Kulttuurin eroja ja siirtymiä, tapoja ja ihmeteltävää turistille

 

Äiti opetti oman lapsuutensa lallatuksen, jota jossakin pihaleikissä käytettiin. Siinä oli osallisen nimi alkuna ja minulle loru kuului: ”Raimo raa, rapataa, ralliskukko rassis”. Omissa leikeissä sille ei ollut enää käyttöä. Yllätyin iloisesti kun kuulin samaa säveltä ja poljentoa kadulta. Eli voisi kai veikata että loru on itämaista alkuperää tai sitten Välimerellistä.

 

Illalla oli jo aikeissa yöpuulle ja lueskelin sängyssä, kun ovikello soi 20.30 paikkeilla. Sisään tuli Abdy kahden lapsensa kanssa. Naira tytär on kai 4v ja pikkuveli Jaser 1,6v. Abdy toi mulle uuden kännykän, kiinalaisen Nokian johon asetettiin paikallinen kortti. Numero täällä meni uusiksi, kun olin johonkin sössinyt vanhan kortin. Leikin muksujen kanssa kun Abdy taisteli korttien kanssa. Erikoista mielestäni oli se että muksut valvoo niinkin myöhään, mutta täällä se on tavallista. Lähtivät kotiin yhdeksän jälkeen, lapset moottoripyörän kyydissä, kaikki ilman kypäriä.

 

27.10 tuli suru-uutinen. Ystävämme putki-Ahmed on eilen kuollut kolarissa jossakin lähistön maantiellä. Hautajaiset tavan mukaan tänään. Näissä pikaisissa hautajaisissa on aina se pulma, että läheiset eivät niihin ehdi mukaan, jos asuvat muualla. Jopa Kairosta on jo tiukkaa selviytyä aamuksi seremoniaan, saatikka ulkomailta. Ahmedin veli asuu Suomessa.

Ahmed oli luotettava ammattimies, jonka kanssa olin paljon tekemisissä. Nauravainen veikko joka ei osannut englantia, mutta aina tultiin juttuun. Häntä jäi moni kaipaamaan.

Se arvaukseni öisestä kaiutinauton kovapuhujasta meni ilmeisesti pieleen, sillä naapurini ainakin arveli sen olleen tiedotus jonkun kuolemasta ja kutsu hautajaisiin. Täällä kun hautaus tapahtuu joko samana päivänä tai viimeistään seuraavana aamuna, on hautauskutsun levitys kylälle helpointa kaiutinautolla.

Toisaalta myös hallinnon tiedotuksia levitetään samoin kovaäänisten kautta. Joskus kuulin rannassa kiinteistä kaiuttimista jotakin saarnaa ja silloin se oli politiikkaa, joka liittyi jotenkin kaupunkiin.

Hautajaisiin kuuluu useimmiten juhlateltta, joka pystytetään vauhdikkaasti surutalon eteen kadulle. Siksi näitä katoksia saa helposti ja nopeasti vuokrata. Samat kalusteet ja teltat kuuluvat myös häihin ja muihin juhliin. Vainajan kantaminen tapahtuu moskeijan lainapaareilla ja hautaus vain käärinliinoihin pantuna. Puutavarasta on aina pulaa ja se on kallista, ja ikiaikainen tapa on kuopata ilman arkkua. Kantaminen on kunniatehtävä johon kaikki haluavat osallistua. Siksi usein tv-kuvissa hautaussaatto on kovin hälisevä, varsinkin noiden kriisien keskellä jossa haudataan marttyyria. Kulkueessa on aina vain miehiä ja naiset surevat sisällä surutalossa.