksuneet meikätapoja ja tulevat rohkeasti sisään koputuksen jälkeen. No nyt sähkärin ensimmäinen homma on asentaa ovikello, jolloin tämäkin ongelma väistyy.

Kun kaivuut raunioilla ovat alkaneet, on siellä kiinni kaksi pojista ja Mahmoud oli opashommissa. Asentajien kanssa aina tarvitaan tulkkia ja siksi nyt paikalle piti hälyttää rakentamisessa kokemattomin ja nuorin eläinlääkäriveli. Tästä kuviosta saa kuvan siitä, miksi kaiken aikaa porukka puhuu puhelimessa. Järjestelevät perheen ja suvun asioita koko ajan. Onneksi on keksitty kännykät, mikä on nopeuttanut elämänrytmiä täällä valtavasti. Ennen se kaikki on vaatinut nokikkain olemista mikä on tietysti vienyt aikaa. Sekin oli hitaampaa kun ei ollut kiinalaisia moottoripyöriä, Onko tämä kiireempi rytmi sitten lisännyt onnellisuutta onkin ihan eri juttu.

Kipi 12, kiitos Päivi!