koptien joulu ja muuta pohdintaa

Yritin netistä löytää suomeksi tietoa koptien kalenterista ja joulun vietosta. Eipä löydy juuri mitään.Täytynee itse ruveta selvittämään. Jstakin kuulin, että tänään on tärkeä päivä kopteille. Jos kokoontuvat kirkkoonsa, on taas vaarana pommit ja ampumiset. En siis mene kirkon lähelle tänään, 6.tammikuuta. Kalenterissani on punainen päivä, kai sitten on loppiainen.

Kokeilin Googlen kääntäjän avulla lukea eng kielistä Wikiä ja sieltä löytyy kaikenlaista infoa. Luultavammin ihan oikeaa tietoa, vaikka Wikiä onkin syytä lukea kriittisesti. Esim sana kopti on alunperin, vielä kauan muslimivallan aikanakin, tarkoittanut kaikkia egyptiläisiä. Sanahan sointuu hyvin, gypti=kopti.

Sain vahvistusta sille omalle, jostakin luetusta omaksumalleni käsitykselle, että nykykoptit ovat se kansanosa, jotka peryityvät vanhasta Egyptin kansasta. Toki geneetikot ovat todistaneet, että kaikki kansat ovat jonkinlainen sekoitus, mutta silti on perusteita uskoa, että koptikristityt kantavat enemmän näitä kunnioittamiani geenejä, jotka muinoin loivat egyptiläisen kulttuurin. Enhän minä geenejä kunnioita, vaan historiallisia saavutuksia. Uskon siis, että osa faaraoiden aikaisen kansan geeneistä on siirtynyt ja säilynyt heissä. Rotuoppia, sanoo tähän nyt joku. Jospa joskus jonkun muumion varpaan välista saadaan dna-pätkä joka tämän todistaa? Silloin minun rotuerotteluvaistoni saisi todisteen, että ne menneet suuruuden toteutukset ovat geeneinä säilyneet, mutta se suuruus ei silti palaa.

On aika merkillistä, että arabeilla on vahva, vanha perinne tarinankertomiseen ja satujen sepittelyyn. Silti nämä nykyiset kohtaamani muslimit eivät osaa kuvitella ollenkaan. Mielikuvitus ei pelaa. Eilen kun mikrobussin kuski ei ymmärtänyt kysymystäni, ajaako hän aseman kautta, yritin junan ääntä matkimalla saada häntä ymmärtämään. Ei mennyt perille! Voiko olla niin, että uskonto joka pakottaa henkiseen kaavaan, jopa pienentää mielikuvituksen lentoa ja ehkäisee ajattelua ja normista poikkeavaa kuvittelua? Mistä sitten on syntynyt satuperinne ja tarinat? Ovatko ne vanhempaa kerrostumaa, ennen uskonnon kaikentappavaa vaikutusta. Onko "tuhannen ja yhden yön" tarinat synnytetty ennen Muhamedin aikaa? Ja niiden kertominen onkin sitten sitä ikuista kansakunnan muistia, jota tarvittiin silloin, kun ei osattu kirjoittaa ja lukea. Oi Jaakko H-A, opeta minua! Taidan taas sotkea asioita, nehän olivatkin persialaisia tarinoita, eikös vaan? On aika retuperällä minun itämaiden kulttuurien osaaminen. Ei auttaisi Jaakonkaan opit tähän paksuun kalloon. Kunhan kirjoittelen, älkää ottako totena, suhtautukaan kuin Wikipediaan.