luxor 63.2009 huono aamu, Mubarakin syytä

Kaikki kelju tuntuu kasaantuvan, kotona ja lomalla.

Aamupalan jälkeen tuli eka ripulituntuma, 5 viikon jälkeen! Juuri kun taxi oli alhaalla, soitti Matti, että pääkatu on suljettu. Menin alas ja päästin taxin pois, kun hänkin arveli että voi kestää kauan. Otin tämän Ahmedin numeron kännykkääni. Heti kun menin ylös, soitti Matti uudelleen, että pari mustaa autoa meni ohi ja katu on avattu. Soitin taxille ja pyysin takaisin. Yritin soittaa paikallispuhelimella Matille Suomen kautta, ei onnistunut. Sitten textari perään, että tulossa ollaan. Auto tuli ja yritimme parin mutkan kautta pääkadulle Hotelli Steigenbergerille. Katu poikki. Autoa piti peruutta 250m. Huomasin että Heinin kuppila oli sulki, peltiverho alhaalla. Ilmeisesti lauttaliikenne on poikki myös?

Auton peruutuksen jälkeen oltiin sitten toisella pääkadulla, Medina st. Yritettiin kadun päähän, josta olisi voinut päästä kaartamaan Pääkadulle. Taas tiesulku. Ei kun kämpille takaisin, väärään ajosuuntaan yksisuuntaista katua. Vielä kerran soitto Matille, joka kertoi että he pääsevät liikkumaan, ottavat taxin ja menevät pelaamaan. Siellä oli porukassa ISIS-asukas, joka haluaa lähteä huomenna pelaamaan, kun Iiris ja Matti haluavat ottaa välipäivän. Hänellä on nyt mun numero ja sovittiin soiteltavan. Aika sotkua puolitoista tuntia.

Porukka tuntuu alistuvan tähän liikennesotkuun, hymähtelee vaan-"Mubarak"! Kuskia otti päähän keikan menetys, jonka vuoksi annoin hänelle kympin kipurahaa. Sen hän sai itselleen ja isännälle keikka peruuntui ja tämä pikku ajelu vei hiukan halpaa bensaa ja kuskin aikaa 1,5 tuntia.

Lämpöä piisaa talvellakin

Tarkastin lämpömittaria, klo 8 näytti 18 ja klo 9.40 oli jo 25. Nyt kun vilkaisin klo 10.44 näytti 29. Aika nopeaa on nousu, mutta parveke on etelään ja valkea seinä heijastaa mittariin, joka on varjossa. Ei liene ihan tarkka mittaus, näyttää liikaa. Eilen oli lentokentän mittarissa klo 10.35 lukema 31. Sisällä kivitalossa on aika sopivat lämpötilat, 22-23 astetta. Ruokahuone ja etelämakkari lämpiävät hiukan enemmän kuin muut tilat varjon puolella.

Musa toi eilen jo lisäpatjan ja lakanat. Turhan aikaisin, pölyyntyvät vaan. Tyynyjä vielä odotellaan. Suunnittelin jo, että jos I:n uni käy levottomaksi melun ja muezzien takia, voidaan patja siirtää olkkariin, jolloin saadaan yksi väliovi lisää melua torjumaan. Itse olen pitänyt kaikki ovet öisin kiinni, koska se tuntuu vähentävän messujoikaamisen voimaa. Vai olenkohan vain jo tottunut siihen? OASIKSEN myyjä totesi mulle, että sitä ei pääse pakoon koko Luxorissa, moskeijoita on niin tiheässä. Niissä on tehokkaat kovaääniset ja joka ukko joikuu eri tahdissa ja omalla nuotilla.

Mainoskirja: Mitä voit tehdä Luxorissa

Hyvä idis. Kirjan on tuottanut lihava hollantilainen, jolla on itsellä monta eri viritystä täällä. Se lie tehty helpoin keinoin kotitietsarilla ja kopiot on tuotettu valokuvana. Kovat kannet ja kiiltävät sivut. Kirjaa lie jaettu niihin yrityksiin, joilla on siinä ilmoitus, ehkä myös muihin turismin pisteisiin. Voisi helposti toteuttaa missä vain, ja kopioita voisi tilata kuten muitakin albumeita kuvataloista.

Siivousalan maisterille lopputyöidea

Lienee vaikea keksiä tutkittavaa siivousalalla, jossa ei kai aiheita ihan pursua? Täällä tämä huiskimalla tapahtuva siivous on rutiinia. Siihen käy pelkkä rättikin, mutta teknologiaa on kehitetty edelleen laihan vappuviuhkan suuntaan. Sen pölyhuiskun ovat omaksuneet myös esim engelsmannit ja muut vanhat länsikulttuurit, siis samalla ne ovat vanhoja siirtomaaisäntiä. Olisi kiinnostavaa tietää, miten päin tekniikka on siirtynyt, isänniltä orjille vai toisinpäin. "SIIVOUKSEN HISTORIA faaraoiden ajalta nykypäiviin"olisi uljas nimi. Mustelen nähneeni haudoissa kuvia siivoushuiskuista. Pölyhuiskut ovat briteissä kai vieläkin strutsinsulkia tai vastaavia? Jouhivihtoja käytetään yleisesti Afrikassa huitomaan kärpäset pois kuninkaan ympäriltä. Siivousta tavallaan sekin. Maisterinplanttu saisi hyvän syyn tulla tänne tutkimaan hautoja ja muita aineistoja. Hakisi vielä avustuksia ja tutkimusmäärärahoja sponsoreilta ja säätiöiltä. Ehkä Sinituote antaisi muutaman satasen? Tänne se voisi ainakin myydä idean tiskiharjasta. Niitä ei ole ollenkaan ja se vaihtopää on fiksu idea. Täällä ei voi tiskata kovin kuumalla vedellä, kun on vain noita surkeita sieniä käytössä.

Jännä ilmiö

Täkäläisten ihmisten sormet taipuvat "yli" rystypuolella. Aasialaisilla tanssijoilla sen näkee selvemmin. Ei vaan taivu pohjoismaiset sormet sellaiselle mutkalla nurinpäin. Tässä olisi aihe lääketieteen maisterille. Pääsisi itämaille tutkimaan, vaikka Thaimaa-Malesia-Intia retki sopisi siihen hyvin ja voisi jatkaa tarvittaessa Singaporen kautta Indonesiaan. Voi kun olis itse nuorempi ja tarvitsisi maisterin papruja! Joku luupuolen firma (Orton) voisi sponssata? Nimeä tutkimukselle en vielä ehtinyt miettiä. Siinä saisi olla eksotiikkaa mukana. Idea tuntuu hyvältä. Ettei vain olisi jo Paasilinna sellaisen kehitellyt?